MENU

Grieks en elektrisch

Donderdag 19 juni 2014 om 20:23 door Frank

Bepaalde combinaties verwacht je niet. En het is nu eenmaal een feit dat bepaalde landen ergens beter in zijn dan andere landen. Dat zie je bijvoorbeeld heel goed in sport, uitzonderingen daar gelaten. Zo is het dus ook in de auto-industrie en uit dit soort experimenten komen dan ook meestal geen succesnummers. Dat wil echter niet zeggen dat er niet iets bijzonders tussen kan zitten dat het vermelden waard is.

 

Zo is het ook met Griekenland en autoproductie. Nu niet bepaald een land dat je zou noemen als het gaat om fraaie modellen of innovatie in autotechniek. Maar de Enfield Neorion is toch een mooi project geweest.

 

Enfield Neorion 8000

De grappig ogende elektrische Enfield Neorion 8000

 

Neorion stond bekend om de schepen die het bedrijf bouwde. In 1972 besloot de Griekse miljonair Giannis Goulandris om Enfield Automotive uit Engeland te kopen. Dit bedrijf bouwde elektrische auto’s. Het nieuwe bedrijf werd gevestigd in Griekenland en de Griekse designer Georgios Michael (niet de tweeling broer van…) ontwierp een aantal opmerkelijke modellen waaronder een Jeep-achtig model en een luxe limousine genaamd de Neorion Chicago.

 

Neorion Chicago

De Neorion Chicago

 

Neorion Chicago

De Chicago moest een luxe limousine worden gemixed met 4×4 eigenschappen. Op papier klinkt dit al vrij apart en dan weet je dat het bij realisatie nooit helemaal goed gaat komen. Van de Chicago zijn slechts twee complete auto’s gebouwd.

 

De auto’s die gebouwd werden, konden door overheidsregels niet verkocht worden in Griekenland en gingen daarom op transport naar het buitenland. De meeste exemplaren kwamen terecht in Groot-Brittanië. In 1974 hield dit avontuur alweer op en ging Goulandris zich weer toeleggen op het bouwen van jachten. Beter zo, denken wij. Maar wel een dappere oefening.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*