MENU

Renault Frégate

De Renault Frégate was een grote en luxe sedan die door Renault werd gebouwd tussen 1951 en 1960. De station wagon varianten waren de Frégate Domaine en Manoir, welke respectievelijk in 1956 en 1958 werden geïntroduceerd.

 

Renault Fregate

Renault Frégate

 

De Frégate lag in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog al op de tekentafel bij de Franse autobouwer. Renault, dat onder controle van de Franse staat was gebracht, had behoefte aan een nieuw, modern en chique model om zo haar imago te verbeteren en tegemoet te komen aan de behoeften van de middenklasse consumenten die leefden met de hoop op economisch herstel. Aanvankelijk werd de auto te ontworpen met de motor achterin zoals in de onlangs gelanceerde 4CV, maar Renault besloot in 1949, hoewel het laat in het ontwerpproces was, de motor voorin te plaatsen.

 

De Frégate werd onthuld op de autoshow van Parijs in 1950. De productie van het model kwam langzaam op gang. In 1953 werd gemeld dat de Frégate, met ongeveer 25.000 verkochte exemplaren op de Franse markt, was voorbijgestreefd door de standaard Citroën 11 Normale, met ongeveer 35.000 verkochte auto’s in dat jaar, die al jaar na jaar werd geproduceerd.

 

Renault Fregate dashboard

Het dashboard van een Renault Frégate.

 

Interieur van de Frégate

Vanaf het begin van 1953 was de Frégate verkrijgbaar in twee uitrustingsniveaus, als de “Frégate Affaires” en de “Frégate Amiral” De Frégate Amiral was weinig veranderd sinds de eerdere modellen, hoewel het interieur licht werd aangepast en het model twee aparte mistlampen aan de voorzijde kreeg in plaats van 1 mistlamp bij eerdere modellen. Andere kleine wijzigingen waren bijgewerkte portiergrepen en een wijziging van de badge op de neus van de auto. Het motief op het kleine embleem was nog ruitvormig, maar binnen de diamant werd het beeld van een driemaster fregat (“frégate”) vervangen door een kleine schetsachtige kaart van het vasteland van Frankrijk met de inscriptie “RNUR-Frankrijk”.

 

De “Frégate Affaires” was goedkoper door een vereenvoudigde dashboard, verminderd interieurbekleding, de verwijdering van de chroomelementen aan het exterieur, evenals het verlies van de twee mistlampen en de ruitensproeiers, die een standaard bleven op de Frégate Amiral. Deze uitgeklede versie werd goed ontvangen door de klanten. Naar aanleiding van klachten kwam Renault in 1956 met een sterkere motor die 77 PK leverde. In 1957 kwam er ook nog een iets krachtigere versie van de 2141 cc motor met 80 PK. De 1958 modellen kregen een aangepaste grille. De prominente brede verchroomde ovale en horizontale balken werden verwijderd om alleen de rij van dunne spijlen over te laten.

 

Renault Fregate 1955

Renault Fregate uit 1955.

 

Domaine en Manoir

Een stationwagon variant, de Renault Domaine, werd gelanceerd in 1956 en werd aangedreven door de 2141 cc motor. Een luxe stationwagon, de Renault Manoir werd geïntroduceerd in oktober 1958, met “Transfluide” automatische transmissie in de prijs inbegrepen.

 

Citroën versterkte haar grip op de markt voor grotere sedans in 1955 met de introductie van de futuristische DS, gevolgd in 1957 door de meer agressief geprijsd ID variant. De verkoop van de Frégate piekte in 1955 met 37.717 auto’s om vervolgens in te zakken tot 24.608 in 1956 en verder te dalen naar slechts 9.772 in 1957. Met de groeiende concurrentie van Citroën en Simca werden deze cijfers niet meer verbeterd en op 18 april 1960 werd de laatste Frégate gebouwd. In totaal werden er 163.383 Frégates gebouwd. De verkoopresultaten van de auto werden als teleurstellend beschouwd.

 

Renault Fregate stationwagon 1958

Renault Fregate Domaine uit 1958.

 

renault fregate testGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant