MENU

Antwerp Classic Salon 2015

Zaterdag 7 maart 2015 om 23:03 door Frank Schippers

Zoals met elk event hebben we niet alleen de beelden, maar ook ons verslag van de dag. En wat voor een dag! Bij mooi weer is alles leuker, zo ook de rit naar Antwerpen. We reden gewoon met het dak open en ik begon zelfs te twijfelen of ik geen zonnebrand had moeten meenemen om mijn kwetsbare bolletje te beschermen. Heerlijk! We kwamen rond elf uur aan in Antwerpen, parkeren kon om de hoek en met een paar minuten stonden we binnen in de Expo. Wat ons direct opviel was de geur van gebraden worst. In hal 1 bleek een bak- en braadkraam te staan zonder afzuigkap. Dat werd even wennen aan de geur, zeker in de ochtend!

 

De Antwerp Classic Salon is verdeeld over vier hallen met onder andere speciale aandacht voor het tachtig jarig bestaan van Jaguar en de zestigste verjaardag van de Fiat 600. Er zijn naast handelaren ook een groot aantal clubs aanwezig en kramen met onderdelen, boeken, en allerlei snuisterijen. Er stonden zelfs een paar verdwaalde nieuwe modellen tussen alle historie. Lekker struinen dus.

 

jaguar xk120

Mooie oer-Jag: de XK120.

 

Er stond een behoorlijke diversiteit aan oldtimers, van begin 20e eeuw tot de tachtiger jaren. Een Norton uit 1919 met olielampverlichting, maar ook een Ford Taunus uit 1977 met slechts 975 km(!!) op de klok en het eerste productiemodel van Lotus: de mark IV. En uiteraard een mooi rijtje Jaguars omdat het merk dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert. We lichten er een paar van onze favorieten uit tussen de veelheid aan Duitsers, Italianen, Engelsen en Amerikanen, Fransen en Hollanders.

 

Salmson S4C Sports Special uit 1938

Allereerst een zeldzaam Frans wagentje: een Salmson S4C Sports Special uit 1938. Dit lichblauwe 77 jaar oude sportwagentje is een pittig ding. De 1300 cc-motor is voorzien van een dubbele bovenliggende nokkenas, twee carburateurs en een speciaal uitlaatsysteem en heeft een niet gesynchroniseerde bak met vier versnellingen. De trommelremmen worden via kabels bediend, de remmen zijn staal en de trommels van geventileerd aluminium voor de broodnodige koeling. De carrosserie is volledig van aluminium, inclusief de vloer en het dashboard, en helemaal handgemaakt. Hoeveel er nog van zijn, durven we niet te zeggen, maar het zijn er niet veel.

 

Salmson S4C Sports Special uit 1938

Salmson S4C Sports Special uit 1938.

 

dashboard Salmson S4C Sports Special uit 1938

 

Salmson S4C Sports Special uit 1938

 

Aston Martin V8

De V8 was een model dat zo goed als ongewijzigd een kleine 20 jaar continu werd geproduceerd, van 1970 tot en met 1989. Er werd ook een Vantage- en een een Volante-versie van gebouwd en er was ook een bepaalde serie die aangepast was aan de wensen van de Britse Prins Charles. Dit exemplaar heeft een mooi combinatie van lichte lak en een donker interieur. Het prijskaart bungelt ergens rond de €175.000. Overigens stond op de stand van Sports 8 Classics de bijzonder mooie Bizzarrini die we ook op Interclassics zagen in Maastricht.

 

aston martin v8

Aston Martin V8.

 

aston martin v8

 

interieur aston martin v8

 

Lagonda Open Tourer uit 1930

Deze Lagonda Open Tourer kreeg de 2 liter motor, ontworpen door Arthur Davidson, die zo’n 60 PK leverde. De auto heeft een aantal zeer mooie details, onder andere op de koplampen, het dashboard en de mooie treeplankjes met de letter L erin verwerkt die doen denken aan de oude Bentleys.

 

lagonda 2 litre open tourer 1930

 

lagonda 2 litre open tourer 1930 motor

 

lagonda 2 litre open tourer 1930 treeplank detail

 

lagonda 2 litre open tourer 1930 dashboard

 

lagonda 2 litre open tourer 1930

 

De Antwerp Classic Salon is wat kleiner van opzet maar zeer zeker de moeite waard, dus als je de kans hebt morgen, gewoon doen. De toegang is € 16 en kinderen tot 10 jaar mogen gratis naar binnen. Het is niet zo groot als Interclassics maar wel gevarieerd en er staan een aantal bijzondere exemplaren tussen. Daarnaast ben je weer eens omringd door liefhebbers van de meest uiteenlopende merken, dus enthousiaste verhalen genoeg onder het ‘genot’ van een curry-worstje. En mocht je nog een projectje zoeken voor komende winter. In een hoek stond nog deze verloren Mercedes…

 

mercedes restauratie projectje

Restauratie-projectje voor de liefhebber.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*