MENU

Oldtimer invoeren uit het buitenland

In een klein landje als Nederland is het aanbod van oldtimers beperkt. Gelukkig is er dan nog altijd een andere optie: een oldtimer invoeren. Nederland kent de nodige regels waar het gaat om het importeren van auto’s maar het is eenvoudiger dan je wellicht zou denken. Dus over de grens kijken is zeker een overweging, zeker als je speciale wensen hebt. Amerika, Canada, of natuurlijk gewoon uit Duitsland. In sommige landen ligt de aankoopprijs een heel stuk lager en dat is dan toch een mooi bijkomend voordeel. In dit artikel lees je waar je moet op letten, welke kosten ermee gemoeid gaan en hoe je voorkomt dat je een kat in de zak koopt.

 

Oldtimer invoeren? Haal er een expert bij

Online kan je heel wat fraaie klassiekers van buitenlandse aanbieders vinden, maar ook in het buitenland kennen verkopers alle trucjes om een bolide er (net iets) mooier uit te laten zien dan de realiteit. Om te voorkomen dat je aankoop uitdraait op een teleurstelling, doe je er verstandig aan om een expert te laten meekijken of jouw keuze technisch wel in orde is. De beste manier is altijd om met die kenner de auto fysiek te gaan bekijken en er een testrit mee maken. Wanneer hier door de verkoper moeilijk over gedaan wordt, doe je er verstandig aan om dit exemplaar te laten staan. Hetzelfde geldt voor exemplaren waarvan de prijs in verhouding tot andere gelijke modellen substantieel lager is zonder aanwijsbare oorzaak. Ook hier is voorzichtigheid geboden: als het te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo.

 

oldtimer invoeren Nederland

 

Maak een realistisch kostenplaatje

De aankoopprijs van jouw oldtimer kan in het buitenland wel een stuk lager liggen, maar er komen nog wel andere kosten bij kijken om de wagen naar Nederland te krijgen en op een Nederlands kenteken te zetten.

 

De kostenposten op een rijtje:

 • Je oldtimer bekijken
 • BPM afdragen
 • Invoerrechten betalen
 • Transportkosten
 • RDW leges
 • APK

Je oldtimer bekijken

Wanneer je je oldtimer eerst wilt gaan bekijken en mogelijk ook een testrit wilt maken, ben je uiteraard tijd en geld kwijt aan het reizen en aan een mogelijke expert die je meeneemt. Het is waarschijnlijk niet de grootste kostenpost maar de auto in het echt zien en liefst in het bijzijn van een expert is deze investering meer dan waard.

 

BPM afdragen

Het goede niueuws: dit is bij een oldtimer een meevalle.1 De aantrekkelijke prijs die je voor ogen had bij een jonge auto kan door de bijkomende BPM opeens een stuk minder aantrekkelijk zijn geworden en dan moet je je gaan afvragen of het wel nog de moeite loont een auto in het buitenland te gaan zoeken. Bij een oldtimer ligt dat anders want na 9 jaar en 6 maanden is de BPM van een auto al voor 92% afgeschreven en betaal je nog maar een klein deel rest BPM. Bij oldtimers ouder dan 25 jaar betaal je helemaal geen BPM meer. En ja, ook wij vinden dat een auto het predikaat “oldtimer” pas draagt bij 40 jaar of ouder, maar voor een eenvoudige BPM-uitleg lossen we het even zo op 😀.

 

Oldtimer invoeren binnen de EU

Voor het invoeren van een auto vanuit het buitenland moet altijd BPM (belasting personenauto’s en motorrijtuigen) voldaan worden. Deze BPM wordt berekend op basis van de leeftijd van de auto en dus op de zogenaamde restwaarde van de auto op het moment van de aankoop. Vooraf de BPM berekenen zorgt ervoor dat het restbedrag geen verrassing voor je is. De BPM is naast de leeftijd van je oldtimer ook gebaseerd op het type uitvoering en welke opties er origineel bij geleverd werden. Aangezien een oldtimer vaak al ouder is, is de kans groot dat de rest BPM minimaal of zelfs nul is.

 

auto importeren van buiten de EU naar Nederland

 

Oldtimer invoeren van buiten de EU

Een Oldtimer invoeren uit een EU land is eenvoudiger dan er een importeren uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Zo is het transport wat eenvoudiger en heb je niet te maken met invoerrechten of BTW. In je zoektocht naar een specifiek merk of model is vaak de kans van slagen vaak het grootst in het land van oorsprong. Voor een Amerikaan zit je dus al snel aan de andere kant van de grote plas.

 

Het kan dus voorkomen dat de auto die je zoekt binnen Europa gewoon niet te vinden is of dat het prijsverschil gewoon erg groot is. Je moet dan wel met een aantal dingen rekening houden. Je krijgt te maken met de kosten van het transport en verschepen en je betaalt bij het invoeren in Nederland 9% BTW en mogelijk invoerrechten. De btw wordt berekend over de aankoopprijs, inclusief de transportkosten (kosten voor lossen en inklaren).

 • Voor motoren betaal je 6% btw over de invoerrechten
 • Auto en bestelwagen onder de 3500 kg betaal je 9% btw over invoerrechten
 • Voertuigen boven de 3.500kg (vrachtwagen kenteken) 22% over de invoerrechten

 

En vergeet ook de wisselkoers niet.

 

Je betaalt geen invoerrechten wanneer je auto aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je auto is minimaal 30 jaar oud
 • Verkeert in originele staat zonder ingrijpende wijzigingen aan het chassis, motor, stuurinrichting, remsysteem enz.
 • Het model mag niet meer in productie zijn

Voldoe je hieraan dan betaal je alleen de 9% btw over de aankoopprijs + transportkosten. Let op: de Nederlandse douane bepaalt uiteindelijk altijd of je invoerrechten moet betalen en of je in aanmerking komt voor het lage btw-tarief.

 

Het transport van je oldtimer

Heb je eenmaal een mooie oldtimer gekocht dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk voor je deur hebben staan. Koop je een oldtimer binnen de EU dan krijg je alleen te maken met wegtransport. Je hebt dan een aantal keuzes.

 • Zelf rijden met een importkenteken
 • Zelf ophalen met een autoambulance
 • Laten transporteren

Wanneer je er zeker van bent dat je nieuwe aanwinst in goede technische staat dan is een roadtrip terug naar Nederland natuurlijk ook nog een zeer interessante optie. Zie je dit niet zo zitten dan biedt een autoambulance of een volledig verzorgd transport uitkomst.

 

Heb je een oldtimer echt ver van huis gekocht, bijvoorbeeld in Amerika, dan krijg je naast wegtransport ook te maken met verschepen. Voordat de oldtimer verscheept kan worden moet deze eerst naar de verscheper toe. Ook hier kun je ervoor kiezen om de auto daar zelf af te leveren of je regelt wegtransport naar de verscheper.

 

Voor het verschepen heb je ook weer een aantal keuzes die allemaal verschillen in prijs. Je kunt ervoor kiezen om je auto te verschepen volgens een zogenaamde Roll On en Roll Off. Voor een Roll On-Roll Off verscheping wordt vaak gekozen als het voertuig niet in een container past. Bijvoorbeeld grote bussen of campers. Deze worden vervoerd op een schip dat speciaal ingericht is voor vervoer van voertuigen. Roll On-Roll Off is aleen niet van en naar elke haven mogelijk, dus ook dit moet je goed uitzoeken.

 

Verschepen per container komt het meest voor. Maar ook hierbij valt natuurlijk weer het nodige te kiezen en heeft ook deze keuze invloed op je budget. Zo kun je ervoor kiezen om je auto samen met andere voertuigen in een container te laten verschepen of je kunt kiezen voor een eigen container.

 

RDW leges

Voor het invoeren van de auto bij de RDW dien je rekening te houden met €107,20 kosten voor RDW leges en tenaamstelling en ca. €39,50 kosten voor de productie van kentekenplaten.

 

APK Keuring

Alleen auto’s ouder dan vijftig jaar zijn vrijgesteld van APK. Bij de eerste volgende APK nadat het voertuig de leeftijd van 30 jaar of ouder heeft bereikt wordt de frequentie eens in de 2 jaar. Nadat het voertuig de leeftijd van 50 jaar heeft bereikt vervalt de APK-plicht helemaal.

 

Oldtimer invoeren? Vergeet het onderhoud niet!

Een oldtimer aankopen in het buitenland en importeren kan financieel voordelig zijn, als je maar rekening houdt met alle bijkomende kosten die kunnen optreden. Laat je altijd bijstaan door mensen met kennis van zaken die er samen met jou voor zorgen dat het importeren goed geregeld wordt het je niet voor verrassingen komt te staan. Belangrijk laatste punt: vergeet het onderhoud niet. Vaak wordt er, ook bij importeren uit het buitenland, gekeken naar alle de kosten van aanschaf en de kosten die gepaard gaan met de invoer. Als je oldtimer eenmaal voor je deur staat dan heb je ook nog te maken met onderhoud. Een niet geheel onbelangrijke kostenpost om ervoor te zorgen dat je maximaal van je oldtimer kunt genieten.