MENU

Oldtimer kooptips. Waar moet je op letten?

Zoals al eerder aangegeven is het sowieso verstandig om niet in je eentje een klassieker te gaan bekijken. Twee zien nu eenmaal meer dan één en als die ander er ook nog verstand van heeft dan is het helemaal ideaal.

 

de lak en carrosserie

Zorg ervoor dat de auto die je op het oog hebt in goed licht staat zodat je alles goed kunt zien en je de ruimte hebt om er makkelijk omheen te lopen. Let bij het inspecteren van de lak op bulten en ribbels, dit duidt meestal op plamuur plekken en/of roest onder de lak.

 

lakblazen

 

Kijk ook in de papieren en de onderhoudshistorie, als deze er is, of er opnieuw aan de auto gespoten is en zo ja waarom. Zoek naar kleurverschillen, deze kun je vinden op niet direct zichtbare plekken zoals onder de isolatie bij motorkap, aan de deurranden, onder afdekplaten of onder raamrubbers. Let ook op het chroom werk. Opnieuw verchromen van bumpers en ander onderdelen is een kostbare zaak.

 

Door de wielbasis nauwkeurig op te meten, kun je zien of de auto recht of krom is. In het laatste geval laten staan want dan heeft hij een keer een klap gemaakt.

 

Bekijk kritieke plekken zoals de randen van de deuren, de omgeving van de deurhendels, de voorkant van de motorkap en bumper (steenslag) en de wielkasten. Op plekken als de binnenkant van de wielkasten kun je ook voelen of er roest aan het ontstaan is. Ook ontstaat dit vaak onderaan de ramen omdat daar vocht langer kan blijven staan. Goed checken dus!

 

Dragende delen zoals de draagbalken, bevestiging en ophanging mogen niet verrot zijn. Let bij de bodem op “builen” in een eventuele bitaclaag. Hier kunnen roestplekken onder verborgen zitten. Kijk vooral ook naar de voorste hoeken onder het motorcompartiment. Controleer de bodem ook aan de binnenkant en verwijder de vloerbekleding zodat je het goed kunt inspecteren.

 

Kom je veel tectyl tegen dan moet je ook voorzichtig zijn. Wellicht wordt er geprobeerd de nodige ellende aan te maskeren. Zeker als de tectyllaag vers is dan is er waarschijnlijk iets niet helemaal in orde.

 

de motor

Hoe ziet het blok eruit? Is het een beetje netjes? Het kan best vuil zijn maar overmatig bij veel oliesporen moet je alert zijn. De motor mag niet blauw gaan roken bij starten en optrekken, dit duidt over het algemeen op verbranding van olie wat kan betekenen dat er lekkage is waardoor er olie in het brandstofmengsel terecht komt. Bij een warm gedraaide motoren mag er uit de uitlaat geen waterdamp komen (meer witte rook) want dit kan duiden op een lekke koppakking en dat is een prijzige reparatie.

 

Controleer de koelvloeistof op kleur, oranje koelvloeistof betekent roest. Onder en rond de oliedop moet niet teveel vuil zitten, dit kan duiden op overdruk en dus slijtage van de motor.

 

Kijk in het handschoenen kastje, een handje vol zekeringen kan duiden op regelmatige kortsluiting.

 

chassisnummer

Het chassis nummer kun je meestal vinden onder de motorkap maar het kan soms even zoeken zijn. Dit nummer moet overeenkomen met het nummer op het kenteken bewijs. Wanneer het nummer in de auto afwijkt van het nummer in de papieren: niet kopen want er is iets niet in orde. Daarbij kun je de auto kan niet eens laten keuren door de RDW want die accepteren dit niet.

 

de proefrit

Als de auto er tot nu toe goed uitziet, dan is het tijd voor een proefrit. Controleer de aandrijfassen. Deze zijn goed te controleren tijdens een proefrit. Let bij het wegrijden en het rustig nemen van wat scherpere bochten op vreemde (knarsende of rammelende) geluiden, rem ook op de motor af en geef dan flink gas, een flinke schok in de aandrijving is dan een bewijs van mogelijk versleten aandrijfassen.

 

Maak een noodstop bij ongeveer 50 km per uur. Als de auto zijn rechte spoor blijft volgen, zijn de remmen in ieder geval acceptabel.

 

Zoek ook rustig een wat slechter wegdek op zoals een klinkerweg. De auto kan op zo’n wegdek meer geheimen prijs geven zoals een slechte ophanging wat zich uit in bijgeluiden. Op een klinkerweg wil er ook nog wel eens wat elektronica uitvallen als dit niet op orde is. Elektrische problemen opsporen kan een arbeidsintensief klusje zijn.

 

Dit zijn een aantal kooptips die kunnen helpen bij het vinden van de juiste auto. De belangrijkste kooptip die we kunnen geven is en blijft: Neem de tijd!