MENU

Bijzonder barn find: Woodill Wildfire

Dinsdag 4 november 2014 om 20:08 door Frank

Dit jaar is er een bijzonder model opgedoken in Frankrijk: Een Woodill Wilfire uit 1955 die vanuit de Verenigde Staten naar Frankrijk is verscheept en daar 25 jaar in een loods heeft gestaan. De auto is in redelijke staat en heeft een 100 PK sterke zescilinder lijnmotor van Ford onder de kap liggen en een volledig glasvezel body. Hier en daar wat ducktape, maar compleet.

 

woodill wildfire

De Franse barn find

 

woodill wildfire achterzijde

Beetje ducktape

 

woodill wildfire bekleding

De bekleding kan wel wat vet gebruiken

 

woodill wildfire motor

de zescilinder Ford lijnmotor. Starten en lopen?

 

In het Amerika van na de Tweede Wereldoorlog liepen er nogal wat mensen rond met plannen voor het bouwen van bijzondere en vernieuwende auto’s. Veel van deze initiatieven stierven echter een vroegtijdige of snelle dood: de Bobbi-Kar, Davis, Playboy Keller, Kurtis, Muntz, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Woodill Wilfire is ook zo’n auto. Een tweezits sportwagen gebouwd door B. Robert “Woody” Woodill’s. Woody was altijd al gek van auto’s geweest en werd partner met zijn vader die een Dodge-dealer was. Uiteindelijk nam hij de boel over en voegde er een Willys franchise aan toe. De droomauto voor Woody was een Jaguar maar dit liet hij zich toch uit het hoofd praten en uiteindelijk besloot hij om zelf een eigen auto te gaan bouwen.

 

Met genoeg Willy’s onderdelen voorhanden ging hij aan de slag. Hij had ook de ruimte in zijn eigen pand en dicht in de buurt zat een bedrijf dat pionierde in glasvezel-toepassingen en een bodyshop. Het resultaat was een custom-built frame met een Willy’s motor en een Jeepster vooras en bumpers. De glasvezel body werd nog wat aangepast om deze netjes passend te krijgen.

 

woodill wildfire

Een strakke variant

 

woodill wildfire

 

woodill wildfire hardtop split window

Hardtop versie met split window. Vroege versie?

 

In 1952 toonde Woody zijn creatie voor het eerst op de Motorama in Los Angeles en noemde het de Woodill Wildfire. Er was behoorlijk wat interesse in zijn bijzondere model, wat ook een van de eerst sportwagens was met een glasvezel-body. Dit zette Woody ertoe om zijn sportwagen in productie te brengen, zowel volledig afgebouwd maar ook als kit-car. De auto was licht en had een bijna 50/50 gewichtsverdeling wat het tot een strakke en pittig sportwagen maakte, zelfs met de kleine zescilinder Willy’s motor. Er werden later ook grotere V8-motoren in gezet van onder andere Ford en Chevrolet.

 

Een echt productiemodel zou het nooit worden want er werden er in totaal slechts rond de 15 van gebouwd en nog een paar honderd kit-versies. Maar bijzonder is hij wel en de auto was onder andere te zien in een aantal films zoals Knock on Wood, Written on the Wind, en Johnny Dark, de laatste was een race-film met Tony Curtis en Piper Laurie. De Wildfire kreeg ook veel publiciteit in Time, Life, Newsweek, en de auto magazines.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*