MENU

Renault 4

In 1958 toonde Renault een prototype van de Renault 4 maar pas drie jaar later was de het model ook daadwerkelijk te koop. De auto zou uitgroeien tot een icoon en ruim 32 jaar in productie blijven. Het was voor Renault het eerste model met voorwielaandrijving en moest het antwoord zijn op de CV van concurrent Citroën. De Fransen noemen dit Renault model de ‘Quatrelle’.

 

Renault 4 R3

De uitgeklede versie: Renault 4 R3

 

Renault 4 R3

Bij de introductie in oktober 1961 was de Renault 4 leverbaar in 5 varianten: een volledig “uitgeklede” bijna Spartaanse versie genaamd de R3, zonder chroomwerk, wieldoppen, portierbekleding en zonder de achterste driehoekige zijruitjes. Deze versie kreeg de naam R3 vanwege het Franse belastingstelsel dat auto’s indeelde naar zogenaamde ‘fiscale PK’s’. De R3 viel uiteraard in de voordeligste categorie.

 

De Renault R3 was uitgerust met een 603 cc motor, en dit was ook het enige verschil met de R4 standaard, die was uitgevoerd met een 747 cc motor. Het 4-tje had net als zijn voorganger, de 4CV, 4 fiscale PK’s.

 

Renault 4 interieur

Interieur van de R4L

 

R4L

De R4L was een luxere versie dan de standaard Renault 4. Dit was vooral te zien aan de (al dan niet echte) chroomaccenten en de aanwezigheid van de achterste zijruitjes, die toen nog open konden. Daarnaast waren de portieren met panelen bekleed.

 

Renault 4 super

De Renault 4 Super met grotere achterruit en neerwaarts openende achterklep

 

R4 Super (Comfort)

In maart 1962 verscheen het topmodel uit de 4 reeks: de R4 Super Comfort, kortweg R4 Super. Het meest opvallend aan deze variant waren de naar beneden opengaande achterklep met grote ruit en de dubbele bumpers.

 

Renault 4 F4F6

Renault 4 Fourgonnette (F4F6)

 

R4 Fourgonnette

Naast deze zogenaamde “Berline” uitvoeringen was er ook een bestelwagen-uitvoering met de naam R4 “Fourgonnette”. De Fourgonnette was net als de andere 4-tjes met een 3-versnellingsbak en 6-volt elektrisch systeem uitgerust. Vanaf 1965 kwam er ook een combi variant met zijruiten beschikbaar.

 

Renault 4 Parisienne

Renault 4 Parisienne

 

In 1962 verdween de R3 uit het programma van Renault en de lijn werd aangevuld met het eerste aktiemodel: de “Parisienne”, dat aan de zij- en achterkant versierd was met een ruitmotief. De 747 cc motor wordt uitgefaseerd en vervangen door een soortgelijke 845 cc motor. De aanduiding “Super” wordt vervangen door “Export”. Tot en met modeljaar 1967 werden er telkens kleine veranderingen doorgevoerd, maar het karakteristieke “1e type” grilletje blijft behouden. Het model ’67 kende een nieuw interieur met een kunststof dashboard en kreeg aan de zijkant de nieuwe logo’s die in die periode op alle Renaults verschijnen.

 

Renault 4 Pleinair

Renault 4 Plein Air

 

Facelift van de Renault 4

In 1968 werd er ingrijpend gemoderniseerd. De 3-versnellingsbakken werden in alle uitvoeringen vervangen door 4-bakken en er de Renault 4 kreeg een nieuwe grille met een uit het midden geplaatst Renault logo. Ook verdween de Parisienne. De meest opvallende nieuwe verschijning was de “Plein Air”, een cabriolet uitvoering zonder deuren, maar met diep uitgesneden zijpanelen. Vanaf 1971 werd de “Plein Air” geleverd als een zelfbouwproject. In plaats van de “Plein Air” verschijnt de “Rodeo 4”. Alle modellen werden in dat jaar uitgerust met een 12 volt systeem, en veiligheidsgordels werden standaard.

 

Renault 4

Renault 4

 

In de jaren die volgden, wijzigde het aanbod van bestelauto’s. Van 1972 tot en met 1975 waren er verhoogde Fourgonnettes verkrijgbaar die in plaats van 350 kg zelfs 400 kg aan goederen konden vervoeren. In 1975 kwam er een nog ruimere besteluitvoering, met een bijna vierkante laadruimte en zonder de karakteristieke R4 achterlichten, genaamd R4F6. De Fourgonnettes werden voortaan R4F4 genoemd.

 

In 1975 verdween de herkenbare ovale aluminium grille en kwam er een zwart exemplaar van kunststof met het gestreepte Renault-logo voor in de plaats. Alle modellen kregen ook modernere typeaanduiding achterop in de vorm van een zwart blikken plaatje waarin de letters werden geslagen. Later verving Renault deze oude metalen emblemen door kunststof varianten. Naast de standaard versie is er een R4 TL verkrijgbaar met andere interieur-afwerking en met schuifruiten in de achterportieren.

 

Renault 4 Safari 1976

Renault 4 Safari

 

Renault 4 Safari

In 1976 kwam Renault met het actiemodel “Safari”. Een standaard versie met zwart gelakte bumpers, brede zwarte biezen aan de zijkanten en een kleurig interieur op basis van het aloude buizenframe. De Safari was in 3 kleuren verkrijgbaar, felblauw, lichtgroen en oranje en was tot en met 1978 leverbaar.

 

Ook het nieuwe topmodel in de serie verscheen in datzelfde jaar: de R4GTL met 1108 cc motor. De GTL was van buiten herkenbaar aan de grijze beschermstrips langs de deuren, de grille die in grijs plastic werd uitgevoerd en de grijze “stootbeugeltjes” die voorop gemonteerd zaten.

 

Renaul 4 jogging

Renault 4 Jogging

 

Renault 4 Jogging

De GTL was de basis voor een volgend aktiemodel uit 1981: de R4 “Jogging” Deze versie had een witte carrosserie gesierd door een “regenboogbies” en blauwe accenten. Het interieur was ook blauw-met-bies waar de “normale” GTL schotse-ruit bekleding had.

 

In 1983 werd de 4 nog een keer grondig gewijzigd. De deur- en achterklep scharnieren kwamen aan de binnenzijde en het model kreeg het dashboard van de Renault 5. Alle varianten kregen grijze grille en bumpers. De R4 was in Nederland tot 1986 leverbaar. De laatste serie, toepasselijk de “Bye Bye” genaamd, was een van 1000 tot 1 genummerde reeks die alleen in moederland Frankrijk werd verkocht.

 

Het einde van de Renault 4

Of het echt zo is dat regels rondom de uitstoot van uitlaatgassen en de veiligheidswetgeving het einde van de Renault 4 betekend hebben laten we in het midden. De techniek was door de jaren heen verouderd en de concurrentie zat ook niet stil. Sinds begin jaren zeventig bestonden er al plannen om de Renault 4 te vervangen, maar de grote populariteit van de R4, de noodzaak om de Renault 5 te vervangen en de vrees dat met het verdwijnen van de R4 ook de klanten zouden verdwijnen, zorgden ervoor dat pas in 1992 de opvolger van de R4 werd gepresenteerd, dit werd de Renault Twingo.

 

Renault 4 - This is a story of Renault 4

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant