MENU

Ferrari in het IJ gevonden

Woensdag 8 juli 2020 om 22:54 door Frank

Brandweerduikers hebben onlangs tijdens een oefening een auto gevonden die op de bodem van het IJ ligt. Op basis van het kenteken bleek het te gaan om een Ferrari Mondial met bouwjaar 1987.

 

Gestolen Ferrari Mondial gevonden op de bodem van het IJ

Foto: Martin Damen

Duikers stuitten per toeval op de Ferrari Mondial tijdens een oefening in juni 2020

 

De brandweerduikers vonden de wagen al op 17 juni. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie werd in kennis gesteld. Om verder onderzoek te kunnen doen is er op 29 juni opnieuw naar het voertuig gedoken. De auto zou op zijn kop in het water liggen, onder een flinke hoop zand en modder. Mogelijk is het voertuig lang geleden al als gestolen geregistreerd.

 

Gerelateerd model

Ferrari Mondial

Ferrari Mondial

Van de Ferrari Mondial werden tussen 1980 en 1993 in totaal 5915 exemplaren gebouwd. Aangezien dit een exemplaar uit 1987 is, zal het hier gaan om de zeldzaamste Ferrari 3.2 Mondial (1797 exemplaren gebouwd) en kan het zowel een coupe als een cabrio zijn. Een goed exemplaar kan tegenwoordig zo tussen de 30.000 en 50.000 euro opleveren, maar dat kunnen we in dit geval vergeten.

 

“Zodra de auto uit het water is zal het elders worden onderzocht om een eventueel misdrijf uit te kunnen sluiten’, laat een woordvoerder van de politie weten. ‘Dat het om een Ferrari gaat die in het IJ ligt, is natuurlijk wel opmerkelijk. Het is onze plicht als politie om uit te zoeken wat daar gebeurd is.”

 

Muurvast in de modder

De Ferrari wordt niet meteen naar boven gehaald. Het voertuig zit vast in de modder, waardoor de berging vertraging oploopt. De politie verwacht dat de auto binnenkort wel uit het water wordt gehaald. De Italiaanse bolide werd 26 jaar geleden als vermist opgegeven en ligt dus al een tijdje op de bodem van het IJ muurvast in de klei op kop van het java-eiland. We schatten de kans dan ook verwaarloosbaar dat dit exemplaar nog in volle glorie hersteld kan worden en vragen ons zelfs af of het gaat lukken om de Mondial in 1 stuk op de kade te krijgen.

 

UPDATE: De Mondial is inmiddels met succes geborgen. Het gaat duidelijk om een rood exemplaar. De politie kan geen sporenonderzoek meer doen en zegt dat de Mondial rijp is voor de sloop.

 

kunstenaar Feike Otto van der Zeevindt deze vondst echter zo bijzonder bijzonder dat de 33 jaar oude Ferrari gespaard moet blijven. “Niet slopen! Alsjeblieft niet zeg. Ik moest meteen denken aan de Bugatti uit 1925 die een paar jaar geleden uit het Lago Maggiore werd gevist: die staat nu in een museum. Ik zou van deze Mondial graag een kunstwerk maken”, aldus Van der Zee. De Mondial moet, als het aan Van der Zee ligt, een plek krijgen aan de kade in Amsterdam-Noord.

 

Ferrari Mondial uit IJ getakeld

Foto: Martin Damen

De Ferrari wordt uit het IJ getakeld

 

Ferrari Mondial uit het IJ in Amsterdam

Foto: Politie Amsterdam

Niet de scherpste foto die we ooit zagen, maar duidelijk is dat de Mondial betere tijden heeft gekend


Ook interessant


Gerelateerde merken