MENU

Renault Floride

De Renault Floride was een roadster die gedurende 10 jaar werd gebouwd tussen 1958 en 1968 nadat vooral in de VS de vraag naar een roadster-versie van de Dauphine groeide. Tussen 1958 en 1962 werd de auto in Europa als Renault Floride verkocht en er werden er zo’n 117.000 van gebouwd. Het idee voor het model ontstond tijdens een conventie in Florida en daardoor kreeg het model de naam Floride. In de VS kreeg het model echter de naam Caravelle om juist geen verbinding te hebben met de staat Florida. Met het model wilde Renault weerstand bieden tegen het groeiende succes van de Volkswagen kever waar door Renault met argusogen naar werd gekeken.

 

renault floride

Renault Floride

 

De Floride werd gepresenteerd op de Parijse Autosalon van 1958. De auto, naar een ontwerp van Pietro Frua van carrosseriebouwer Ghia, was gebouwd op het onderstel van de Renault Dauphine en bevatte ook diens achterin geplaatste 845 cc motor van 35 PK. Toen er meer dan 13.000 bestellingen voor de auto werden ingediend, wist Renault dat ze een succesnummer te pakken hadden. de directie besloot om 200 auto’s per dag te bouwen in plaats van de 30 die het bedrijf aanvankelijk voor de productie had ingeschat. Er moesten drie assemblagelijnen worden opgesteld in de fabriek van Brissonneau et Lutz in Criel, ten noorden van Parijs.

 

De uit één stuk staal geperste carrosserie met een optionele verwijderbare hardtop werd geproduceerd door Chausson in de fabriek van de Franse carrosseriebouwer Brissonneau et Lutz waar ook de voorwielophanging werd gebouwd. Renault zorgde voor de mechanische onderdelen, waaronder de motoren en swing transaxles van de Dauphine. Kort na de introductie werd een nieuwe ophanging, bekend als de Aerostable-ophanging, op de Floride geïnstalleerd. Het werd ontwikkeld door Jean Albert Grégorie en had rubberen kussens op de voor- en achterassen om als extra vering te dienen. Schakelen ging met een handgeschakelde transmissie met drie versnellingen (of optioneel met vier versnellingen) met de Ferlec elektromagnetische koppeling. Er was ook een automatische transmissie beschikbaar.

 

Het model was zowel als coupé als cabriolet-uitvoering leverbaar. Naast het basismodel bracht Renault een krachtiger versie op de markt, naar ontwerp van Amédée Gordini, die beschikte over 40 PK. In 1964 werd de achterin geplaatste motor vervangen door een 1108 cc motor uit de Renault 8 met een vermogen van 55 pk.

 

renault floride interieur

Interieur van de Renault Floride

 

Halverwege de jaren zestig begon het ontwerp van de Floride er wat gedateerd uit te zien en de concurrentie van betaalbare sportwagens, vooral uit Italië en Engeland, nam flink toe waardoor de verkoop inzakte. In 1968 besloot Renault om de productie van de Floride te staken.

 

Renault Floride - This is a story of Renault FlorideGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant