MENU

Volkswagen Golf

De Volkswagen Golf is een hatchback met 3- of 5-deuren en voorwielaandrijving en wordt gebouwd sinds 1974. De Golf is het meest verkochte model van Volkswagen. Op 25 juni 1974 verving de Golf de Kever als meestgebouwd model van Volkswagen, er waren toen ruim 21 miljoen(!) Kevers geproduceerd.

 

het succes van de volkswagen golf

 

In de afgelopen 45 jaar zijn er meer dan 35 miljoen exemplaren van de Volkswagen Golf geproduceerd. Puur wiskundig gezien besluit iemand ergens ter wereld ongeveer elke 40 seconden een nieuwe Golf te kopen. Het is het voertuig dat al zeven generaties lang auto-vooruitgang voor iedereen mogelijk heeft gemaakt.

 

“Ongeacht welke generatie: het geheim van het succes van de Golf was en is de som van zijn kenmerken: een perfecte metgezel voor het dagelijks leven, die als geen andere auto veelzijdigheid, functionaliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit belichaamt”, zegt Dieter Landenberger, Head of Heritage van Volkswagen.

 

Sinds de introductie in 1974 wordt hij beschouwd als de spreekwoordelijke voorloper van de compacte klasse, die al snel de “Golfklasse” werd genoemd. Sindsdien heeft alle anderen moeten concurreren met de Golf. En niet alleen lokaal, maar wereldwijd, want de Golf is een wereldwijde bestseller.

 

1974 is het jaar waarin Duitsland voor de tweede keer wereldkampioen voetbal wordt, het Terracottaleger wordt ontdekt in China, ABBA het Eurovisie Songfestival wint met “Waterloo” en de Amerikaanse president Richard Nixon aftreedt vanwege de Watergate-affaire. En het is ook het jaar waarin Volkswagen de eerste Golf presenteert, de opvolger van de Kever.

 

Volkswagen-hoofdontwerper Klaus Bischoff: “De stap van de Kever naar de Golf was revolutionair. Met de omschakeling van de luchtgekoelde motor achterin naar de watergekoelde motor voorin ontstond destijds een compleet nieuwe voertuiglay-out. ” Rond werd hoekig – een paradigmaverschuiving. De stilistische kenmerken van het meest succesvolle compacte auto-ontwerp? “De belangrijkste designelementen van de Golf I – het silhouet met de rechtopstaande, solide C-stijl, de opvallende wielkasten en de horizontale voorkant met de slanke grille en de naar beneden uitstekende koplampen – zijn nog steeds in elke Golf terug te vinden.” zegt Bischoff.

 

In maart 1974 rolde de eerste Golf van de lopende band in Wolfsburg. De reclame begint met de slogan: “De nieuwe populaire sport: Golf” – een visie die uit zou blijken te komen. De eerste generatie maakte indruk: de opvolger van de Kever wordt maar liefst 6,99 miljoen keer verkocht.

 

De Golf is samen met de Toyota Corolla en de Ford F-150 de meest geproduceerde auto van de wereld. In Europa is de Golf de meest geproduceerde auto. Het model Golf is niet alleen het meest verkochte model van Volkswagen. De Golf heeft Volkswagen in 1974 van de ondergang gered.

 

Op 23 maart 2007 rolde de 25 miljoenste Golf de fabriek uit. Dit was een vijfde generatie Golf met 1.4 TSI 140 pk motor in Sportline uitvoering. Alle medewerkers die aan deze auto hadden meegebouwd mochten de auto volschrijven. Deze staat nu ongetwijfeld ergens in een museum of op een prominente plek bij de fabriek.

 

Volkswagen Golf 1974

De eerste generatie Volkswagen Golf uit 1974

 

1974: De introductie van de Volkswagen GolfGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant