MENU

oldtimer kopen: waar let jij op?

Het is zover, je bent er klaar voor: je gaat een oldtimer kopen. Helemaal geweldig natuurlijk. Maar dan begint de zoektocht naar het juiste exemplaar. Ik zeg bewust niet een ‘goed’ exemplaar want sommige mensen willen een restauratie project waar anderen naar een klassieker in perfecte staat zoeken.

 

oldtimer kopen, klassieke auto kopen

 

Ik had voor mijn eerste klassieker mijn zinnen gezet op een Maserati biturbo spider Zagato. Natuurlijk kreeg ik ook direct adviezen en verhalen naar mijn hoofd geslingerd: “Niet doen, loop je op leeg”, “Maserati is mooi maar onbetrouwbaar”, “Maserati, stuk gaat ie” en meer van die teksten. Maar mensen die een klassieker willen, snappen heel goed dat dit de wens op geen enkele manier afzwakt.

 

Oldtimer kopen: Jongensdroom of investering?

Het is altijd goed om voor jezelf te bedenken waarom je een klassieker wilt aanschaffen. Is het een jongensdroom en wil je er lekker in toeren, of zie je het meer als een investering die vooral in de garage zal staan en alleen met speciale gelegenheden de weg op gaat? Of misschien wil je wel een oldtimer kopen die je als dagelijks vervoer gaat gebruiken? Allemaal prima redenen om een mooie klassieker te kopen, maar de reden en het doel vereisen wel een andere kijk tijdens je zoektocht.

 

Gericht zoeken of nog geen idee?

Wanneer je al weet welk merk je wilt en misschien ook welk model je wilt kopen, dan wordt het zoeken al een stuk gerichter. Het kan ook zo zijn dat je nog niet echt een idee hebt of niet verder komt dan dat het een cabrio moet zijn of een Italiaan, een groene of een betrouwbare ;-). Belangrijk bij je zoektocht is dat je geen haast hebt. Ik weet uit eigen ervaring dat dat knap lastig kan zijn bij het zoeken naar een klassieker of wat dat betreft voor het zoeken naar een auto in het algemeen. Als je lekker zit te browsen in die zoekmachines schreeuwen al die mooie bolides “koop mij!”, het lijken wel van die lieve hondjes in een dierenasiel die je smekend aankijken of je ze alsjeblieft niet mee wilt nemen.

 

Je kunt zoeken bij de specialisten die een eigen pagina binnen klassiekerweb hebben. Daarnaast kun je met de search box aan de rechterzijde op klassiekerweb door een groot aantal sites heen zoeken waarbij we al selecteren op jaartal (20 jaar en ouder). Bovendien kun je ook op merken zoeken die niet overal in de handige pulldown menu’s voorkomen zoals Armstrong Siddeley, Facel of Bitter. Bij search engines als Autotrack, Autoscout en autotrader worden deze merken niet meegenomen.

 

Kopen van een oldtimer

Zorg dat je altijd iemand meeneemt die verstand van zaken heeft als je dat zelf niet hebt. Een klassieker kan nu eenmaal verborgen gebreken hebben en dan is het handig om een kenner bij je te hebben. Daarnaast zien twee mensen zien meer dan één en ook vaak andere dingen. En spreek een rolverdeling af. Vergelijk het aanbod, dat is meestal echt wel groter dan de aanbieders je willen laten geloven. Het is ook een fijne bijkomstigheid als de persoon die mee is je kan afremmen in een impuls aankoop. Auto’s maken nu eenmaal emoties los en dat weet de verkoper ook heel goed.

 

Neem de tijd. Een ogenschijnlijk rare tip die goed werkt: als je een exemplaar voor ogen hebt en je hebt de mogelijkheid om hem mee op proef te nemen: loop de auto dan eens na alsof je hem met de hand wast. Je zult verrast zijn wat voor details je opeens tegenkomt als je met je neus op de lak naar de auto kijkt.

 

Daarnaast is het belangrijk dat de onderhoudshistorie bekend is, dat geeft een stukje extra zekerheid en zegt iets over hoe de vorige eigenaar de auto behandeld heeft. Natuurlijk is het ene model betrouwbaarder dan het andere, maar onderhoud en verleden hebben hier zeker ook invloed op.

 

Verzekering en belasting oldtimer

Naast het bedrag voor de aanschaf van je klassieker, zul je ook te maken krijgen met een aantal andere kostenposten. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Als het een echte klassieker is dan zit het met de wegenbelasting wel goed. Dit betekent wel dat je een oldtimer moet kopen die 40 jaar of ouder is, om helemaal vrijgesteld te worden van belasting. Hierbij wordt gekeken naar de datum van eerste tenaamstelling. Wanneer jouw klassieker jonger is dan 40 jaar dan moet je wel motorrijtuigenbelasting betalen. Voor auto’s tussen 1 januari 1974 en 1 januari 1988 geldt een overgangsregeling. Hoe het exact geregeld is lees je hier.

 

De verzekering verschilt uiteraard per klassieker. Er zijn een aantal partijen in Nederland gespecialiseerd in het verzekeren van klassiekers. Dit kan zeker de moeite waard zijn. Naast het soort klassieker wordt ook gekeken naar hoeveel je ermee rijdt, waar hij gestald staat en hoe hij is beveiligd.

 

Onderhoud

Voor de één is onderhoud een noodzakelijk kwaad, ook bij een klassieker. Voor de ander is dit een van de leukste bijkomstigheden van het bezit van een klassieker. Dit heeft natuurlijk alles te maken met hoe handig je bent en in hoeverre je je wilt verdiepen in het onderhoud van je klassieker. Dit zorgt ook voor een ander kostenplaatje voor het onderhoud. Zelf doen is uiteraard goedkoper want het scheelt arbeid. Ook voor een APK kun je best al een hoop zaken zelf controleren. Een uitgebreide checklist vind je hier.

 

Er zijn ook genoeg specialisten die je kunnen helpen. Uiteraard de professionele garages en werkplaatsen, maar ook veel hobbyisten die je bijvoorbeeld op fora en bij clubs tegenkomt. Bij die mensen zit vaak een schat aan kennis en zeker liefhebbers van dezelfde merken en modellen helpen elkaar graag op bijeenkomsten en clubdagen. Doe er je voordeel mee en zorg in ieder geval dat je een potje hebt voor (onverwachte) reparaties. Wat in ieder geval helpt om jouw oldtimer in goede conditie te houden is een goede stalling.

 

Verkrijgbaarheid van onderdelen

Laatste niet onbelangrijke punt met betrekking tot onderhoud zijn de onderdelen. Als je een klassieker hebt die zeldzaam is dan is de kans groot dat de onderdelen ook ‘zeldzame’ prijzen hebben om de eenvoudige reden dat er weinig voorraad is. Bij een massaal geproduceerde klassieker zullen er nog genoeg onderdelen voorhanden zijn wat dus ook de prijzen lager houdt.

 

Oldtimer kopen: check de taxatie

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je klassieker zou willen laten taxeren. Een van de meest voorkomende redenen is dat je een taxatie nodig hebt om een WA-beperkt-casco of WA-casco (All Risk) oldtimerverzekering af te sluiten. Tijdens de geldigheid van het taxatierapport (meestal 3 jaar), keert de verzekeringsmaatschappij bij diefstal of total-loss de getaxeerde waarde uit. Dit gebeurt obv artikel 7:960 BW (een vervanger van het oude artikel 275 wvk). Strekking van dit artikel is dat als je je voertuig vooraf hebt laten taxeren, je er zeker van kunt zijn dat de getaxeerde waarde ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd.

 

Een andere reden om je klassieker te laten taxeren kan zijn de aan- of verkoop van een voertuig. Zo weet de koper of verkoper of de prijs in overeenstemming is met het aangebodene en welke gebreken er eventueel zijn. Let wel dat de taxatiewaarde lang niet altijd gelijk is aan de verkoopwaarde. Dit heeft onder andere te maken met het type klassieker en hoe de markt op het moment van aankoop of verkoop is.

 

Staat van onderhoud

Er zit meestal wel een verband tussen de aanschafprijs en het onderhoud dat daar (meestal kort na aanschaf) op volgt. Houd er rekening mee dat de historie van jouw droomklassieker in 99 van de 100 gevallen domweg niet meer te achterhalen is. Al willen de aanbieders vaak anders doen geloven: bewijslast van eerste eigenaars en kilometertellerstanden van minder dan een ton zijn ZEER zeldzaam. Alleen al op basis van de leeftijd van een klassieker is het zeer onwaarschijnlijk dat een auto niet meer dan één eigenaar heeft gehad en die er bovendien al die tijd niet meer dan een paar duizend kilometer per jaar mee heeft gereden. Het zijn gewoon simpele rekensommetjes.

 

Oldtimer kopen? Stel een budget samen!

Laat je bij de aanschaf leiden door wat jij een redelijk bedrag vindt en weeg dat budget in termen van aanschaf, regulier onderhoud en alle restauratiekosten die nodig gaan zijn. Wees niet al te optimistisch, je komt altijd verrassingen tegen. Laat jezelf informeren door mensen die een zelfde klassieker bezitten en vraag ze naar hun eigen bevindingen. Club evenementen en fora zijn hier perfect voor. Bekijk de foto albums van restauratie projecten want die bevatten vaak een schat aan ´non-verbale´ informatie. Vraag de eigenaren wat ze echt zelf hebben gedaan en wat ze hebben laten doen en je krijgt een heel redelijk beeld van hun eigen vaardigheden. Vermenigvuldig de gemaakte optelsom nog eens met een redelijke factor (1,5 a 2,0) voor omstandigheden waar je nu even nog niet aan denkt of wilt denken, dan zit je meestal redelijk safe en wordt het geen teleurstelling bij de eerste tegenslag.