MENU

Renault 16

De Renault 16 werd in 1965 geïntroduceerd en gebouwd tot 1980. De auto werd gepresenteerd aan het grote publiek op de autosalon van Genève in augustus 1964 toen Renault de eerste foto’s vrijgaf. In december van hetzelfde jaar zag het eerste model het levenslicht. De auto was alleen beschikbaar als een vijfdeurs hatchback en werd uitgebracht in meerdere motorconfiguraties variërend tussen de 1, 4 liter en 1,6 liter. Het model was een zeer populaire auto met meer dan 1,8 miljoen geproduceerde exemplaren in 15 jaar. In 1966 werd het verkozen tot auto van het jaar waarbij het de Rolls Royce Shadow het nakijken gaf.

 

kleimodel Renault 16

Foto: Renault.com

Ontwerper werkt aan een kleimodel van de Renault 16

 

De geschiedenis van deze succesvolle Franse gezinsauto begon na de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe hatchback had een originele carrosserievorm: een ontwerp gebaseerd op twee boxen en een achterklep voor toegang tot de kofferbak. Door functionele kwaliteiten te combineren met een elegant uiterlijk en niet minder dan zes ramen, paste de Renault 16 het principe achter het succes van de stadse Renault 4 aan naar een chique gezinsauto.

 

De Renault 16 is ontworpen door Gaston Juchet. Juchet, industrieel ontwerper en aerodynamica-ingenieur, werd door CEO Pierre Dreyfus gevraagd om de ontwerpstudies voor de Renault 16 te leiden. Toen hij in 1958 bij Renault kwam, was Gaston Juchet’s eerste baan de vernieuwing van de Renault Frégate, oftewel project 114. Hij kwam op de proppen met een idee voor een grote drie-box-auto met een zescilindermotor. Het project was ambitieus, maar Pierre Dreyfus had het gevoel dat het de eigenschappen ontbrak om het te kunnen winnen van de concurrentie: “We moeten de dingen anders aanpakken. Auto’s mogen niet langer slechts vier stoelen en een kofferbak zijn. Het moet worden gezien als een totaal”.

 

Als gevolg hiervan werden de specificaties herschreven tot project 115, ook wel bekend als de “Renault 1500”. Yves Georges was verantwoordelijk voor engineering en Gaston Juchet voor het design. In een tijdsbestek van vier jaar ontwierpen ze een voertuig met originele architectuur dat een reeks technische en praktische innovaties combineerde met een functioneel ontwerp. Gelieerd aan het project werkte het team ook aan een coupé die uiteindelijk werd stopgezeet vanwege onvoldoende winstgevendheid. Aan de buitenkant was de R16 een tweedeurs hatchback met zes ramen, een lage taille, een hoog dak met een geïntegreerde lekrail en strakke, hoekige lijnen. Ondanks zijn duidelijk onconventionele uiterlijk, gaf Pierre Dreyfus de Renault 16 zijn goedkeuring en verklaarde dat het “een auto voor gezinnen zou zijn, aangetrokken door de moderne consumptiemaatschappij”. Hij bleek het aardig bij het rechte eind te hebben.

 

Renault 16

Vroege versie van de Renault 16

 

Een veelzijdig Frans model

De Renault 16, die zich zowel in de de categorie hatchbacks als bedrijfsvoertuig thuisvoelde, was voor die tijd buitengewoon veelzijdig. De bagageruimte kon dankzij de verschuifbare, inklapbare en afneembare achterbank in vier verschillende indelingen worden ingedeeld, met een capaciteit tussen 346 en maar liefst 1200 liter. De stoelen waren ontworpen om zich aan te passen aan alle soorten gebruik: installatie van een kinderzitje, rustpositie en zelfs een niet oncomfortabele slaapbank voor twee personen. Vanaf het begin was de Renault 16 ontworpen als een gezinsauto en dit was fundamenteel anders dan waar de concurrentie op dat moment mee bezig was.

 

de veelzijdigheid van het interieur van de Renault 16

Foto: Renault.com

de veelzijdigheid van het interieur van de Renault 16

 

Technische vernieuwing in de Renault 16

Het model markeerde ook zijn tijd met zijn moderne, avant-gardistische technische kenmerken. Met zijn voorwielaangedreven lay-out, destijds nog ongebruikelijk in dit segment, en de middenvoormotor had het model een prima weggedrag. De motor was, net als de versnellingsbak en cilinderkop, van aluminium en werd geproduceerd door middel van een spuitgietproces, wat een Europese primeur was. Vanaf 1968 werd met de TS-versie een reeks innovatieve nieuwe functies standaard, waaronder een achterruitverwarming, extra kwarts-halogeenkoplampen, ruitenwissers met twee snelheden met vierstraals-sproeiers en een binnenspiegel met dimmer.

 

In 1969 werd dit model de eerste Franse auto met een in Frankrijk gebouwde automatische versnellingsbak, voor een gemakkelijkere rijervaring. Deze versnellingsbak was in eerste instantie alleen leverbaar met de R16 TA (voor Transmission Automatique) en was een optie voor alle motoren uit de reeks vanaf 1972. Het model kreeg daarnaast achteruitrijlichten, elektrische ramen voor, een elektrisch zonnedak en lederen bekleding. Met zijn rijke, genereuze reeks functies was de Renault 16 een prestigieus voertuig. De eigenaren ervoeren de moderne consumptiemaatschappij en een nieuwe rijervaring.

 

Van 1973 tot het einde van zijn carrière in 1980 werd de Renault 16 geleverd met een 93 pk sterke 1647 cc-motor op de TX-versie, die een topsnelheid van 175 km/u kon halen. Het model kreeg eveneens centrale deurvergrendeling en veiligheidsgordels met oprolmechanisme, innovatieve functies die bijdroegen aan de veiligheid van de Renault 16-rijders. Uiteindelijke werd het model vervangen door de Renault 20 en de 30.

 

Renault 16 1977

De post-1975 Renault 16

 

Renault 16

Renault 16

 

Classic Cars in Movies - Renault 16

De Renault 16 verscheen regelmatig op het Franse witte doek

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant