MENU

Je oldtimer verkopen, hoe pak je dat aan?

Je oldtimer verkopen, (bijna) altijd jammer want dat is meestal niet waarom je hem gekocht had. Maar goed, voor verkoop zijn de meest uiteenlopende redenen te bedenken: gezinsuitbreiding, geen tijd meer, toe aan iets anders, een heel goed bod, of je hebt het geld gewoon nodig. Voor alle situaties geldt dat het het beste voor jou als verkoper is dat je geen haast hebt. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je een fantastisch bod hebt gehad, dan is het gewoon een topverkoop uiteraard.

 

oldtimer verkopen

 

Tips om je oldtimer te verkopen

Wil je je oldtimer verkopen? Dat kan nu via www.klassiekerweb.nl. Op ons forum hebben wij een plek gecreëerd waar je je oldtimer GRATIS te koop kunt aanbieden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je auto te laten verkopen, maar met oldtimers is het zeker wel de moeite waard om het eerst zelf te proberen. Je komt namelijk vaker in aanraking met liefhebbers en het is dus niet zo dat jan en alleman reageert zoals bij de gemiddelde Golf of BMW van een paar jaar oud. Daarbij scheelt het natuurlijk in de kosten als je direct met de koper tot een goede prijs kunt komen. Het is wel van belang dat je bereikbaar bent voor potentiële kopers, dus kijk je niet vaak in je e-mailbox, geef dan aan dat je liever telefonisch wordt benaderd.

 

naar het klassiekerweb forum

 

Voordat je een oldtimer of youngtimer gaat verkopen is het verstandig om deze natuurlijk in een zo goed mogelijke conditie te brengen. Denk hierbij aan:

  • Een nieuwe APK / beurt. (klik hier voor tips om je oldtimer sneller en goedkoper door de APK te krijgen)
  • Technische problemen verhelpen.
  • Wassen en poetsen en even goed in de was zetten (zowel buitenkant als binnenkant).
  • Krassen en roestplekjes bijwerken.
  • Verzamelen van de bijbehorende documenten, (onderhouds)geschiedenis, autopapieren en mogelijk taxatierapport.

 

Wat verder belangrijk is, is dat je weet wat je oldtimer kan gaan opbrengen. Dus doe (online) onderzoek. Kijk naar andere partijen die eenzelfde model te koop aanbieden en let daarbij op hoeveel aanbod er is, de kwaliteit van je bolide en zaken als kilometerstand, schades en originaliteit. Het is ook aan te raden om voor jezelf een bodemprijs vast te stellen die je minimaal wilt hebben. Zo voorkom je dat je meteen meegaat in het bod van de eerste geïnteresseerde die voorbij komt.

 

Je oldtimer verkopen met goede foto’s

Plaats altijd foto’s en zorg ervoor dat deze van goede kwaliteit zijn. Advertenties met foto’s worden nu eenmaal vaker bekeken. Neem duidelijke foto’s op een heldere dag en bij goed licht. Fotografeer niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant en details die jouw oldtimer bijzonder maken. En misschien kun je zelfs wel een filmpje maken waarbij je om de auto heenloopt en ook de motor kunt horen lopen. Dit kan allemaal helpen om een mogelijke koper enthousiast te krijgen. Vanuit klassiekerweb zullen wij te koop staande auto’s ook regelmatig promoten via onze social kanalen waarmee je in 1 klap ruim 10.000 liefhebbers bereikt.

 

Beschrijving van je oldtimer

Wees uitgebreid in je beschrijving maar realistisch. Beschrijf zowel de positieve punten als de punten waaraan nog aandacht besteed moet worden. Een koper die weet waar hij aan toe is zal eerder tot aanschaf overgaan.

 

Prijs oldtimer vermelden

Hoe bepaal je de prijs van jouw oldtimer? Je wilt niet te hoog gaan zitten want dan komt er geen kip. En je wilt je oldtimer verkopen, maar hem ook niet voor te weinig van de hand doen. Online vergelijken is een prima begin en geeft een goed beeld van de waarde van jouw auto. Kijk zeker ook over de grenzen, dat doen kopers namelijk ook. Je kunt dan ook bepalen of jouw exemplaar in een dusdanig goede staat is dat jouw prijs wellicht wat hoger kan zijn.

 

Taxateur en taxatierapport

Wat altijd helpt is om je auto te laten taxeren. Deze mensen hebben veel ervaring in het vaststellen van een marktconforme prijs en weten ook waar ze op moeten letten om de juiste waarde te bepalen. Dit wordt ook vastgelegd in een document: het taxatierapport. Overigens is het niet zo dat de taxatiewaarde per definitie de verkoopprijs is. Dit is meestal niet het geval en heeft alles te maken met de markt, de populariteit van het type oldtimer en de toestand waarin het voertuig zich bevindt. Houd er rekening mee dat een taxatiewaarde lang niet altijd gelijk is aan de verkoopwaarde.

 

Zelf je oldtimer verkopen

Het verkopen van je oldtimer kun je op een aantal manieren doen. De goedkoopste manier lijkt om het zelf te doen. Briefje aan het raam en een advertentie op marktplaats kunnen prima werken. Alleen weet ik uit eigen ervaring dat daar vaak niet de meest serieuze kopers op af komen. Bovendien is het wel zo fijn als je kwalitatief goede foto’s hebt en een omschrijving die een beetje lekker leest. Want zeg nou zelf, daar kijk je zelf ook naar als je een klassieker zoekt. Een ander ding is dat je op geen enkele wijze garantie kan bieden en ook weinig kunt met potentiële kopers die wellicht iets in te ruilen hebben. Dan is er nog een ander belangrijke factor die de afweging om zelf te verkopen waard is: tijd. Verkopen kost je gewoon tijd. E-mailen, bellen, mensen die willen langskomen en dan het liefst op tijden die jou niet uitkomen. Hopen dat ze ook komen opdagen. Onderhandelen, nog een keer willen komen kijken…Ik doe het in ieder geval niet meer en laat mijn auto’s verkopen wanneer nodig.

 

Houd er overigens rekening mee dat je je auto op straat binnen de bebouwde kom niet te koop mag aanbieden. Dit was al zo, maar vanaf 2012 kun je er zelfs een bekeuring krijgen als je op deze manier je auto probeert te verkopen.

 

Oldtimer verkopen in consignatie

Een interessante oplossing kan zijn om je klassieker door een specialist te laten verkopen. Je bepaalt dan samen de verkoopprijs en dit wordt vastgelegd in een consignatieovereenkomst. Specialisten hebben vaak ook een groot (wereldwijd) netwerk, dus is de kans groter dat je auto een goede koper gaat vinden. Zorg er altijd voor dat je heldere afspraken maakt en deze op papier zet, dat voorkomt meningsverschillen.

 

klassieker verkopen

 

Het kan natuurlijk ook dat de specialist jouw auto zo interessant vindt, dat hij hem gewoon zelf koopt en hem vervolgens doorverkoopt. Dan is het gewoon een rechtstreekse verkoop en hoef je dus niet te wachten op een derde partij die interesse toont.