MENU

Fiat Punto

De eerste generatie van de Fiat Punto werd uitgebracht in 1994 in verschillende carrosserievarianten: een hatchback (in 3 en 5-deurs uitvoering), een 3-deurs cabriolet en een 3-deurs bus. De auto werd gezien als een vervanging voor de Fiat Uno en was eveneens ontworpen door Giorgetto Giugiaro. De Punto was een concurrent van de Opel Corsa en de Volkswagen Polo. De tweede versie van de Punto kwam in 1999 op de markt.

 

Fiat Punto 1994

Fiat Punto uit 1994

 

Eind jaren tachtig moest Fiat met een opvolger voor de succesvolle Uno komen. Het meest opvallend aan het ontwerp van de auto waren de hoge, langwerpige achterlichten, waarmee de Punto samen met de Volvo 850 Estate een trend zette. Later kregen concurrenten als de Corsa C en de Ford Fiesta ook dit soort achterlichten. Ook de grille-loze voorkant was een apart en opvallend detail. Verder beschikte de driedeursvariant niet meer over de ‘verborgen’ buitenhandgreep, die de Uno nog kenmerkte. De Punto was een verkoopsucces en in 1997 zelfs de best verkochte auto van Europa en Auto van het jaar in 1995.

 

Toen de Punto werd uitgebracht in 1994 kwam er ook een cabriolet op de markt. De auto werd ontworpen door Bertone, in tegenstelling tot het de hatchback die werd ontworpen door Giugiaro. De cabrio was één van de goedkoopste cabrio’s ter wereld van dat moment..

 

Het interieur van de Punto had een dashboard dat voor zo’n groot mogelijk gedeelte uit één stuk bestond, om piepjes en kraakjes zo veel mogelijk uit te bannen. De overkapping van het instrumentarium liep door naar het passagiersgedeelte van het dashboard. Alle uitvoeringen van de Punto kregen standaard een driespaaksstuurwiel mee.

 

Fiat Punto interieur

Interieur van de Fiat Punto

 

Zoals Fiat al een van de eerste fabrikanten was die een 5-bak kon aanbieden, was Fiat ook een van de eerste die een handgeschakelde zesbak kon leveren. Deze werd optioneel gecombineerd met de 1.1 8v en werd dan standaard gekoppeld aan een uitvoering die 6 Speed heette. De zesbak stond voor extra sportiviteit, terwijl dankzij de zesde versnelling ook het verbruik kon worden verlaagd. Tevens leverde Fiat de Punto optioneel als Selecta. Dit was een automaat van het CVT-type en kon alleen gekozen worden in combinatie met de 1.2 8v motor in SX uitvoering.

 

Fiat Punto GT 1994

Fiat Punto GT uit 1994

 

Tweede generatie

De tweede generatie van de Punto werd gelanceerd in 1999. Het model kreeg een nieuwe styling, maar het behield de oorspronkelijke lijnen van de eerste generatie. Om het 100 jarig bestaan te vieren, werd de Punto uitgerust met het ronde logo dat lange tijd niet was gebruikt.

 

Fiat Punto GT Turbo Top Gear

Topgear over de fiat Punto GT


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant