MENU

Fiat 125

De Fiat 125 is een grote familie auto van Fiat die in 1967 in productie ging op basis van het chassis van de Fiat 1300/1500, maar wel met een langere body. De motor was een een afgeleide van de motor uit de 124, een 1,6 liter die 90 PK leverde. De auto was verkrijgbaar als sedan, stationwagon en coupé. In 1968 kwam er ook nog een race variant op de markt in de vorm van de Fiat 125 T. De 125 werd in Italië vervangen door de 132.

 

Fiat 125

Fiat 125.

 

Fiat 125 achterzijde

Achterzijde Fiat 125.

 

Interieur van de Fiat 125

Het interieur van de Fiat 125 is zeer verzorgd vormgegeven en afgewerkt. Zo bestaat het dashboard over de volle breedte uit een plank van goed nagemaakt hout met voor de bestuurder een verhoging waarin zich twee grote ronde instrumenten bevinden. De linker klok bevat de snelheidsmeter, de rechter een uurwerk. In de buitenrand van de instrumenten bevinden zich diverse controlelampjes en de temperatuurmeter. Bij versies met een toerenteller is deze op de plaats van het uurwerk ingebouwd, terwijl het uurwerk als een sierlijk klokje midden op het dashboard is geplaatst. Een klassiek ogend geheel. Verder kreeg het model fraaie deurbekleding en chroomstrips voor een chique accent.

 

Voor zijn tijd was de 125 behoorlijk luxe en compleet: traploos verstelbare rugleuningen van de voorstoelen, vloertapijt, kaartleeslampje, verlichting in kofferbak en motorruimte, ruitenwissers met intervalstand, ventilator met twee snelheden en naar opzij uitklapbare zonnekleppen.

 

De stoelen waren in de eerste series bekleed met kunstleer, later geheel of gedeeltelijk met stof. Op het eerste gezicht ziet het meubilair er wat vlak uit, maar het zit prima, mede door de relatief lange zittingen. Hoofdsteunen ontbraken in die tijd nog.

 

Fiat 125 interieur

Interieur fiat 125.

 

Special 125

De Special 125 werd toegevoegd aan het assortiment drie jaar nadat de eerste 125 verscheen. Deze auto had een 100 PK sterke motor gekoppeld aan een 5-versnellingsbak. De handling van deze Special was nog beter dan de gewone Fiat 125 en die werd al geroemd om dezelfde reden.

 

Fiat special 125

Fiat Special 125.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant