MENU

Subaru Libero

De Subaru Libero is een kleine bestelwagen of personenbus. Het is een Europese variant met een 1.0 of 1.2 Subaru EF driecilinder lijnmotor en werd gebouwd tussen 1984 en 1998.

 

subaru libero

 

De Subaru Libero werd ook wel de E10, E12, E-Wagon, Combi, Sumo of Domingo genoemd en was leverbaar als bestelbus met gesloten cabine, of als stationwagon met zes zitplaatsen en iconisch elektrisch panoramadak. Het model had ook een aantal opties zoals inschakelbare vierwielaandrijving, draaibare voorstoelen, trekhaak, dakdrager, en een automatische ECVT versnellingsbak. Vanaf 1994 werd fulltime AWD toegevoegd aan de optielijst. Dit werd gerealiseerd door middel van een viscose koppeling tussen de versnellingsbak en de cardanas.

 

subaru libero interieur

 

Subaru Sambar / Dias II als basis

De Libero is afgeleid van de Subaru Sambar, Een bus die door zijn compacte afmetingen en kleine motorinhoud (0,36 tot 0,66 liter) voldoet aan de Japanse fiscaal aantrekkelijke kei-auto norm. De bus wordt anno 2017 nog geproduceerd, maar is nu een rebadge van de Daihatsu Hijet.

 

De inschakelbare vierwielaandrijving is niet geschikt voor gebruik op vasste ondergronden. Dit komt doordat de Libero geen centraal differentieel heeft. Het in- en uitschakelen dient met constante snelheid en bij voorkeur met ingetrapte koppeling te gebeuren.

 

Het model heeft motorisch en qua aandrijving veel overeenkomsten met de Subaru Justy. Wel zijn er wijzigingen in onder andere de eindoverbrenging, en het smeersysteem in verband met de kanteling van de motor.

 

De Subaru Libero mist veel opties die de Japanse Sambar wel kent, waaronder ABS, airconditioning, toerenteller, derde remlicht, dimbare spiegels, elektrische ramen en elektrisch verstelbare koplampen.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant