Renault 5

De Renault 5 was de voorganger van de Renault Clio en de opvolger van de Renault 4. Met zijn introductie in 1972 kwam Renault met de eerste mini-auto in de Renault line-up die over de hele wereld zou worden verkocht. Zo werd het model ook wel “Le Car” genoemd in de Verenigde Staten.

 

 

Eerste generatie van de Renault 5

De eerste generatie werd gebouwd tussen 1972 en 1984. Net als bij de driedeurs hatchback, was de vijfdeurs variant verkrijgbaar in drie motor configuraties, variërend tussen de 0,9 met 36 PK en 1,3 liter met 55 PK en met een topsnelheid van 140 km/u. Het eerste model van de auto werd geproduceerd tot 1984. Wat interessant is, is dat het ontwerp van de auto werd gemaakt door Michel Boue die net voor de officiële lancering van de auto is overleden. Boue wilde de auto een meer moderne look geven, met verlengde achterlichten, vergelijkbaar met die op de Fiat Punto.

 

Renault 5

Renault 5 uit 1972

 

5 turbo alpine

5 Turbo Alpine

 

Renault 5 Turbo

De Renault 5 Turbo was een sportieve versie van het model die werd geleverd met een in het midden gemonteerde 1,4-liter motor die 160 PK leverde. De auto was duidelijk gebaseerd op een gewijzigd chassis van de gewone Renault 5 maar leverde betere prestaties. De turbo-versie was beschikbaar in twee versies, voor race wedstrijden en street-legal. De rally versie van deze turbo-versie boekte belangrijke overwinningen in de rally-geschiedenis, met inbegrip van de eerste plaats in de Rally van Monte Carlo.

 

Renault 5 turbo interieur

Interieur van de Renault 5 Turbo

 

Tweede generatie

De Super5 of Supercinq, leek behoorlijk op zijn voorganger, maar was echter wel volledig onder handen genomen. Het nieuwe model was ruimer opgezet en zuiniger. Opvallend waren de schildbumpers, de achterlichten en het zwarte schildje erboven. De nieuwe 5 had een grotere binnenruimte omdat hij wat langer en breder was, maar ook omdat de motor nu, evenals in de Renault 9 en Renault 11, dwars was geplaatst. De Super5 was leverbaar in een reeks uitvoeringen inclusief een Turbo-versie.

 

De nieuwe basisuitvoering, de Campus was bestemd voor (jonge) mensen met een beperkt budget. Door striping en aangepaste bekleding deed deze echter niet kaal aan. Midden 1988 waren er 2 miljoen exemplaren van de Super5 gebouwd en verkocht. De totale productie van dit succesvolle model van Renault kwam op maar liefst 7,3 miljoen exemplaren.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant