Renault Floride

De Renault Floride was een roadster die werd gebouwd tussen 1958 en 1968 nadat vooral in de VS de vraag naar een roadster versie van de Dauphine groeide. Tussen 1958 en 1962 werd de auto in Europa als Renault Floride verkocht en er werden er zo’n 117.000 van gebouwd. Het idee voor het model ontstond tijdens een conventie in Florida en daardoor kreeg het model de naam Floride. In de VS kreeg het model echter de naam Caravelle om juist geen verbinding te hebben met de staat Florida. Met het model wilde Renault weerstand bieden tegen het groeiende succes van de Volkswagen kever waar door Renault met argusogen naar werd gekeken.

 

renault floride

 

De Floride werd gepresenteerd op de Parijse Autosalon van 1958. De auto, naar een ontwerp van Pietro Frua van carrosseriebouwer Ghia, was gebouwd op het onderstel van de Renault Dauphine en bevatte ook diens achterin geplaatste 845 cc motor van 35 PK. Het model was zowel als coupé als cabriolet-uitvoering leverbaar. Naast het basismodel bracht Renault een krachtiger versie op de markt, naar ontwerp van Amédée Gordini, die beschikte over 40 PK. In 1964 werd de motor vervangen door een 1108 cc motor uit de Renault 8 met een vermogen van 55 pk.

 

renault flordie interieur

 

Halverwege de jaren zestig begon het ontwerp van de Floride er wat gedateerd uit te zien en de concurrentie van betaalbare sportwagens, vooral uit Italië en Engeland, nam flink toe waardoor de verkoop inzakte. In 1968 besloot Renault om de productie van de Floride te staken.

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant