Fiat 130

In de jaren 60 zijn het de Duitse en Britse auto’s die de toon zetten in het topklasse segment tot ongenoegen van het management van Fiat. Zij besluiten dan ook hier iets aan te doen. Het toenmalige topmodel, de 2300, begon verouderd te raken en in 1963 werd begonnen met de ontwikkeling van een nieuw topmodel dat de concurrentie in de topklasse zou moeten verslaan. Dit nieuwe model moet ook een volledig nieuwe motor krijgen.

 

Fiat 130 b1

Fiat 130.

 

In maart 1969 wordt de nieuwe Fiat 130 Berlina getoond op de Autsalon van Geneve. Het model wordt goed ontvangen en krijgt goede kritieken, vooral over de rijeigenschappen. Toch vallen de verkopen tegen en besluiten Fiat om de hulp in te roepen van Pininfarina om een nieuwe body te ontwerpen. Twee jaar later wordt dit model wederom getoond op de Autosalon van Geneve en het design van de nieuwe 130 wordt bejubeld in de pers.

 

Fiat 130 interieur

Interieur Fiat 130.

 

Fiat 130 dashboard

Dashboard Fiat 130.

 

Het showmodel op de Autosalon kreeg een 2,8 liter V6 motor maar de productiemodellen werden uitgerust met een opgeboorde 3,2 liter V6. Wederom blijven de verkopen achter bij de verwachtingen en de Berlina verdwijnt in 1976 alweer uit de showrooms, een jaar later gevolgd door de coupé. In totaal zijn er 4.491 coupés gebouwd.

 

Speciale uitvoeringen van de Fiat 130

Ondanks twee goed ontvangen introducties viel de verkoop beide keren tegen. Pininfarina snapte dit ook niet en probeerde het Fiat-concern ervan te overtuigen door te gaan met het bouwen van nieuwe modellen op basis van de coupé. In 1974 kwam Pininfarina met de Fiat 130 Maremma waarvan gezegd wordt dat dit misschien wel de mooiste ‘shooting break’ is die ooit is ontworpen. Er werden drie prototypen van gebouwd waarvan er één in het museum van Pininfarina staat en de ander eigendom is van de voorzitter van de Lancia Club van Italië. De lokatie van de derde is onbekend.

 

Fiat 130 Maremma

Fiat 130 Maremma.

 

Een jaar later, in 1975, wordt de Fiat 130 Opera getoond. Dit eenmalige prototype is een modificatie van de coupé tot een vierdeurs variant. Dit is duidelijk waarneembaar, de achterdeuren zijn beiden verschillend gebouwd. De deur links achter heeft één groot raam dat, net als bij de normale coupé slechts voor een klein deel te openen is. Bij de Opera gebeurt dit echter elektrisch. De deur aan de rechter zijde heeft een extra raamstijl waardoor dit raam vrijwel in zijn geheel te openen is.

 

Fiat 130 opera

Fiat 130 Opera.

 

Een behoorlijk onbekende speciale uitvoering betreft de Fiat 130 Pavesi waar weinig over bekend is. Het betreft hier een onbekend aantal gemodificeerde coupés. Het dak is bekleed met vinyl en er is gepolijst notenhout in het interieur verwerkt. Daarnaast is er extra instrumentarium geplaatst en de bekleding van de stoelen is van leer of alcantara.

 

Ontwikkeling van de motor

De zwaar overbemeten V6 heeft in zijn standaard uitvoering alleen een onderkomen gevonden onder de motorkap van de 130. De Berlina profiteerde van de introductie van de coupé omdat het naar 3,2 liter opgeboorde blok ook in dit model geplaatst werd. Ondanks dat er slechts vijf pk’s meer uitkwamen, werd deze motor zeer goed ontvangen. Dit was vooral te danken aan het fors toegenomen koppel, waardoor de motor beter paste in de rijstijl die bij een limousine hoort.

 

https://www.youtube.com/watch?v=a5gLj2wW9skFiat 130 uit 1973.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant