MENU

Subaru Justy

De Subaru Justy is een kleine model auto dat werd gebouwd door Subaru tussen 1984 en 2010. Van het model werden vijf versies gebouwd. In tegenstelling tot de grotere Subaru’s had de Justy geen boxermotor en was evenmin leverbaar met een turbomotor. Wel uniek in zijn klasse was optionele vierwielaandrijving op de eerste en tweede generatie, en standaard op de derde en vierde generatie Justy’s.

 

subaru justy

 

blank

 

De Subaru Justy kwam in 1984 op de Nederlandse markt. Het model was gebaseerd op de tweede generatie Mini-Jumbo maar iets hoger gepositioneerd. De Justy was groter, wat ruimer, had een grotere en krachtiger motor en was wat rijker uitgerust. Het model was leverbaar als driedeurs en als vijfdeurs hatchback.

 

Als krachtbron was er de keuze uit de 1.0 en de 1.2 motor, beide driecilinders. Wel waren er een aantal uitrustingsniveaus leverbaar. De DL, S en SL waren specifiek voor de 3-deursvarianten. De 5-deurs was alleen als GL leverbaar. De Justy was ook leverbaar vanaf februari 1987 met een ECVT-versnellingsbak: een CVT met elektromagnetische poederkoppeling. Dit zorgde ervoor dat het model bij voornamelijk oudere mensen geliefd was.

 

Subaru Justy met vierwielaandrijving

Ook leverbaar was vierwielaandrijving, al dan niet in combinatie met de ECVT-automaat. 4WD is in Nederland weinig verkocht en van de combinatie 4WD met de ECVT is slechts een zeer klein aantal verkocht.

 

Tweede serie in 1989

In 1989 werd de Justy flink aangepakt. Het model kreeg een nieuwe neus, een ander dashboard, nieuwe bumpers en andere achterlichten. Vanwege de emissie-eisen namen de motorvermogens wat af. Subaru leverde vanaf 1993 weer snellere 1.2-motor voorzien van multipointinjectie waardoor het vermogen weer iets toenam.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant