MENU

Subaru 360

De Subaru 360 was een twee-deurs stadsautootje dat werd gebouwd tussen 1958 en 1971. Het was de eerste productie-auto van Subaru en er werden in ruim 12 jaar tijd 392.000 exemplaren van gebouwd.

 

Subaru 360

Foto: subaru.com


 

Voor de Japanner was dit de eerste betaalbare auto die een waardig alternatief bood voor de immens populaire brommer in dat land. Waar de Hollander zijn Dafje had, de Duitser xijn VW Kever, de Fransman zijn Citroen 2CV en de Italiaan zijn Fiat 500, had de Japanner zijn Subaru 360. De bijna drie meter lange en 1,30 meter smalle vierzitter was in Japan de auto voor het gezin.

 

Subaru 360 1963

 

subaru 360 folder

 

Interieur van de Subaru 360

Het interieur van het lieveheersbeestje blonk uit in eenvoud. Het begrip ‘dashboard’ was eigenlijk al een brug te ver voor het paneel waar de snelheidsmeter achter het stuur geplaatst zat. Dit zorgde er, onder andere samen met de eenvoudige stoelen, dat het gewicht laag gehouden kon worden.

 

blank

 

Het model viel op door zijn kleine verschijning en zijn gewicht van nog geen 500 kilo en had een monocoque constructie met een glasvezel dakpaneel, en naar achter scharnierende deuren. Bijgenaamd het “lieveheersbeestje” in Japan en uiteindelijk vervangen door de R-2, was de auto een van de populairste auto’s van Japan.

 

Het model was ook beschikbaar als tweedeurs, stationwagon, “convertible” (coupe met roll-back stoffen dak) en sportmodel. De modelnaam werd 360 afgeleid van de belastingen beperkende cilinderinhoud van de 356 cc motor. Dit achterin geplaatste motortje perste er tussen de 12 en 16 PK uit en daar kwam het prima mee vooruit door het lage gewicht. Het lieveheersbeestje had voor en achter onafhankelijke wielophanging, en afhankelijk van de versie kreeg het een handmatige drie- of vier-versnellingsbak. Sommige lieveheersbeestjes haalden het zelfs tot de autosport en het karretje werd ook geëxporteerd naar de VS en Australië.

 

subaru 360 1958 motor

Het kleine achterin gelegen motortje

 

blank

 

Subaru Vintage Garage- Subaru 360Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant