MENU

De mooiste radiateur grillen

Vrijdag 18 juli 2014 om 08:05 door Frank

Wij laten ons graag inspireren door invloeden van buitenaf voor het schrijven van een artikel. Aangezien het vandaag een heerlijke dertig-plus-dag wordt met geen wolkje aan de lucht, leek het mij wel toepasselijk om het eens over radiateuren te hebben en dan vooral ook over de grillen die zijn ontworpen om enerzijds de lucht door te laten en anderzijds de op zichzelf niet echt mooie radiatoren te verbergen. En aangezien de radiateur een belangrijk en kwetsbaar onderdeel is, maakten sommige autofabrikanten van de grille een waar kunstwerk.

 

de werking van een radiateur in een notendop

De radiateur zorgt ervoor dat de door een watergekoelde verbrandingsmotor opgewekte warmte door middel van koelvloeistof afgestaan aan de omringende lucht, de opgewarmde koelvloeistof koelt hierbij zo ver af dat er voor de motor bij goed functioneren van dit koelsysteem geen kans op oververhitting is.

 

De koelvloeistof stroomt door de watermantels van het motorblok langs de cilinders en vervolgens via slangen door de radiateur. De waterpomp zorgt dat de koelvloeistof wordt rondgepompt. Zeer oude motorkoelsystemen werken zonder pomp, op basis van natuurlijke circulatie. Deze “natuurlijke” watercirculatie heet dan “thermosifonkoeling”, maar dit wordt niet meer toegepast in moderne auto’s. De koelvloeistof komt de radiateur aan de bovenzijde binnen en verlaat deze aan de onderkant. Het koelblok, dat is het gedeelte tussen het boven- en het onderreservoir van de radiateur, bestaat uit zeer fijne buisjes. waar harmonicavormige platen tussen zijn gesoldeerd: de “lamellen”. Door deze lamellen wordt het koelend oppervlak vergroot voor de koelvloeistof die door de buisjes stroomt. Deze koeling vindt meestal plaats door de rijwind van de auto en als dit niet voldoende is dan kan er ook geforceerd gekoeld worden met behulp van 1 of 2 ventilatoren.

 

Na deze kleine uitwijding over de techniek, gaan we natuurlijk liever plaatjes kijken. Want er zijn in de loop der jaren zeer fraaie radiateur grilles-ontworpen waar je het als oldtimer-liefhebber al snel warm van krijgt. Onze top 10, aflopend naar 1 om het spannend te maken. Mocht je vinden dat de een bepaalde auto groot onrecht wordt aangedaan door niet (of wel) aanwezig te zijn in deze top 10 dan horen we dat uiteraard graag in de comments!

 

10. Edsel Corsair (1957)

edsel corsair 1937

Is het nu heel lelijk of heel mooi? Dat lijntje kan soms heel dun zijn. Wij houden het toch op het laatste

 

9. Rolls Royce Phantom (1937)

Rolls Royce phantom 1936

Deze top 10 zou ongeloofwaardig zijn zonder een Rolls Royce. De grille is indrukwekkend en de Flying Spirit staat als een trofee bovenop deze deze Britse grille te pronken

 

8. Stutz bearcat (1967)

Stutz Blackhawk 1971

Misschien zou je bij de Stutz modellen een veel extravertere grille verwachten maar dat valt eigenlijk wel mee. In grootte dan

 

7. Cord 810 (1936)

Cord 810 1937

De hele auto heeft een a-typisch design en daar draagt de grille voor een stevig deel aan bij.

 

6. Mercury Cougar (1967)

Mercury Cougar 1967

Een voorkant die schreeuwt: Aan de kant! Zoals dat hoort bij een Amerikaanse muscle car.

 

5. BMW 328 (1936)

BMW 328 1936

Subtiel ranke BMW nieren die in vele vormen zouden verschijnen en waardoor je nog altijd een BMW in je achteruitkijkspiegel direct kunt herkennen.

 

4. Ferrari 250 California (1959)

Ferrari 250 california 1959

Foto: ferrari.com

De grille ligt wat dieper in de voorkant van de auto waardoor het nog meer lijkt alsof deze Ferrari extra zijn best doet om zoveel mogelijk lucht op te zuigen.

 

3. Studebaker Champion (1950)

Studebaker Champion 1957

De “spinner” radiator van Studebaker is uniek in zijn ontwerp en maakte van het model een bijzondere verschijning. Top 3 waardig!

 

2. Buick Skylark (1953)

Buick Skylark 1953

Een klassieke haaienbek-achtige grille met een gehalte chroom waar de gemiddelde ekster van in trance zou raken.

 

1. Alfa Romeo Tipo 33 (1967)

Alfa Romeo tipo 33

Hoe subtiel! Die kleine driehoekige grille is uitgegroeid tot een signature element van Alfa Romeo dat door de jaren heen in allerlei groottes dapper heeft stand gehouden. Voor ons de numero uno.

 


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*