MENU

Renault Celtaquatre

De Renault Celtaquatre was een compacte familieauto die werd gebouwd tussen 1934 en 1938 en was de opvolger van de Monaquartre. Hoewel het een Franse auto was, had het model stijlelementen van de Amerikaanse auto’s van die tijd. Zijn afgeronde body gaf het model de bijnaam “Celtaboule”.

 

renault celtaquatre 1936

Renault celtaquatre uit 1936

 

De Celtaquatre werd voor het eerst aan het publiek getoond in april 1934 en ging een maand later in productie. De komst van het model viel samen met die van de Citroën Traction Avant. Hierdoor werd de lancering van de Renault overschaduwd door de alles overwinnende publiciteit machine van Citroën.

 

De auto werd aangedreven door een viercilinder 1463 cc motor die 34 PK leverde op de achterwielen. De vering was nog gebaseerd op starre assen voor en achter, wat eigenlijk al wat ouderwets begon te worden in een tijd waarin concurrent Peugeot met de 301 al onafhankelijke voorwielophanging toepaste. Hoewel de 8CV Celtaquatre ook veel agressiever geprijsd was dan de Peugeot 301 was de timing met de komst van de Citroën Traction Avant zeer ongelukkig.

 

In 1935 kreeg het model horizontale chroom beklede openingen in de motorkap in plaats van de eerdere drie luiken. Two-tone lak was standaard en voor een enkele kleur moest zelf bijbetaald worden. Het jaar erna kreeg de Celtaquatre een meer aerodynamische vorm en kwamen er ook een cabrio en een Coach versie uit. In 1937 kreeg het model een Amerikaans geïnspireerde V-vormige grill die in de rest van de productie van het model behouden zou blijven.

 

renault celtaquatre 1934 interieur

interieur van een 1934 celtaquatre

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant