MENU

Fiat Topolino

De Fiat 500 “Topolino” werd door Fiat gebouwd tussen 1936 en 1955. De naam “Topolino” betekent “muisje” in het Italiaans, maar is ook de Italiaanse naam voor “Mickey Mouse”. Net als ‘Kever’ en ‘Eend’ is ‘Topolino’ niet de officiële naam van het model, maar een bijnaam die blijft hangen en die liefhebbers steevast gebruiken voor dit kleine aaibare Italiaantje.

 

De Topolino verscheen al in 1936 en kreeg een bol, tweedeurs koetswerk met de in die tijd gebruikelijke losse spatborden. De smalle grille had aan weerzijden ronde, op de spatborden geplaatste koplampunits. Het totaalplaatje maakt de bijnaam passend voor dit kleine model.

 

Fiat Topolino

 

De Topolino was een van de kleinste auto’s ter wereld toen het in model in 1937 op de markt kwam. Er werden drie modellen geproduceerd tot 1955, met tussen hen slechts geringe mechanische en cosmetische veranderingen. Het model was uitgerust met een passende 569 cc viercilinder, watergekoeld motorblokje gemonteerd aan de voorkant. De radiator was achter de motor geplaatst waarmee een verlaagde aerodynamische neus mogelijk was. Iets dat in contrast stond met de platte, bijna verticale grills van de concurrenten. De vorm van de voorkant van de auto zorgde voor een ​​uitzonderlijke goed zicht naar voren. Met vermogen van ongeveer 13 PK lag de topsnelheid van de Fiat Topolino op ongeveer 85 km/u.

 

Toen de Model A in 1948 werd opgevolgd door de B kreeg ook het blokje een update naar maar liefst 16 pk, maar behield het oorspronkelijke koetswerk. Wel kreeg de tweedeurs bestelversie gezelschap van een Giardinetta, oftewel een min of meer gelijkvormige estate mét een achterbank. Het totaal aan carrosserievarianten kwam daarmee op vier, want de reguliere sedan was er met een vast dak en met een stoffen kap.

 

fiat topolino giardinetta uit 1952

 

Kort na de introductie van de B kwam ook model C in 1949 op de markt. De motor behield zijn 16 PK maar de carrosserie werd flink onderhanden genomen. De voorzijde ging compleet op de schop, waarbij de koplampunits in de veel forsere spatborden werden geintegreerd. De verticale, schildvormige grille maakte plaats voor een horizontaal georiënteerd exemplaar. Aan de achterzijde waren de ingrepen minder opvallen, maar minstens zo groot. De langere kont gaf meer ruimte en levert ook een andere, iets minder gedrongen vorm op. De stationwagonversie bleef.

 

blank

 

fiat topolino interieur

 

Drie modellen van de Fiat Topolino

Er werden in totaal drie modellen gebouwd. Model A en B deelden dus dezelfde body, alleen de motor van model B had 16 PK in plaats van de 13 PK van model A. Model A werd gebouwd tussen 1937 en 1948. Het model was een tweedeurs sedan.

 

Model B werd tussen 1948 en 1949 gebouwd en bracht ook een 3-deurs wagen onder de naam 500 B Topolino Giardinetta (stationwagon).

 

Model C kwam in 1949 op de markt met dezelfde motor als model B, maar met een nieuwe body. Dit model C was verkrijgbaar als tweedeurs sedan en driedeurs wagon. In 1952 werd de Giardinetta omgedoopt tot de Belvedere, verwijzend naar haar zonnedak. Model C werd geproduceerd tot 1955. In dat jaar werd de mid-size achterwiel-aandgedreven Fiat 600 gelanceerd wat de basis zou vormen voor de nieuwe Fiat 500, de Nuova 500.

 

Love for a Mouse - fiat topolino WeinsbergGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant