MENU

Het reinigen van je softtop

Maandag 21 juli 2014 om 09:16 door Frank

Het is elk jaar weer cabriotijd en een belangrijk onderdeel van je cabrio is natuurlijk de cabriokap. Sommige auto’s hebben zowel hardtops als softtops maar de meeste hardtops zijn nu wel opgeborgen zodat er bij mooi weer lekker open gereden kan worden. Je wilt natuurlijk dat je dak er net zo fraai uitziet als de rest van je auto. Daarom in dit artikel wat tips en adviezen om je dak te reinigen en het in goede conditie te houden. De meeste tops zijn van stof of vinyl en deze moet je regelmatig wassen om ze schoon te houden zoals ook in de handleidingen vermeld zal staan.

 

vieze cabriokap reinigen

 

Je cabriocap schoonmaken

Reinigen doe je het beste met neutrale zeep, lauw water en een borstel met zachte haren. Zorg dat je niet een te harde borstel gebruikt omdat je hiermee het dak kunt beschadigen. Het is dan beter om de behandeling een paar keer te herhalen dan heel hard te gaan staan schrobben. Zoals met zoveel zaken geldt ook hier: doe het met beleid. Na het reinigen het dak altijd met voldoende water afspoelen zodat er geen zeepresten op blijven zitten die vlekken en kringen kunnen veroorzaken. Wanneer je het helemaal perfect wilt doen dan spoel je na met gedistilleerd water of zorg je voor een filter op je slang en/of hogedruk reiniger. Uiteraard zijn er ook goede reinigingssets op de markt zonder aggressieve bestanddelen. Deze bestel je net zo gemakkelijk online, je hebt het dan snel in huis.Wanneer de kap nog niet goed schoon is na bovenstaande wasbeurt, kun je een mild schuimend reinigingsmiddel gebruiken. Zorg dat je middelen gebruikt die geschikt zijn voor het reinigen van een cabriokap en ga niet aan de gang met onbekende of vluchtige reinigingsmiddelen of bleekmiddelen. Borstel het middel met kleine oppervlakken in totdat het gaat schuimen. Ook voor deze schoonmaakbeurt geldt dat naspoelen met schoon water belangrijk is om alle resten te verwijderen. Zorg ervoor dat je al het vuil verwijdert met een doek of spons voordat het zich kan nestelen in het materiaal van de kap. Herhaal de stappen tot de bovenkant schoon is en eindig altijd met goed naspoelen.

 

cabriokap beschermen tegen vogelpoep

beeld: Disney, Finding Nemo.

 

Vogelpoep verwijderen van je cabriokap

Die gevleugelde vrienden weten soms zelfs een rijdende auto te raken met een precisie waar de gemiddelde luchtmachtpiloot jaloers op kan zijn. Wanneer ik onder zo’n lantarenpaal door rijd waar een aalscholver of een reiger op zit, dan geeft ik toch altijd even extra gas want bij een dak-open-situatie lijkt het meteen alsof er een yoghurtfabriek is ontploft op je achterbank. Dit zijn van die verrassingen uit de lucht die je absoluut wilt ontwijken.

 

Vogelpoep kan een ramp zijn voor je lak, ook al is deze goed beschermd. Hetzelfde geldt voor je kap. Vogelpoep kan allerlei componenten bevatten waaronder zuren van bessen die de vogel gegeten heeft. Daarnaast zorgen temperatuurschommelingen voor het krimpen en uitzetten van de lak. De vogelpoep verstoort dit proces echter waardoor er minuscule beschadigingen in de lak ontstaan. Zaak is altijd om vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen. Vogelpoep verwijder je het beste met een vochtige doek. Wanneer het al hard is geworden dan leg je een vochtige doek een tijdje op de poep zodat het zacht wordt. De doeken erna direct weggooien en goed je handen wassen want vogelpoep kan ziektes herbergen.

 

Vogelpoep verwijderen van een softtop doe je het beste met lauwwarm water. Gewoon rustig en goed spoelen en zeker niet gaan wrijven want dan wrijf je de uitwerpselen in de kap.

 

Schimmel en algen verwijderen van je cabriokap

Schimmel kan hardnekkig zijn om te verwijderen. Voor algen geldt hetzelfde, ook algen zullen uiteindelijk zorgen voor beschadigingen aan je cabriodak, vooral op de vouwplaatsen. Algen en schimmels worden hard bij droogte, wat zorgt voor beschadigingen en uiteindelijk lekkage. Het is nu eenmaal levend en als je niet alles verwijderd, is de kans groot dat het terugkomt. Allereerst de buitenkant: hier zit meestal groene of gele schimmel die zorgt voor een soort aanslag en vlekken. Ook hier geldt dat je niet met vluchtige en onbekende middelen aan de gang moet gaan.

 

Wat je kunt proberen als de speciale middelen niet helpen is een oplossing van Dettol of Biotex of groene zeep, maar dit zijn meer laatste redmiddelen en dit moet je altijd op een klein oppervlak uitproberen zodat je goed kunt zien of je geen vlekken krijgt. Bij Biotex mag het water niet te heet zijn omdat de enzymen anders niet goed werken die in het product zitten. Gebruik wel altijd een zachte borstel. De verhalen online gaan alle kanten op, wanneer je het toch niet aandurft, ga dan naar een specialist.

 

mineralenfilter

Bij het wassen en drogen van je klassieker is de kans groot dat je witte strepen of kleine kalkvlekken op de lak en ramen ziet. Dit is de kalk uit het water die bij het drogen achterblijft. Deze kalk is grotendeels magnesium en calcium. Er zijn filters op de markt die deze mineralen uit het water filteren waardoor je geen vlek- of steenvorming krijgt bij het drogen van je auto.

 

Na het reinigen van een cabriokap is het erg belangrijk dat je deze goed laat drogen voordat je deze wegklapt. Wanneer je dit niet doet kan er schimmel ontstaan in de kap en kunnen er kreukels in komen die niet of moeilijk te verwijderen zijn. Het advies is ook altijd om, indien mogelijk, je kap zoveel mogelijk dicht te laten. Dit is de natuurlijke vorm van de kap en houdt hem nog langer in topconditie. Wanneer je niet rijdt, blijft een beschermhoes natuurlijk de beste oplossing tegen ongewenste invloeden van buitenaf.

 

Voor de mensen die hier allemaal geen zin in hebben, zijn er uiteraard ook de professionele reinigingsbedrijven die zelfs met stoom werken om een cabriokap weer in topconditie te brengen. Dat kan natuurlijk ook. Het belangrijkste advies om je kap in topconditie te houden: Voorkomen is beter dan genezen. Zorg bij stalling voor ventilatie, klap je kap nooit in als deze niet helemaal droog is, parkeer niet onder bomen (vanwege boomsappen) en verwijder vogelpoep altijd zo snel mogelijk.

Happy cruisin’!


Ook interessant

6 reacties op “Het reinigen van je softtop”

 1. blank ad says:

  kan je met de softkap door de wasstraat?

  1. Ha Ad,

   Het kan wel, maar of het het beste is voor je kap is een tweede. Ik heb het in ieder geval nooit gedaan met mijn cabrio’s. Er worden in een wasstraat toch wel middelen gebruikt die voor elk oppervlak goed moeten zijn en dan is een zachte cabriokap best kwetsbaar ook al zullen de meeste eigenaren zeggen dat daar rekening mee wordt gehouden. En als je een kunststof achterruit hebt is zo’n borstel ook niet echt een fijne. Dus kan het? Ja, het kan, maar ik zou het niet doen.

 2. blank Wilma. says:

  Ik lees vooral hoe je de schimmel aan de buitenkant van de softkap kan verwijderen.
  Maar hoe doe je dat aan de binnenkant van je kap? En met wat?
  Hoor het graag.

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Wilma,

   Voor de binnenkant moet je vaak nog voorzichtiger te werk gaan omdat de stof hier vaak minder robuust is zoals alcantara. Ook hier kun je werken met een sopje en dan met een extra zachte borstel dit zachtjes inwrijven. Het is beter om het meerdere keren te herhalen en met beleid te doen, dan te gaan ‘boenen’ want dit geeft al snel kans op beschadiging. Er zijn ook speciale reinigers voor stoffen als alcantara die je kunt gebruiken. Zorg wel dat je kap goed kan drogen anders is de schimmel zo weer terug. Als preventie kun je een paar vochtvreters in de auto plaatsen als deze in de stalling staat. De ramen op een klein kiertje zetten helpt ook.

   Frank

 3. blank Willem says:

  Ik lees overal dat je juist niet met groene zeep de algen te lijf moet gaan, omdat je deze vettigheid er heel moeilijk uit krijgt, en het uiteindelijk meer algen aantrekt dan verwijdert…

  1. Ha Willem. Ik heb zelf mijn dak jaren met groene zeep en een lichte borstel gereinigd en dit ging prima (al hoefde dat maar een paar keer in al die jaren) en daarna goed naspoelen, laten drogen en impregneermiddel erop. Maar iedereen moet het natuurlijk zelf weten en er zijn vast meer manieren. Zeep dat algen aantrekt, lijkt mij sterk. Ik heb er in ieder geval nooit iets van gemerkt. Succes!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*