MENU

Subaru Legacy

De Subaru Legacy is een middelgrote auto, gebouwd door de Japanse autofabrikant Subaru sinds 1989. Het model is het vlaggenschip-model van Subaru en er zijn er meer dan 4 miljoen van gebouwd. De Subaru Legacy is uniek in zijn klasse omdat hij standaard vierwielaandrijving aanbiedt in combinatie met de traditionele boxermotor van Subaru.

 

Subaru Legacy uit 1989

Foto: subaru.com

Subaru Legacy uit 1989

 

In 1996 werd een variant van de Legacy met verhoogde ophanging, de Legacy Outback genaamd, geïntroduceerd om te concurreren in de snelgroeiende klasse van SUV’s en bleek een verkoopsucces voor Subaru te zijn. De Outback-lijn werd in 2000 opgesplitst in een eigen model, bekend als de Subaru Outback.

 

Eerste generatie Subaru Legacy 1989 – 1993

De Subaru Legacy werd in 1989 op de lucratieve Noord-Amerikaanse markt van middelgrote auto’s om te concurreren tegen de Honda Accord, Toyota Camry, Mazda 626 en Nissan Stanza. Met dit model hoopte Subaru ook een vastere voet op de Europese markt te krijgen. Het was een geheel nieuw model dat werd gepositioneerd boven de Leone, XT, Justy en kei-auto’s Rex en Sambar in het toenmalige modellengamma van Subaru. De Legacy introduceerde ook een geheel nieuwe serie flat-4 motoren, de EJ-motor, die stiller en krachtiger was dan de eerdere EA-motor. De eerste Legacy was op 1 februari 1989 verkrijgbaar bij Japanse dealers, met een wereldwijde distributie vanaf 1990.

 

De Legacy begon met een 5-deurs wagon of 4-deurs sedan carrosserievarianten met FWD en een optioneel fulltime AWD-pakket, en werd geïntroduceerd in Noord-Amerika, het VK, Duitsland, de Benelux-regio van Noord-Europa, Japan en Australië waar het de Liberty heette omdat de naam Legacy in strijd was met Legacy Australia.

 

Vanaf 1989 tot 1992 waren alleen de 1.8 16-kleps en de 2.2 16-kleps boxermotoren leverbaar die een vermogen hadden van respectievelijk 103 pk en 136 pk. Het topmodel was de Legacy 2.2 GX Wagon automaat. Deze was standaard zelfs voorzien van elektropneumatische vering op de achterwielen. De Legacy was leverbaar als DL, GL en GX. Opties waren onder meer 4-kanaals ABS, onder licentie van Bosch en luchtvering-hoogteregeling, die het voertuig verlaagde bij snelheden boven 80 km/u en waarmee de bestuurder ook de bodemvrijheid van het voertuig kon vergroten voor offroad-omstandigheden.

 

De Amerikaanse modellen waren onder meer de Legacy Sport Sedan en Legacy Touring Wagon. Beiden hadden een turbocompressor. In 1991 kreeg de Legacy een facelift. Hierdoor kreeg het model een iets Europesere uitstraling. Nieuw in het programma waren de 2.0 16-kleps en de 2.0 Turbo 16-klepsmotoren met DOHC. Deze motoren leverden respectievelijk 116 pk en 200 pk.

 

De sedan was verkrijgbaar met een versterkte automatische transmissie of een sterkere handgeschakelde 5-versnellingsbak. De wagen was alleen uitgerust met de automaat op de internationale markt, terwijl in Japan alleen de handgeschakelde 5-versnellingsbak leverbaar was en ook een handgeschakelde 5-versnellingsbak met hoge/lage gearing voor meer veeleisende omstandigheden.

 

Subaru Legacy in de rallysport

Subaru was vanaf begin jaren negentig actief in de WRC met de Legacy. Hoogtepunt was de overwinning van Colin McRae in de Rally van Nieuw-Zeeland in 1993. Vanaf 1992 was er de 200 pk sterke Legacy GT Turbo leverbaar. Kenmerkend was de grote luchtinlaat op de motorkap die later zo vanzelfsprekend werd op de Impreza GT Turbo en WRX/STi. Na beëindiging van de productie van de eerste generatie Legacy verdween ook de GT Turbo-versie.

 

In Europa werden er enige tijd geen snelle Legacy’s meer verkocht. In Japan en Amerika waren er 2.2 en 2.5 Turbo-versies leverbaar met maximaal ruim 280 pk. Pas in 2003 met de vierde generatie Legacy kwam er weer een snel model naar Europa in de vorm van de 3.0R Spec B, een Legacy met een drieliter zescilinder-boxer met 245 PK onder de motorkap. Net als de latere Impreza was ook de Legacy populair onder tuners.

 

COLIN McRAE - EPIC Rally Drives from WRC History : Rally Finland 1992

Subaru was succesvol met de Legacy in de rally-sport

 

Tweede generatie Legacy 1994 – 1999

In 1994 kwam er een nieuwe versie van de Subaru Legacy op de markt. Een vijf centimeter langere wielbasis en lengte en technisch sterk verwant met het vorige model. Bij de introductie kwamen de 1.8- en de 2.0-turbomotor te vervallen. Het nieuwe model kreeg ook een veel ronder design en liet hiermee het hoekige design uit de jaren tachtig definitief achter zich. De DL-uitvoerign werd vervangen door de LX-uitvoering. In 1997 werd de Legacy ook leverbaar als Legacy Outback en werd de 150 pk sterke 2,5 liter motor geïntroduceerd. Deze motor was in tegenstelling tot de oude motor een DOHC-motor.

 

Subaru Legacy uit 1996

Subaru Legacy uit 1996Subaru modellen legacy


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant