MENU

Subaru Impreza

De Subaru Impreza is een compacte auto die sinds 1992 door Subaru wordt geproduceerd. Het model werd geïntroduceerd als een vervanging voor de Subaru Leone, waarbij de motoren van de voorganger uit de EA-serie werden vervangen door de nieuwe EJ-serie.Het model is inmiddels in zijn vijfde generatie.

 

subaru impreza

foto: subaru.com

Subaru Impreza

 

Subaru biedt sinds 1992 vierdeurs sedan en vijfdeurs carrosserievarianten aan. Het bedrijf bood ook een coupé aan van 1995 tot 2001, en een vijfdeurs stationwagen vanaf de introductie van de Impreza in de vorm van een hatchback. De reguliere versies hebben “boxer” viercilindermotoren onder de motorkap, variërend van 1,5 tot 2,5 liter, waarbij de prestatiegerichte Impreza WRX- en WRX STI-modellen zijn opgewaardeerd met de toevoeging van turbochargers.

 

Sinds de serie van de derde generatie hebben sommige markten de afgekorte Subaru WRX-naam voor deze krachtige varianten aangenomen. De eerste drie generaties van Impreza waren ook verkrijgbaar met een offroad-uiterlijkpakket genaamd de Outback Sport. Voor de vierde generatie werd dit pakket omgedoopt tot de XV en wordt het internationaal verkocht. In de volksmond wordt de auto soms de ‘Scooby’ genoemd.

 

Subaru biedt zowel voor- als vierwielaandrijving aan voor de Impreza. Sinds het einde van de jaren negentig hebben sommige markten de verkoop beperkt tot het model met vierwielaandrijving, wat bijzonder is in de wereldwijde compacte klasse die wordt gekenmerkt door voorwielaandrijving. Japanse modellen blijven echter in beide configuraties beschikbaar.

 

Boxer motor in een Subaru Impreza STi uit 1992

 

Op 22 oktober 1992 werd de Impreza gepresenteerd op de Japanse markt en uitgebracht met voorwielaandrijving (FWD) of vierwielaandrijving (AWD) als een vierdeurs sedan of vijfdeurs hatchback / touring. De auto gebruikte een verkort chassis van de Subaru Legacy. Eind 1995 werd een tweedeurs coupé geïntroduceerd. In Japan heette het de Impreza Retna. De eerste motorkeuzes waren onder meer 1.5, 1.6, 1.8 en 2.0-liter atmosferische motoren.

 

Subaru koos ervoor om hun langdurige gebruik van de boxermotor in de Impreza voort te zetten. Volgens Subaru minimaliseert hun configuratie de belasting van de motor in lijn met de transmissie de carrosserie als gevolg van het lagere zwaartepunt in vergelijking met offset-motoren in de meeste andere voertuigen. Het boxer-ontwerp zorgt voor een goede vermindering van trillingen dankzij de principes van een gebalanceerde motor, omdat de beweging van elke zuiger grotendeels wordt gecompenseerd door een zuiger in de tegenoverliggende cilinderbank, waardoor een tegengewichten roterende krukas, een zogenaamde harmonische balancer, niet nodig is. Koppelsturing wordt ook verminderd met dit type aandrijflijn-indeling, aangezien de voorste aandrijfassen even lang en even zwaar zijn.

 

Op het moment van introductie kregen de Japanse en Europese modellen met atmosferische 1.6 en 1.8 motor een ongebruikelijke grille met een kleine centrale opening. Alleen de WRX en reguliere Noord-Amerikaanse modellen kregen een conventionele “volledige” grille tot de facelift van 1994, toen het uiterlijk van de reguliere modellen in lijn werd gebracht met dat van de sportieve modellen.

 

De Outback Sport werd in 1994 geïntroduceerd in Noord-Amerika voor het modeljaar 1995 als een bijgewerkte Impreza “L” Sports Wagon. Het was het hoogste uitrustingsniveau van het Impreza-wagenmodel zonder significante mechanische of prestatiewijzigingen ten opzichte van de lagere uitrustingsniveaus, afgezien van een licht verhoogde ophanging. Subaru boekte enig verkoopsucces met de Outback Sport als een kleinere metgezel met vergelijkbare rijhoogteveranderingen, carrosseriekleuren en uitrustingsniveaus als de grotere, meer succesvol verkochte Legacy-gebaseerde Outback.

 

Voor het eerst werd de 2,2-liter motor gebruikt in de Amerikaanse Impreza. Later werd de 2,5-liter motor geïntroduceerd. In Japan werd de Impreza WRX Sports Wagon aangeboden met een vergelijkbare benadering als de Outback Sport, onder de naam “Impreza Gravel Express”. Subaru stopte met de Gravel Express toen de tweede generatie Impreza werd geïntroduceerd vanwege de zeer beperkte verkoop. De motorkap-scoop die op de Amerikaanse Outback Sport werd gevonden, was niet functioneel, maar was waarschijnlijk opgenomen omdat de Amerikaanse en Japanse versies in dezelfde fabriek in Japan werden gebouwd. De Outback Sport werd aangeboden met optionele uitrusting, zoals een meterpakket dat bovenop het dashboard was geïnstalleerd, inclusief een digitaal kompas, buitentemperatuur en barometer- of hoogtemetingen.

 

Uitrustingsniveaus waren de generatie LX, GL en Sport. LX-modellen hadden voorwielaandrijving en werden aangedreven door een 1,6-liter motor. GL-uitrustingsniveaus waren ofwel voorwielaandrijving (Subaru met deze 2WD-badge) of vierwielaandrijving (met AWD-badge); De in 1993 gelanceerde wagons hadden de keuze uit 1,6 en 1,8 liter platte 4-motoren, waarbij de 1.6 beschikbaar was met 2WD en de 1.8 alleen met AWD.

 

Vanaf 1996 werden de 1.8-liter versies geschrapt op de Europese markt, en vervangen door een 2.0-liter motor. Sportversies hadden lichtmetalen velgen en alleen een 2,0-liter motor. Tijdens deze generatie bood Subaru een limited edition Impreza Sports Wagon genaamd de Casa Blanca aan, die een retro-geïnspireerde voor- en achterkant had, die was geïnspireerd op het populaire Subaru Vivio Bistro-stylingpakket en de Subaru Sambar Dias Classic.

 

De Impreza kreeg een externe facelift voor het modeljaar 1997, gevolgd door een herontwerp van het interieur in 1998, waarbij gebruik werd gemaakt van het nieuw ontworpen dashboard van de Subaru Forester.

 

subaru imreza wrx uit 1992

Subaru Impreza STi uit 1992

 

Subaru Impreza WRX

Er zijn zeven bekende versies van de WRX die teruggaan tot de originele World Rally Cross-ensceneringsvoertuigen van Subaru. Subaru nam de naam ‘WRX’ aan die staat ​​voor ‘World Rally eXperimental’, aangezien alle WRX-versies (1992 tot heden) rally-geïnspireerde technologie bevatten, inclusief vierwielaandrijving, stijve ophangingen en viercilindermotoren met turbocompressor. De STi-versies werden met opeenvolgende nummers op de markt gebracht. Een andere manier om de versie van een WRX te bepalen, was door naar de chassiscode te kijken. Alle WRX-modellen die tussen 1992 en 2000 zijn verkocht, hebben de beginchassiscode van GC8 voor de twee- en vierdeurs sedan of GF8 voor de hatchback; dit wordt gevolgd door een letter van A tot G. Coupé-versies delen de “GC”-code met sedans.

 

Subaru Impreza 555 GC8 Gr. A at RallyLegend 2020 w/ Great Flat-4 Rumble!

 

In 1994 introduceerde Subaru Subaru Tecnica International (STi) versies van de WRX in Japan. Deze modellen zijn in veel categorieën geüpgraded van de standaard WRX, waaronder op prestaties afgestemde motoren, transmissies en ophangingen. De STi-versies van de WRX waren enorm succesvol in rally’s en populair onder straatracers, maar werden alleen op de Japanse markt verkocht. Vergeleken met de WRX had de STi voornamelijk mechanische aanpassingen. (STi bereidde Subaru-rallyauto’s voor sinds 1988, inclusief de Legacy RS, de WRX STi-versie was slechts de eerste auto met een echte STi-badge, maar met handgemaakte afstellingen.

 

Subaru Impreza WRX GC8A (11 / 1992-9 / 1993)

De WRX debuteerde in november 1992 met 240 pk. Het middelste differentieel was een viskeus koppelingstype, het achterste differentieel met beperkte slip was een viskeus type. De WRX Type RA is een uitgeklede versie van de WRX die op de Japanse markt beschikbaar was voor mensen om te kopen voor motorsport. De RA-versies waren gericht op race en rally en waren over het algemeen lichter van gewicht; met verminderde geluidsisolatie, handmatige ruiten, autoclaxon verwijderen, geen airconditioning, geen antiblokkeerremmen en toegevoegde race-eigenschappen zoals robuustere motoren, 5e injectie, intercooler waterspray en kortere versnellingen. De WRX Type RA maakt gebruik van een kortere versnellingsbak en een driespaaks lederen stuur van Nardi. Overbrengingen met een korte overbrengingsverhouding worden verwacht in de race, de opening tussen elke versnelling wordt dichter bij elkaar gebracht en er wordt een specifieke overbrengingsverhouding gebruikt. De standaard WRX met chassiscode tussen GC8- (000000 tot 005000) wordt door arbeiders van de productielijn gehaald volgens de bestellingen van raceteams en geconverteerd naar het ra-model. In Europa werd de WRX geïntroduceerd als de Impreza GT en als de Impreza Turbo 2000 (VK). Het kwam met 208 pk.

 

Impreza WRX GC8B (10 / 1993-8 / 1994)

In oktober 1993 introduceerde Subaru de WRX van modeljaar 1994, die 240 pk produceerde. De achterste rotoren werden vervangen van geventileerde schijf naar vaste schijf. Oktober 1993 was ook de start van de productie van de hatchback-versie, met 220 pk.

 

De eerste STi was gewoon bekend als “WRX STi-versie”, met 100 per maand geproduceerd vanaf februari 1994. Het had 250 pk. Deze versie van de STi was de enige versie waarbij de standaardauto’s aan het einde van de lopende band werden meegenomen en vervangen door STi-onderdelen. Er werd ook een STi-versie van de Type RA aangeboden, opnieuw met veel voorzieningen verwijderd om het gewicht en de kosten te verlagen. Deze versie van de WRX STi produceerde 275 pk en werd geleverd met een Driver Controlled Center Differential (DCCD). Dit apparaat was een elektromechanisch differentieel dat het differentieel kon blokkeren.

 

Subaru Impreza WRX (GC8C) 1995)

In november 1994 had de WRX een vermogenstoename tot 260 pk. De wieldiameters werden vergroot tot 16 inch (410 mm) en remschijven werden beide veranderd in geventileerde schijven. In Japan was er een versie van de WRX Sports Wagon met Outback-bekleding, een bullbar en op de achterklep gemonteerd reservewiel, de “Impreza Gravel Express”. Het werd stopgezet vanwege een zeer beperkte verkoop. Deze auto wordt beschouwd als de inspiratie voor de Subaru Forester.

 

subaru impreza series mcgrae uit 1995

Limited Edition Subaru Impreza Series McRae uit 1995

 

Om het succes van Colin McRae in de internationale rallyscene te herdenken, bracht Subaru in het VK in juni 1995 200 limited edition “Series McRae” Turbo 2000’s uit, voorbereid door Prodrive. Deze voertuigen waren afgewerkt in een zeer beperkt “Rally Blue” -kleurenschema, hadden gouden 16-inch lichtmetalen velgen, McRae-emblemen, individuele genummerde badges van 1-201. auto nummer 13 werd nooit gebouwd omdat 13 als ongeluksgetal wordt beschouwd. Verder werd een in de fabriek gemonteerd elektrisch schuif-kanteldak ingebouwd. Voorin werden Recaro-stoelen gemonteerd en de achterbank en zijpanelen werden opnieuw bekleed met hetzelfde Le Mans / Avus-materiaal.

 

Het motorvermogen van de reguliere STi bedroeg 275 pk. De auto woog 1240 kg en had gouden wielen zoals die op het World Rally Championship Impreza. Nu werd de STi naast de WRX op de productielijnen gebouwd.

 

1998-subaru impreza 22b sti uit 1998

De tweedeurs Subaru Impreza 22B*, gebouwd voor de rally homologatie

 

*met dank aan Den van den Ende voor de correctie.Subaru modellen impreza


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant