MENU

Renault Jolly

De Renault Jolly was gebaseerd op de Renault 4CV. Het was een van de strandauto’s die werd ontworpen door Ghia, samen met de Fiat 500 Jolly en de Fiat 600 Jolly. Alle strandauto’s waren gebaseerd op kleine modellen die al in massaproductie waren. De Renault Jolly werd gebouwd tot begin jaren zestig.

 

Ghia creëerde de auto op verzoek van Gianni Agnelli, de kleinzoon van de oprichter van Fiat, Giovanni Agnelli, als een speciale project voor bij zijn jacht. Agnelli was een jetsetter voordat er jets waren en een stijlsetter die de mode van mannen beïnvloedde.

 

Renault Jolly strandauto

Foto: www.bohams.com

 

Toenmalig directeur Gigi Serge van Ghia liet zich inspireren door de kleine, open auto’s die hij zag bij hotels in Aziatische oorden. De door zijn bedrijf gerealiseerde open auto’s gaf hij de toevoeging Jolly. Van de Renault versie van de Jolly zijn er maar een stuk of vijftig gebouwd, waarvan de meeste bestemd waren voor de Amerikaanse markt. Voor die markt waren wel een paar kleine aanpassingen nodig waaronder grotere koplampen.

 

Gerelateerd model

Renault 4CV

4 CV

De carrosserie van de oorspronkelijk vierdeurs Renault 4CV werd stevig aangepakt. Het dak en de deuren werden verwijderd. Om voldoende stevigheid aan de koets te bieden werden de dorpels hoog opgetrokken. De achterpassagiers hadden wat extra bescherming door een stuk plaatwerk dat ongeveer tot de hoogte van de voormalige B-stijl werd doorgetrokken.

 

Renault Jolly met tentdoek en riet

Om de passagiers en bestuurder tegen de zon te beschermen kregen alle Jolly’s ongeacht de basis een dak van tentdoek. Dat zit aan de voorkant bevestigd op de doorgezaagde ruitstijl en staat achter op twee pootjes. Geen constructie waar hoge snelheden mee gehaald kunnen worden. De blauw/wit gestreepte stof is afgezet met een witte rand met flosjes. Veelal kregen de voorstoelen en achterbank kussens van hetzelfde materiaal.

 

interieur Renault Jolly

Foto: www.bohams.com

 

Het interieur werd ook onderhanden genomen, behalve het dashboard. De voorstoelen hebben een zitting en rugleuning van riet en hetzelfde geldt voor de achterbank. Samen met het dak van tentdoek gaf dit een zonnig karakter aan deze 4CV. In vergelijking met de aanzienlijk kleinere Fiat 500 Jolly biedt de Renault meer ruimte en een krachtigere aandrijflijn.

 

Aan de buitenkant zijn de normale bumpers vervangen door stevige, chromen buizen. Die worden ook gebruikt aan de bovenkant van de dorpels en rondom de achterbank met meerdere mogelijkheden voor de passagiers om zich hieraan vast te houden. Ook heeft de voorste passagier een extra beugel om zich aan vast te houden aan de bovenkant van het meegespoten dashboard.

 

The Renault Jolly | Chasing Classic Cars

Wayne knapt er ook eentje op


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant