MENU

Renault

Renault S.A. is een Franse fabrikant van personenauto’s, bedrijfswagens, trucks en tractoren. Het merk bouwde daarnaast ook vliegtuigmotoren. Dit Franse automerk werd in 1899 opgericht door Louis Renault en is een groot gedeelte van het bestaan staatsbedrijf geweest, onder de naam Régie Nationale des Usines Renault.

 

History of Renault Documentary

 

Geschiedenis van Renault

In 1898 bouwt de 22-jarige Louis Renault zijn eerste auto. Een advocaat probeert het vehikel uit en is zo onder de indruk dat hij er één besteld. Samen met zijn broers richt hij op 25 februari 1899 Renault Frères op. De onderneming groeit snel: van ruim 2000 auto’s in 1906, naar zo’n 3800 twee jaar later en weer twee jaar later bijna een verdubbeling naar 6800 (1910). Marcel Renault overlijdt in 1903 als hij verongelukt tijdens de rally van Parijs naar Madrid. Louis blijft alleen achter aan het roer van het bedrijf als ook Fernand zich, twee maanden voor zijn dood in 1909, terugtrekt uit het bedrijf.

 

In 1911 vertrekt Louis Renault naar de Verenigde Staten om inspiratie op te doen bij de productiefaciliteiten van Ford. In Europa was Ford inmiddels al een bekende naam. Renault ontmoette Henry Ford en vertrekt terug naar Parijs met de motivatie om Renault een van de grootste industriële concerns van Frankrijk te maken. Renault Frères is echter goed uit de Eerste Wereldoorlog gekomen en direct na de oorlog hervat Louis Renault de productie van zijn luxe automobielen weer. Ondertussen maakt Renault ook tanks.

 

De Renault 40 CV was het topmodel van het merk, de auto won ook de Rally van Monte Carlo in 1925 en breekt verscheidende records. Van 3 tot 4 juni legde een 40 CV in 24 uur precies 3384,749 kilometer af, waarmee de 40 CV het snelheidsrecord brak. Over een tijdsbestek van 24 uur reed de auto gemiddeld 141,031 kilometer per uur, een prestatie destijds. Alhoewel Bentley een paar maanden later het record op zich vestigde, brak een nieuw geintroduceerde 40 CV (uit juli 1926) opnieuw het record door een gemiddelde snelheid van 173,649 km/u te bereiken over een tijdsbestek van 24 uur. Het wordt opgevolgd door de Reinastella (Of RM) met een achtcylindermotor.

 

Renault 40CV

De bijzonder succesvolle 40 CV.

 

Het bedrijf had veel te lijden van de beurskracht, maar het Parijse autobedrijf kwam de klap snel te boven toen ze in 1930 en de jaren daarna snel allerlei nieuwe modellen introduceerden, als de Nervastella, de Reinasport en de Nervasport. Het merk kwam al snel zij aan zij te staan op de boulevards met Rolls Royce en Hispano Suiza.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceert Renault – net als zoveel andere automerken – zowel machines en gevechtsvoertuigen voor de geallieerden als voor de Duitsers. Louis Renault wordt na de bevrijding van Frankrijk in 1944 gearresteerd en kort daarna overlijdt hij in de gevangenis. De geplande rechtszaak tegen hem zou nooit plaatsvinden. Renault Frères wordt eigendom van de staat en hernoemd naar Régie Nationale des Usines Renault. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de populaire 4CV geïntroduceerd.

 

In de jaren vijftig wordt er veel geëxperimenteerd met aerodynamica. In de jaren zestig wordt er eindelijk vooruitgang geboekt door Renault met behulp van het experimentele verleden uit de jaren vijftig. De Renault 16 wordt door Dreyfus geintroduceerd als hét nieuwe model van Renault en met dit nieuwe model heeft het concern tevens een wereldprimeur te pakken. De vorm, het achterliggende idee en de fabricage worden geroemd in de internationale autopers. Saviem wordt overgenomen door Renault en de trucks worden een tijd geproduceerd onder de naam Savien Renault.

 

In de jaren zestig behoort het Amerikaanse automerk AMC-Rambler ook tot het concern. Renault wordt eigenaar van de American Motors Corporation (AMC), onder andere eigenaar van Jeep. In 1987 verkocht Renault AMC weer, aan Chrysler, nadat een aantal Renault modellen aan de andere kant van de oceaan verkocht werden als AMC.

 

In de jaren zeventig trekt het merk de stoute schoenen aan en introduceert een eigen Formule 1-voertuig, de RS 01. In 1978 wordt Renault in de 24 uren van Le Mans eerste, met de Alpine A442B. De successen in de autosport werden door Renault ingezet in de personenwagens die ze produceerden. Zo introduceert de autobouwer eind jaren zeventig een populaire turbo-technologie in de motorentechniek voor de personenwagens. Men introduceert als opvolger van de Renault 4 de Renault 5.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant