MENU

Fiat Coupé

De Fiat Coupé werd geïntroduceerd op de Autosalon van Brussel in 1993 met een hoekig ontwerp gemaakt door het Stilo Fiat Center en een interieur van Pininfarina. Het model werd geïntroduceerd met een 2.0 liter motor, zowel met turbo als een atmosferische versie. In 1998 werd de Limited Edition versie uitgebracht met Brembo remmen, een nieuwe body kit en een 6-versnellingsbak.

 

Richard Hammond Reviews A Fiat Coupe (2000)

 

fiat coupe historie

De Coupé modellen door de jaren heen

 

Fiat coupe

Fiat Coupé

 

Met de coupé zou Fiat terugkeren in de sportwagenmarkt. De nieuwe auto maakt deel uit van een grootse Fiat-traditie, en roept modellen in herinnering die een belangrijk stempel op de automobiel-historie hebben gedrukt zoals de 8V, de 2300, de Dino, de 130 en de 124. De 2 liter 16-kleppen motoren leveren maximaal 140 en 190 PK in normale en turbo-versie. Technologisch vooruitstrevende kenmerken, een hoog uitrustingsniveau en de toepassing van de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van actieve en passieve veiligheid gaven een indruk van de techniek van de nieuwe Fiat.

 

Fiat coupe acherzijde

Achterzijde van de Fiat Coupé

 

De meest originele en karakteristieke elementen zaten in de zijkant. Twee bescheiden, licht gebogen groeven begonnen bij de basis van van de voorruit en aan de achterzijde. Ze deelden de zijkant in lengterichting op twee verschillende punten. Met een denkbeeldige korte diagonale verbinding ertussen vormden ze een soort “Z”.

 

De bedoeling van de groeven was de vlakken te doorbreken terwijl deze ook een bijzondere dynamiek kregen. Daarbij ontstond voor het oog een duidelijk gevoel van neerwaartse kracht doordat ze sterk naar voren afliepen en precies de ronde rand van de wielkast sneden. De schuine insnede in de voorspatborden vormde een belangrijk stijlelement, net als de ver omlaag lopende zijkant van de motorkap. Het functionele voordeel daarvan was dat de geopende motorkap toegang verschafte tot de motor plus de gehele voorwielophanging.

 

Fiat coupe interieur

Interieur het sportieve Fiat model

 

Krachtbronnen van de Fiat Coupé

Motoren varieerden van een 1.8 tot een 2.0 turbo die 220 PK leverde. Hiermee sprintte de auto in 6,5 seconden naar de 100 en haalde een top van 250 km/u.

  • 1.8 16v motor met 4 cilinders, goed voor 130 PK. Topsnelheid: 205 km/u en sprint naar de 100 in 9.2 seconden.
  • 2.0 20v motor met 5 cilinders, goed voor 147 PK. Topsnelheid: 212 km/u en sprint naar de 100 in 8.7 seconden.
  • 2.0 20v Turbo motor met 5 cilinders, goed voor 220 PK. Topsnelheid: 250 km/u en sprint naar de 100 in 6.5 seconden.

 

Fiat coupe motor

Motor van de Fiat Coupé

 

Fiat Coupe 20th AnniversaryGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant