Kinderen mee in de oldtimer, mag dat?

Vrijdag 28 maart 2014 om 11:08 door Frank

Hoe zit het nu eigenlijk precies met de gordelplicht en oldtimers? En hoe zit het nu met het meenemen van kinderen in een oldtimer? Mogen ze gewoon meerijden of gelden er regels?

 

Gordelplicht en leeftijd van de oldtimer

Om te kunnen bepalen of het verplicht is om voorin een gordel te dragen moet er gekeken worden naar de leeftijd van oldtimer. In oldtimers die voor het eerst zijn toegelaten op de openbare weg voor 1 januari 1971 hoeven geen gordels aanwezig te zijn en er geldt dan ook geen gordelplicht. Maar let op want zoals met zoveel regels is er een uitzondering! Bijvoorbeeld Volvo leverde al voor 1971 auto’s af fabriek met gordels. Wanneer in een oldtimer ouder dan 1971 gordels aanwezig zijn, dan moeten deze ook worden gebruikt. De politie mag u dan ook gewoon beboeten als er wel gordels aanwezig zijn, maar niet worden gebruikt. Uiteraard is het uit veiligheidsoverwegingen altijd verstandig om, indien aanwezig, gordels te gebruiken.

 

Tot 1975 mag een auto zijn uitgerust met enkel tweepuntsgordels, vanaf dat jaar zijn driepuntsgordels op de voorste zitplaatsen verplicht.

 

Gordelplicht op de achterbank

Auto’s die voor eerst zijn toegelaten na 31 december 1989 maar voor 1 oktober 2000 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van gordels voor alle naar voren gerichte zitplaatsen. Voor youngtimers betekent dit dat als er op de achterbank maar twee gordels aanwezig zijn, er dus ook maar twee zitplaatsen zijn. Ook al passen er wel drie personen op de achterbank. Er mogen dus nooit meer personen worden vervoerd dan er gordels aanwezig zijn. Zijn er in een auto van voor 1989 wel gordels op de achterbank aanwezig dan geldt ook hier, verplicht gebruiken.

 

kinderen vervoeren in oldtimers

Sinds 2008 zijn regels voor het vervoeren van kinderen in (oldtimer)auto’s veranderd. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen in een auto worden vervoerd als ze in een goedgekeurd en passend zitje zitten. Het zitje moet bovendien (goed) vastzitten. In een oldtimer waarin geen kinderzitje kan worden bevestigd mogen dan ook geen kinderen jonger dan 3 jaar worden vervoerd. Kinderen kleiner dan 1,35 m mogen in een auto met gordels en/of gordelplicht alleen met goedgekeurd en passend zitje worden vervoerd. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nooit los op de voorbank / voorstoel worden meegenomen, ook al geldt er geen gordelplicht en zijn er geen gordels in de oldtimer aanwezig.

 

Bij de gordelcontrole kijkt de politie in principe niet of de gordel zelf wel is goedgekeurd en goed is bevestigd. Als er een gordel aanwezig is, dan moet deze worden gebruikt. Bij een APK-keuring moet uiteraard wel blijken dat een gordel deugdelijk is en goed is bevestigd. Ook als de oldtimer op basis van het bouwjaar geen gordels hoeft te hebben is dit wel een afkeurpunt.

 

Ontheffing

Het is mogelijk om bij het kentekenbewijs ook een ontheffing van de draagplicht voor gordels te krijgen, zelfs als het betreffende voertuig voorzien is van autogordels. Dit kan voorkomen bij auto’s die uit de Verenigde Staten zijn geïmporteerd. De gordels zijn dan zo gemonteerd dat deze geen meerwaarde bieden. Dit komt doordat deze gordels verplicht aanwezigheid moesten zijn in deze voertuigen in de Verenigde Staten maar er geen draagplicht voor was.


Ook interessant

2 reacties op “Kinderen mee in de oldtimer, mag dat?”