MENU

Renault 21

De Renault 21 was een middenklasser die werd gebouwd tusssen 1986 en 1994. Het model was de opvolger van de succesvolle Renault 18 en werd zelf in 1994 opgevolgd door de compleet nieuwe Renault Laguna. De Renault 21 was leverbaar in drie carrosserievarianten: Een sedan, een zeer ruime station wagon (21 Nevada) en vanaf 1989 als een hatchback. Het model was luxe uitgevoegd met veel aandacht voor comfort wat vooral te zien was aan de stoelen en de vering.

 

renault 21

Renault 21

 

Zeer ongebruikelijk was het dat de Renault 21 werd geleverd met motoren die op verschillende manieren gemonteerd werden. De 1.7 Liter versie werd in de breedte gemonteerd terwijl de andere motorvarianten in de lengte werden gemonteerd. Deze verschillende manieren van montage hadden als gevolg dat de wielbasis ook verschillend werd. Doordat de viercilinder motoren die geleverd werden in de Renault 21 relatief compact waren was het geen probleem om de motoren in de verschillende configuraties te monteren zonder het passagier compartiment te beperken in haar ruimte. Echter zorgde de verschillende manieren van montage voor redelijk wat extra werk voor zowel de fabrieken als de dealers. De hogere kosten die dit met zich mee bracht beperkte de winstgevendheid van de 21.

 

De Renault 21 sedan had een bijzonder ontwerp dat behoorlijk afweek van concurrerende auto’s uit die tijd zoals de Ford Sierra en de Honda Accord. Het ontwerp ahd strakke en hoekige lijnen. Een opvallend detail was het asymmetrisch geplaatste logo op de grille aan de voorzijde.

 

Het model kreeg zowel qua uiterlijk als technisch een ingrijpende vernieuwing in 1989 met de Phase II. Zo kreeg de auto een nieuwe voorkant, nieuwe bumpers, een nieuw dashboard en nieuwe achterlichten. Het nieuwe vloeiender uiterlijk was gelijkend aan de ook toen recent vernieuwde Renault 25. Ook werd een hatchback geïntroduceerd, welke overigens zeer snel in verschillende landen populairder werd dan de Sedan. Het topmodel was de vanaf 1988 leverbare Renault 21 Turbo met een krachtige 2.0 liter turbomotor. Van de 21 Turbo werd later ook een versie met vierwielaandrijving leverbaar welke “Quadra” genoemd werd. De turbo-versies zijn onder andere te herkennen aan de afwijkende koplampen.

 

renault 21 phase II

Renault 21 Phase II

 

De productie van de Renault 21 Sedan en Hatchback benzine-modellen werd voor Europa begin 1994 gestaakt vanwege de introductie van de volledige nieuwe Renault Laguna. De diesels en de Station (Nevada) bleven nog even op de markt totdat er van de Renault Laguna een vervanger werd geïntroduceerd. Eind 1994 werd een diesel voor de Renault Laguna geïntroduceerd. Eind 1995 kwam pas de Bréak uitvoering. Deze laatste stationversies van de “21 Nevada” droegen enkel de naam “Nevada”. Ze waren herkenbaar aan de zwarte handgrepen.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant