MENU

Oldtimer verzekeren. Waar moet je op letten?

Donderdag 4 februari 2016 om 01:56 door Frank

Je oldtimer verzekeren doe je om bij mogelijke calamiteiten niet ook nog eens financieel met een strop zit. Een oldtimer rijden doe je meestal omdat je iets met het merk of model hebt en daar ben je ook bereid (extra) voor te betalen. De een koopt een puntgaaf exemplaar en de ander heeft een opknapper aangeschaft en deze met bloed, zweet en tranen zelf gerestaureerd. Over het algemeen zijn oldtimerbezitters trots op hun bezit of ze er nu veel of weinig mee rijden. Daar hoort dan ook een verzekering bij die past bij je oldtimer. En verzekeringen zijn er genoeg, de vraag is dan: hoe kies je de juiste verzekering voor jouw oldtimer?

 

Ferrari 512 BBi

Foto: www.petrolicious.com

 

Een oldtimer verzekeren

Ook een oldtimerverzekering is op maat te krijgen zodat deze zo goed mogelijk past bij jouw situatie. Oldtimerverzekeringen zijn overigens ook mogelijk voor bromfietsen en motorfietsen, maar wij beperken ons even tot de oldtimerverzekering voor auto’s. Sommige verzekeringen bieden ook verzamelpolissen voor bezitters van een collectie van oldtimers. Als je meerdere oldtimers verzekert, zit er vaak korting op de premie. Dat scheelt weer.

 

Net als bij moderne auto’s kun je je oldtimer verzekeren met alleen een WA-verzekering, een WA plus verzekering of een volledig casco verzekering. Met een WA-verzekering wordt schade die u aan anderen heeft toegebracht gedekt, bij een WA plus verzekering wordt daarnaast ook diefstal en brandschade vergoed. Een volledig casco verzekering dekt ook schade die door uzelf is ontstaan. Daarnaast dekt deze verzekering ook hulp bij pech in het buitenland.

 

blank

 

De ene verzekeraar is de andere niet

Het is lastig te bepalen of je auto als oldtimer kan worden gezien omdat niet alle verzekeraars hier hetzelfde over denken. Dit verschilt per auto en per verzekeraar. Bij sommige autoverzekeraars is je auto een oldtimer als deze pas 12 tot 15 jaar oud is. Andere verzekeraars vinden dit bij 20 of 25 jaar. het is dus verstandig om goed te vergelijken per verzekeraar wat de voorwaarden en bepalingen zijn.

 

Oldtimer verzekeren tijdens restauratie?

Er gelden hier ook andere voorwaarden voor dan wanneer je een gewoon functionerende oldtimer hebt. Omdat je met je oldtimer in restauratie nauwelijks de weg op gaat, kun je een ander soort verzekering afsluiten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je oldtimer in restauratie in ieder geval te verzekeren tegen brand en diefstal. Daarnaast kan het handig zijn om de rit naar een APK-keuring ook te verzekeren als je geen vaste verzekering hebt.

 

Veel verzekeringsmaatschappijen kunnen dit soort ritten verzekeren, ook wanneer je geen geldig kenteken hebt om in Nederland de weg op te mogen met je oldtimer. In alle andere gevallen kan er een WA-verzekering afgesloten worden waarbij het dan overigens niet mogelijk is om voertuigen die niet goedgekeurd zijn door de overheid te verzekeren.

 

oldtimer verzekeren tijdens restauratie

 

Een oldtimer verzekeren in restauratie kost een stuk minder dan de reguliere verzekeringen voor oldtimers. Denk hierbij aan rond de vijftig Euro per jaar. Bij het verzekeren van een restauratieproject voldoet het meestal om het chassisnummer door te geven aan je verzekeraar. De hoogte van de verzekering hangt af van de waarde van je oldtimer. Je doet er dus verstandig aan om je auto tijdens het restauratieproces meerdere malen te laten taxeren. Zo weet je zeker dat je project altijd goed verzekerd is.

 

Besparen op je oldtimerverzekering

Wat altijd interessant is bij het afsluiten van je oldtimerverzekering is om te kijken of je kunt besparen. Er zijn veel aanbieders en dus bieden verzekeraars verschillende pakketten aan waarmee je korting op je verzekering kunt krijgen. Een bijkomend voordeel van een oldtimerverzekering is dat, ondanks dat je geen no-claim hebt, de premie ook niet omhoog gaat, mocht er onverhoopt schade aan je oldtimer ontstaan. De premie staat dus eigenlijk gewoon vast, wel zo prettig.

 

Er zijn ook verzekeringen die leden van merkenclubs een flinke korting geven. Nog een goede reden om toch eens de club van jouw merk of model oldtimer te bezoeken. Naast veel ‘soortgenoten’ bieden de clubs ook toerritten, sleuteldagen en heel veel kennis en ontstaan er de mooiste vriendschappen. Het nuttige met het aangename verenigen, noemen ze dat.

 

blank


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*