MENU

Subaru 600

De Subaru 600 (later 700) werd gebouwd tussen 1972 en 1992 en was bekend onder veel verschillende namen zoals de Rex, Ace, Viki en Mini Jumbo. Het model volgde de Subaru R-2 op en was net als zijn voorganger een Kei-auto.

 

Subaru 600 kei auto

 

De 600 kwam in juli 1972 op de markt en kreeg een nieuw ontwerp ten opzichte van zijn voorganger. Het uiterlijk van de nieuwe 600 was vergelijkbaar met die van het nieuwe grotere platform, de Subaru Leone. De 600 kreeg oorspronkelijk dezelfde watergekoelde 356 cc EK34 tweetakt motor, die ook in de R-2 lag, en was alleen beschikbaar als een tweedeurs sedan. Na een jaar werd een vierdeurs sedan toegevoegd, en een driedeurs “Van” volgde snel daarna.

 

In oktober 1973 werd de twee-takt vervangen door een 358 cc achterin gemonteerde, watergekoelde, twee-cilinder viertakt motor genaamd de EK21 met 31 PK. De auto kreeg ook een kleine facelift met een “frowny” in plaats van een lachende grille. De viertakt 600 haalde een topsnelheid van 110 km/u. De bestelwagens kregen een lager afgestelde motor met 28 PK.

 

In april 1975 kreeg het busje een hoger dak en werd het een vierzitter. Dit hogere dak was noodzakelijk door wetgeving die vereiste dat een voertuig een volledig vlakke vloer moest hebben, wanneer de achterbank werd gevouwen. Omdat de motor van de 600 achterin lag was de laadvloer vrij hoog, wat betekent dat er meer hoofdruimte nodig zou zijn om zo stoelen te kunnen plaatsen.

 

In reactie op de nieuwe regels voor de Kei auto’s geïntroduceerd voor 1976, introduceerde Subaru de Rex met een grotere motor. Het model behield de vroegere carrosserie die iets groter werd, maar kreeg een 490 cc versie van dezelfde motor. De Rex 5 motor was nog altijd een tweecilinder motormaar nu met 31 pk. De AIG-versie werd geschrapt. De Van-versie kreeg een 28 pk sterk motor met hetzelfde koppel. Van uitrustingsniveaus waren Standaard en Super Deluxe. Deze versie, die werd geëxporteerd als de Subaru 500, was maar kort beschikbaar en werd al snel vervangen door de grotere Rex 550 precies een jaar na de introductie.

 

Subaru 600 in Europa, de Rex 550

De Rex 550 werd de Subaru 600 in de meeste exportmarkten genoemd en werd geïntroduceerd in mei 1977. Het model werd uitgerust met een watergekoelde, twee-cilinder, viertakt 544 cc EK23 series motor. Ook deze motor lag achterin en werd gekoppeld aan een vier-versnellingsbak. Het vermogen bleef 31 PK. Een relatief goed uitgeruste Custom L uitvoering van de Van-versie (K44) werd toegevoegd. Zoals gebruikelijk, kregen de Vans een lagere aangedreven versie van de motor, met 28 PK. De Van kan een maximale belasting van slechts 200 kg aan, 100 kg minder dan de meeste van zijn concurrenten. Dit werd gecompenseerd door de relatief hoge mate van comfort voor de passagiers. Subaru maakte een groot deel van de “Multi-Use Lever”, die de koplamp, richtingaanwijzers, en ruitensproeier functies combineerde.

 

In maart 1978 werd de Swingback versie toegevoegd. Dit was een tweedeurs sedan met een grotere, te openen achterruit. In maart 1979 onderging de Subaru 600 een zeer kleine facelift, de meest zichtbare resultaten waren andere velgen en enigszins verschillende bumpers en een kleine spoiler voor. In reactie op de laag geprijsde Suzuki Alto, introduceerde Subaru ook nog de scherp geprijsde “Family Rex” in oktober 1979.

 

Tweede generatie Subaru 600

In augustus 1981 werd de tweede generatie Subaru Rex met voorwielaandrijving en met een geheel nieuwe carrosserie en onafhankelijke wielophanging geïntroduceerd. Het vermogen bleef 31 PK met een twin-barrel carburateur. het model was leverbaar als een drie- en vijfdeurs hatchback. Optionele on-demand 4WD werd leverbaar na oktober 1983, een primeur voor dit type auto in deze klasse. Het 4WD-systeem kon elektrisch worden ingeschakeld door het indrukken van een geïntegreerde schakelaar boven op de versnellingspook. Een turbo werd geïntroduceerd op de 4WD-Rex in december 1983. Op de Europese markten, is deze auto oorspronkelijk op de markt gebracht als de Subaru 600 of de Subaru Mini Jumbo.

 

De carrosserie van de tweede generatie Rex werd ook verlengd en verbreed naar de originele Subaru Justy, met een grotere 1-liter motor. De Justy bleef in productie tot 1994, langer dan de Rex.

 

Derde generatie Subaru 700

De derde generatie (KG / KN) werd in november 1986 gepresenteerd met de commerciële Rex Combi met drie of vijf deuren. De sedan-versie, bedoeld voor prive-gebruik, werd een maand later toegevoegd. Naast een SOHC twee kleppen met 30 PK, was er ook een versie met drie kleppen per cilinder en 36 PK. Er was geen turbo-versie voor deze nieuwe Rex. Een tweetraps automatische transmissie was ook leverbaar evenals een part-time 4WD-systeem. “Twin Viscuous” full-time 4WD met een sperdifferentieel voor de achteras werd in februari 1987 optioneel leverbaar. Vanaf dit moment kregen alle v4WD-modellen de krachtigere drie-kleppen motor.

 

Een supercharged versie met een intercooler en elektronische brandstofinjectie werd als een reactie op het succes van de Alto Werken en Mira TR-XX toegevoegd aan de lijst met opties maart 1988. De uitgang van de motor verhoogd tot 55 PK. Een supercharger betekende minder vertraging dan voor een turbo, hoewel specifiek vermogen neiging iets lager dan de concurrentie te zijn. Dit was voor zowel de 3 en de vijfdeurs uitvoering. Mei 1988 zag een beschikbaar elektrisch ingezet canvas top toegevoegd aan de 3-deurs.

 

Juni 1989 zag een facelift en de vervanging van de EK-serie motor om de viercilinder EN05 “Clover 4” met 38 PK beschikbaar voor de standaard motor en 61 PK van de compressor-motor. Dit was de eerste Kei viercilinder sinds de Mazda Carol, en was uniek voor deze klasse. Dit is de KH1 / 2 serie Rex (KP1 / 2 voor de commerciële Rex Combi), bleef verkrijgbaar in combinatie met de ECVT transmissie en vierwiel-aandrijving, maar werd ook leverbaar met een tweetraps automaat.

 

Rex is ook een gemeenschappelijke bijnaam voor de high-performance Subaru Impreza WRX, vooral in Australië, waar de eigenlijke Rex oorspronkelijk werd verkocht als de Sherpa en dan als de Fiori. De Fiori derivaat (als zodanig verkocht vanaf de zomer van 1989) werd ook uitgerust met roze en blauwe pinstriping van de fabriek, en een twee jaar, 50.000 km garantie werd aangeboden als nieuw. Uitgerust met een andere motor, de Fiori had Subaru’s 758 cc carburateur viercilinder en08 powerplant. Deze motor produceerde 42 PK en werd ook gebruikt in de Europese markten waar de Rex leverbaar was. In Europa was het een rebadged M80 om de cilinderinhoud te reflecteren. De M80 werd aangeboden als een drie- of een vijfdeurs model, in DL en SDX-versies. Met de SDX werd standaard een handgeschakelde vijfversnellingsbak geleverd. Topsnelheid was zo’ 125 km/u.

 

Deze generatie Rex werd op de markt gebracht als de Viki in sommige Zuidoost-Aziatische markten, een naam die ook werd gebruikt voor een speciale editie in de Japanse binnenlandse markt. Het einde voor de Rex kwam maart 1992, toen het werd vervangen door de Subaru Vivio. In totaal werden er 1.902.811 Subaru Rexes geproduceerd. De Rex is inmiddels een beetje een cult auto geworden in Japan en ze zijn regelmatig aanwezig op front-wheel-drive drift events.Subaru modellen 600-5


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant