MENU

Renault Colorale

De Renault Colorale was een mid-size auto die werd gebouwd tussen 1950 en 1957. De Colorale was een poging van Renault om het modelgamma uit te breiden met een robuuste en functionele auto die zowel in de stad als op het platteland zijn weg kon vinden. Het model werd geen commercieel succes voor Renault.

 

Renault Colorale taxi

De Renault Colorale werd ook gebruikt als taxi

 

De voorkant van de auto sterk leek op die van de kleinere Renault 4CV, wat wijst op een bewuste intentie om verschillende Renault-modellen een ‘family look’ te geven. Met zijn robuuste ruime body en de mogelijkheid tot vierwielaandrijving was de Colorale in sommige opzichten een nog radicaler ontwerp dan de innovatieve en commercieel succesvolle Renault hatchbacks die in de jaren zestig zouden verschijnen. In de jaren 1950 begon de Colorale langzamerhand gedateerd te raken ten opzichte van de concurrenten in dezelfde prijsklasse. Vooral in de Franse koloniën deden de modellen van Peugeot het beter. Er werden ongeveer 43.000 Colorales geproduceerd tot 1957.

 

Prestaties van de Colorale

Onder de motorkap lag de oude viercilinder ’85 series’ motor die voor het eerst werd gebruikt in 1936 in de Primaquatre. De motor was robuust maar door de lage octaan brandstoffen die beschikbaar waren in Europa in de jaren 1940, kwam er slechts 48 PK uit het blok. Met een gewicht van 1.640 kg was de Colorale verre van zuinig en haalde het model met moeite de geclaimde 100 km/u.

 

Op de autoshow van Parijs in 1953 introduceerde Renault de Colorale met de nieuwe viercilinder motor die was ontwikkeld voor de Frégate. Deze 1.996 cc unit bood een indrukwekkende 58 PK en een verhoogde maximumsnelheid die nu boven 105 km/u lag. De nieuwe motor had ook fiscale voordelen als gevolg van het kleinere formaat. Echter ging het verbeterde vermogen ten koste van het koppel en onder de streep schoot het model er dus weinig mee op.

 

Renault Colorale prairie 1952

Colorale Prairie uit 1952

 

De Colorale was leverbaar als lichte bestelwagen en als kleine vrachtwagen. De meest populaire versies waren de vijfdeurs Prairie en de driedeurs Savane. De Colorale Prairie was veruit de best verkochte Colorale. Met body met drie ramen aan elke zijde, was het een 4-deurs auto voor het hele gezin waar zes mensen in konden. Daarnaast had het model een royale laadruimte: met de achterbank neergeklapt, had de Prairie bijna drie kubieke meter laadruimte.

 

Renault Colorale Savane

Colorale Savane

 

De Colorale Savane was vergelijkbaar met de Prairie, maar had slechts een deur elke kant. De achterste zijruiten hadden jaloezieën om de auto koeler te houden in warmere klimaten: De Savane was ook zeer geschikt als lichte bedrijfswagen, bijzonder geschikt voor ruwe wegen door de verbeterde wielophanging.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant