MENU

Kinderen mee in de oldtimer, mag dat?

Vrijdag 28 maart 2014 om 11:08 door Frank

Hoe zit het nu eigenlijk precies met de gordelplicht en oldtimers? En hoe zit het nu met het meenemen van kinderen in een oldtimer? Mogen kinderen in een oldtimer mee en welke regels gelden er?

 

Op zoek naar een kinderzitje voor in je oldtimer? Bekijk hier onze aanbevelingen voor veilige kinderzitjes op basis van tests van de ANWB en de Consumentenbond (najaar 2020).

 

Gordelplicht en leeftijd van de oldtimer

Om te kunnen bepalen of het verplicht is om voorin een gordel te dragen moet er gekeken worden naar de leeftijd van oldtimer. In oldtimers die voor het eerst zijn toegelaten op de openbare weg voor 1 januari 1971 hoeven geen gordels aanwezig te zijn en er geldt dan ook geen gordelplicht. Maar let op want zoals met zoveel regels is er een uitzondering! Bijvoorbeeld Volvo leverde al voor 1971 auto’s af fabriek met gordels. Wanneer in een oldtimer ouder dan 1971 gordels aanwezig zijn, dan moeten deze ook worden gebruikt. De politie mag u dan ook gewoon beboeten als er wel gordels aanwezig zijn, maar niet worden gebruikt. Uiteraard is het uit veiligheidsoverwegingen altijd verstandig om, indien aanwezig, gordels te gebruiken.

 

Tot 1975 mag een auto zijn uitgerust met enkel tweepuntsgordels, vanaf dat jaar zijn driepuntsgordels op de voorste zitplaatsen verplicht.

 

Gordelplicht op de achterbank

Auto’s die voor eerst zijn toegelaten na 31 december 1989 maar voor 1 oktober 2000 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van gordels voor alle naar voren gerichte zitplaatsen. Voor youngtimers betekent dit dat als er op de achterbank maar twee gordels aanwezig zijn, er dus ook maar twee zitplaatsen zijn. Ook al passen er wel drie personen op de achterbank. Er mogen dus nooit meer personen worden vervoerd dan er gordels aanwezig zijn. Zijn er in een auto van voor 1989 wel gordels op de achterbank aanwezig dan geldt ook hier, verplicht gebruiken.

 

kinderen in oldtimer vervoeren

Sinds 2008 zijn regels voor het vervoeren van kinderen in oldtimers veranderd. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen in een auto worden vervoerd als ze in een goedgekeurd en passend zitje zitten. Het zitje moet bovendien (goed) vastzitten. In een oldtimer waarin geen kinderzitje kan worden bevestigd mogen dan ook geen kinderen jonger dan 3 jaar worden vervoerd.

 

Kinderen kleiner dan 1,35 m mogen in een auto met gordels en/of gordelplicht alleen met goedgekeurd en passend zitje worden vervoerd. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nooit los op de voorbank / voorstoel worden meegenomen, ook al geldt er geen gordelplicht en zijn er geen gordels in de oldtimer aanwezig.

 

kinderen in oldtimer, mag dat?

 

Bij de gordelcontrole kijkt de politie in principe niet of de gordel zelf wel is goedgekeurd en goed is bevestigd. Als er een gordel aanwezig is, dan moet deze worden gebruikt. Bij een APK-keuring moet uiteraard wel blijken dat een gordel deugdelijk is en goed is bevestigd. Ook als de oldtimer op basis van het bouwjaar geen gordels hoeft te hebben is dit wel een afkeurpunt.

 

Ontheffing

Het is mogelijk om bij het kentekenbewijs ook een ontheffing van de draagplicht voor gordels te krijgen, zelfs als het betreffende voertuig voorzien is van autogordels. Dit kan voorkomen bij auto’s die uit de Verenigde Staten zijn geïmporteerd. De gordels zijn dan zo gemonteerd dat deze geen meerwaarde bieden. Dit komt doordat deze gordels verplicht aanwezigheid moesten zijn in deze voertuigen in de Verenigde Staten maar er geen draagplicht voor was.

 

De wet versus veiligheid

Iets wat volgens de wet mag, is niet per definitie het aller veiligst. Er zijn kinderzitjes die kunnen worden vast gezet met een tweepuntsgordel, maar dit is niet aan te arden. Volgens de wet mag dit ook als de auto uit een bepaalde periode stamt. Een driepuntsgordel is altijd beter omdat er bij een aanrijding grote krachten vrij kunnen komen waar een tweepuntsgordel gewoon niet voldoet. Dit geldt niet alleen voor kinderen in een zitje op de achterbank, maar ook voor volwassenen. Een veilige constructie met voor een kinderzitje op basis van een tweepuntsgordel is naar onze mening dan ook niet mogelijk. Fabrikanten van kinderzitjes adviseren ook altijd bevestiging met driepuntsgordel vanwege de veiligheid.

 

Zelfs wanneer er niet originele gordels worden geïnstalleerd in een oldtimer, is de kans groot dat deze constructie niet veilig is.
Een goede constructie vereist verstevigde montagepunten met gelaste moeren die af-fabriek aanwezig zijn. Bij veel oldtimers is dit niet het geval. De logische gedachte is dan om zelf gaten te boren en de gordel vervolgens met bout en moer vast te zetten. Een constructie als deze zal het niet houden bij een aanrijding of een flinke noodstop. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een deugelijke montage van gordels en dit door specialisten te laten en/of te laten keuren.


Ook interessant

13 reacties op “Kinderen mee in de oldtimer, mag dat?”

 1. blank Esther says:

  Beste Frank,
  Wij hebben een 2cv uit 1982. Met alleen 3 punts gordels voorin. Onze dochter van 5 is 125 cm en mag volgens mij volgens de wet dan niet voorin zitten (omdat ze nog geen 135 cm is). Achterin (los) zou wettelijk wel mogen naar daar wil ik haar natuurlijk niet vervoeren omdat zij dan door de auto vliegt bij een ongeluk. Klopt het dat wij haar dan dus helemaal niet kunnen/mogen vervoeren in de 2cv? Ook niet met stoelverhoger in de gordel op de voorstoel?
  Ik ben benieuwd naar jouw reactie.
  Vriendelijke groet,
  Esther.
  P.s. mijn man vraagt zich af of hij zijn schoonmoeder op het imperial mag vervoeren…

  1. Ha Esther,

   Wettelijk gezien mag je dochtertje op een (goedgekeurde) stoelverhoger op de voorstoel plaatsnemen als ze daar in een driepuntsgordel zit. Dit is in dit geval ook de enige veilige plek aangezien gordels achterin ontbreken.

   PS: Volgens mij is de imperial de enige juiste plek voor schoonmoeders 🙂

 2. blank M. says:

  Heb je misschien een goede/veilige tip wanneer de gordel te kort is om de kinderstoel vast te kunnen zetten?

  1. Beste M.

   De enige oplossing die ik kan bedenken is een langere gordel installeren. Het gaat om de veiligheid van een kind dus ik zou hier geen risico nemen en ook niet zelf gaan knutselen. Bij dit laatste loop je ook nog eens de kans dat het tijdens de APK wordt afgekeurd.

   Frank

 3. blank Jeff Sluijter says:

  Hi Frank,

  Ik heb een Pagode van voor 1970 en dus zonder gordels. Regels zeggen dat je een kind van 6 dan zonder gordels mag vervoeren, maar dan alleen achterin. Echter, ik heb geen achterin….:)

  Wat zijn dan de regels?

  Groet,

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Jeff, volgens mij zit een kind wettelijk gezien dan zonder gordel op de voorstoel. Dus het feit dat jij geen ‘achterin’ hebt, is meteen je antwoord: die kleine mag wettelijk gezien niet mee tenzij je een gordel laat monteren. Overigens moet je je ook afvragen of je dit moet willen qua veiligheid: geen gordel en geen kinderslot op de passagiersdeur. Maar dat is een andere discussie.

 4. blank Justin says:

  We rijden een camper van 4600 kilo uit 1978 er zitten geen gordels in, het aantal zitplaatsen op kenteken is 0.
  Valt deze wagen onder vrachtwagens en geldt de gordelplicht dan pas vanaf 1990, of ondat het een camper is onder personenauto?

 5. blank Maarten callant says:

  Beste. Ik zou overwegen om een oldtimer Toyota fj40 aan te kopen.
  In de laadruimte van deze wagen zijn 2 neerklapbare zitbanken. (Origineel zo gemaakt )
  De zitbanken zijn dwars ten opzichte van de rijrichting.
  Mag ik mijn kinderen (3,4,en 7) daar in vervoeren?

  Vriendelijke groeten

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Maarten,

   Interessante vraag waarbij ik deels kan antwoorden en het voor het gemak ook even opsplits:

   De wet
   1.
   De wet zegt in ieder geval dat een kind kleiner dan 1,35 verplicht in een kinderzitje moet. Daar zijn uitzonderingen op als er te weinig ruimte is, maar dat is in een Fj40 niet het geval of bij incidenteel vervoer. Bij auto’s van voor 1971 zijn autogordels niet verplicht, dus ook niet voor kinderen.

   2.
   De wet zegt dat het niet is toegestaan om kinderen achterin de laadruimte te vervoeren. De vraag is nu of de laadruimte van een FJ40 voor de wet een laadruimte is of dat dit niet zo is omdat er af fabriek banken in zitten. Hier weet ik het antwoord niet op, maar ik denk dat de wet het als laadruimte bestempelt en dan mogen kinderen daar dus niet zitten.

   3.
   Misschien wel de belangrijkste: Je moet jezelf afvragen of je het veilig en verantwoord vindt om kinderen van 3,4 en 7 jaar op een dwarsgeplaatste niet al te comfortable bank in een tweepuntsgordel te vervoeren. Ik denk dat als je een keer goed in de ankers moet, de gevolgen dramatisch kunnen zijn.

   Frank

 6. blank Ilona Tychon says:

  We hebben een Daf 33 met enkel simpele gordels voor. Nu is mijn zoontje 6 maanden en willen we hem graag (met oorkleppen) meenemen. We kunnen de maxicosi klemmen tussen de bank en de stoel. Mag dit? Of moeten we een gordel voor hem voorzien?

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Ilona,

   Volgens mij is het volgende van toepassing: “Als in uw voertuig helemaal geen gordels zijn aangebracht en ook geen kinderbeveiligingssysteem kan worden aangebracht, mag u met dat voertuig geen kinderen van jonger dan 3 jaar vervoeren. Kinderen ouder dan 3 jaar, maar jonger dan 18 en kleiner dan 1.35 meter mogen dan wel vervoerd worden, maar nooit op de voorste zitplaats(en).” Los daarvan (zonder belerend over te willen komen): vind je het klemmen van een Maxicosi tussen stoel en bank zelf veilig en verantwoord voor je kind?

 7. blank Han Nijssen says:

  Goede morgen,
  weet u of de uwen toevallig vanaf welk jaar Mercedes gordels is gaan monteren, wij hebben een w110 van 1967 waar ze niet inzitten maar ik voel me niet prettig met politie in de buurt, en daar voorkomen altijd beter is dan genezen zoek ik een antwoord
  Bij voorbaat dank voor uw reactie,
  met vriendelijke groet
  Han Nijssen

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Han,

   Voor zover wij weten zegt de wet het volgende: Auto’s van voor 1971 hoeven geen autogordels te hebben omdat die toen nog niet verplicht waren. In dat geval hoef je ze dus ook niet te dragen om de eenvoudige reden dat ze origineel niet aanwezig waren. Na 1971 zijn gordels verplicht. De uitzondering is dat als bij een auto van voor 1971 wel al origineel gordels aanwezig waren, je ze dan wel verplicht bent om te dragen. Jouw (mooie!) Mercedes is van voor 1971 en dus hoef je geen gordel te dragen en zal de politie je dus ook niet beboeten.

   PS: foto van je Mercedes is welkom!

   fijne avond,

   Frank

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*