MENU

De oldtimer met passende caravan

Woensdag 27 augustus 2014 om 09:01 door Frank Schippers

Wij zijn niet zo van het kamperen met de caravan, maar een hoop landgenoten denken daar heel anders over. Nu de meesten wel weer terug zijn van de camping, is dit best een mooi onderwerp om even bij stil te staan want de Nederlander en zijn caravan zijn best trouwe maatjes.

 

Caravans zijn er eigenlijk al zolang er auto’s zijn. Een van de eerste caravanbouwers is het Engelse bedrijf Eccles dat in 1912 met een model op de markt kwam. De eerste eenassige caravan werd in 1914 door Frederick Alcock gebouwd. Na Eccles volgen firma’s als Carcruiser, Cheltenham, Winchester en vele andere. Model op model werd gebouwd en de caravan werd een comfortabele reisaanhanger.

 

standard met onbekende caravan

Engelse Standard met onbekend caravan model, jaren vijftig

 

In de jaren dertig werd de caravan zelfs wat meer gestroomlijnd; bij het ontwerpen werd er rekening gehouden met windweerstand. Vóór de Tweede Wereldoorlog had de caravanbouw op het Europese vasteland nog weinig betekenis. Na de oorlog begonnen de caravanbouwers zich ook hier te ontwikkelen, tot zij zich in de jaren zestig het grootste aandeel in de markt verwierven.

 

Tijdens de oliecrisis in 1973/1974 gingen veel caravanbouwers failliet, terwijl de overgebleven bouwers zich vooral toelegden op het maken van lichtere en compactere (qua constructie) caravans, die nu het straatbeeld bepalen. Tegenwoordig zijn dat Dethleffs, Knaus, Wilk en natuurlijk Kip!

 

Nu gaan we hier niet de hele geschiedenis van de caravan bespreken, maar we kwamen online een aantal beelden tegen van oldtimers in combinatie met een caravan uit diezelfde periode. En dat levert best mooie en soms opmerkelijke plaatjes op.

 

citroen DS bourgeois caravan

Citroen DS met een Bourgeois caravan

 

daf 55 wawa 200 caravan

Daf 55 met een Wawa 200

 

saab met een zeldzame Saabo erachter (met dank aan CK070 voor het melden hiervan in de reacties)

Klassieke Saab met onbekend caravan merk

 

volkswagen samba met dubener ei caravan

Volkswagen Samba met een Dubener ei caravan

 

Volvo Amazon SMV caravan

Zweedse combinatie: Volvo Amazon met een SMV

 

aston combi

Aston Martin met aanhang

 

combi

 

citroen ami met zelfgemaakt aanhangsel

Citroën Ami met zelfgemaakt aanhangsel


Ook interessant


Gerelateerde modellen & auto's