MENU

Fiat Bianchina

De Fiat Bianchina is een grappig autootje om te zien. Zeker als er een volwassene inzit dan lijkt de auto te heet gewassen. Deze kleine 500cc 21 pk luchtgekoelde tweecilinder-auto’s zette Italië op wielen in de jaren vijftig. Het model was gebaseerd op de Fiat 500 en verkrijgbaar als Berlina (sedan), Cabriolet (roadster), Trasformabile (convertible), Panoramica (stationwagon), en Furgoncino (van). De eerste versie had een luchtgekoelde 479 cc die 15 PK leverde. In 1960 werd dit 17 pk en kwam de cabriolet op de markt.

 

Fiat Bianchina cabrio

De Transformabile had een vaste B-stijl met een stukje vast dak, de rest was bedekt met een opvouwbare stoffen kap. De cabriolet-versie had geen B-stijlen het enige model met “suïcide-doors”. In 1965 kreeg het model nog een kleine facelift.

 

Fiat Bianchina 1966

Fiat Bianchina uit 1966.

 

Ze waren zo populair dat er door de jaren heen talloze variaties op de basis auto bedacht werden waaronder opgevoerde versies van Abarth, slanke coupés door externe carrosseriebouwers als Zagato, en tal van fabriek variaties zoals de Multipla 6-passagiers bus, en een paar verschillende cabriolet versies.

 

Fiat Bianchina interieur

Foto: www.klassiekerweb.nl

Interieur van de Fiat Bianchina.

 

The Bianchina is an Unconventional ChoiceGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant