MENU

Renault 14

De Renault 14 was een kleine auto die werd geassembleerd in twee fabrieken, in Douai, Frankrijk en Haren, België tussen 1976 en 1983. Als voorganger van de Renault 9 ​​en Renault 11 en opvolger van de Renault 6, was de 14 was alleen beschikbaar als hatchback en concurreerde met meerdere auto’s, waaronder de Volkswagen Golf.

 

renault 14

Renault 14

 

De auto was verkrijgbaar in meerdere motor versies, variërend tussen de 1,3 liter en de 1,4 liter, in combinatie met een 4-versnellingsbak. De meest krachtige motor in de Renault 14 range was een 1,4 liter die 70 PK leverde en zorgde voor een topsnelheid van 155 km/u.De sprint van 0 naar 100 km/u ging in 13 seconden.

 

De Renault 14 kreeg een vooruitstrevende sterk afgeronde carrosserie, die door haar vorm in Frankrijk de bijnaam “la poire” (de peer) kreeg. Deze bijnaam werd in Frankrijk in 1977 ook in de commerciële communicatie gebruikt, maar was eerder negatief voor het imago van de auto dan dat het bijdroeg aan de populariteit ervan. Het model was de eerste productieauto zonder dakgoten, hetgeen mogelijk werd door nieuwe lasconstructies. Deze methode wordt nog altijd gebruikt. Ook was de R14, na de R5, een van de eerste auto’s met volledige kunststof schildbumpers voor en achter.

 

renault 14

Renault 14

 

Bij lancering was het model er in twee smaken: de L en de TL, waarbij de eerste alleen over het hoogstnodige comfort beschikte en de TL de ‘luxere’ uitvoering was. Een jaar later werd er voor de Europese markt een gelimiteerde serie geïntroduceerd onder de naam ‘Renault 14 Safrane’. Deze auto werd enkel in een midden-bruine metallic kleur geleverd en was extra luxe uitgevoerd met onder andere bruine velours bekleding , lichtmetalen Dunlop-sportwielen, een quartzklokje, een afneembaar kaartleeslampje voor de voorpassagier en specifieke striping op de zijkanten. 15 jaar later zou de naam ‘Safrane’ worden gebruikt voor Renaults topmodel en opvolger van de Renault 25.

 

In 1978 werd de GTL geïntroduceerd en verdwenen de L en de TL. De GTL was technisch gelijk aan de TL, maar luxer uitgevoerd met onder andere een middenconsole met quartzklokje, vast leeslampje rechtsvoor, velours bekleding, ruitenwisser met dubbele snelheden, verlichte asbak met aansteker voorin en extra opties als hoofdsteunen en een achterruitewisser/-sproeier.

 

Renault 14 TS

Kort na de GTL kwam er een sportieve uitvoering in de vorm van de TS. Dit model beschikte over hetzelfde motorblok, maar had meer vermogen, namelijk 70,5 PK in plaats van 57 PK. De R14TS was zeer luxe uitgevoerd met onder meer halogeen koplampen, specifieke striping op de voorspatborden, elektronische toerenteller, zelfde middenconsole als de GTL, maar nu met koelvloeistoftemperatuurmeter en bediening voor de elektrische ramen erbij. Bovendien was de TS uitgerust met centrale portiervergrendeling op de vier portieren. De bumpers waren iets breder en antraciet van kleur. Ook kreeg de TS stoelen voorzien van aparte lendensteunen en standaard hoofdsteunen. Opties waren onder andere metallic lak en een groot vouwdak.

 

renault 14 interieur

Interieur van de Renault 14

 

Facelift Renault 14 TS in 1980

In 1980 verhuisden de richtingaanwijzers van de voorbumper naar weerszijden van de grille. De motor van de GTL en TS werd vergroot naar 1360cc, maar het vermogen bleef hetzelfde. Ook werd er een nieuwe uitvoering geïntroduceerd: de LS, deze had de techniek van de TS, het uitrustingsniveau van de TL en was bedoeld voor mensen die graag meer motorvermogen wensten, maar niet direct de extra luxe. Vanaf 1980 werd de carrosserie veel beter behandeld tegen corrosie, waardoor een mooi model vanaf de facelift in 1980 nog steeds makkelijk te vinden is. Mooie exemplaren van de eerste fase zijn zeldzaam.

 

Renault 14 TS 1980

Renault 14 TS uit 1980

 

In 1983 kwam Renault met de R11, de hatchbackuitvoering van de R9 en opvolger van de R14. De Renault 11 was zowel in drie- als vijfdeursuitvoering verkrijgbaar; de 14 altijd als vijfdeurs.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant