Fiat Topolino

De Fiat 500 “Topolino” werd door Fiat gebouwd tussen 1936 en 1955. De naam “Topolino” betekent “kleine muis” in het Italiaans, maar is ookde Italiaanse naam voor “Mickey Mouse”.

 

 

De Topolino was een van de kleinste auto’s ter wereld toen het in model in 1937 op de markt kwam. Er werden drie modellen geproduceerd tot 1955, met tussen hen slechts geringe mechanische en cosmetische veranderingen. Het model was uitgerust met een 569 cc viercilinder, watergekoelde motor gemonteerd aan de voorkant. De radiator was achter de motor geplaatst waarmee een verlaagde aerodynamische neus mogelijk was. Iets dat in contrast stond met de platte, bijna verticale grills van de concurrenten. De vorm van de voorkant van de auto zorgde voor een ​​uitzonderlijke goed zicht naar voren. Met vermogen van ongeveer 13 PK lag de topsnelheid van de Fiat Topolino op ongeveer 85 km/u.

 

 

fiat topolino interieur

 

Drie modellen van de Fiat Topolino

Er werden drie modellen gebouwd. Model A en B deelden hadden dezelfde body, alleen de motor van model B had 16 PK in plaats van 13 PK van model A. Model A werd gebouwd tussen 1937 en 1948. Het model was een tweedeurs sedan. Model B werd tussen 1948 en 1949 gebouwd en was een 3-deurs wagen onder de naam 500 B Topolino Giardinetta (stationwagon). Model C kwam in 1949 op de markt met dezelfde motor als model B, maar met een nieuwe body. Dit model C was verkrijgbaar als tweedeurs sedan en driedeurs wagon. In 1952 werd de Giardinetta omgedoopt tot de Belvedere, verwijzend naar haar zonnedak. Model C werd geproduceerd tot 1955. In dat jaar werd de mid-size achterwiel-aandgedreven Fiat 600 gelanceerd wat de basis zou vormen voor de nieuwe Fiat 500, de Nuova 500.

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant