Fiat 8V

Eén van de typische Italiaanse sportwagens is de Fiat 8V of “Otto Vu”. Het model werd gebouwd tussen 1952 en 1954 en is vernoemd naar de eigenaardige 70 graden V8 motor die weinig ruimte innam in de motorruimte. Fiat besteedde het ontwerp voor de 8V uit aan verschillende designhuizen waardoor geen twee auto’s gelijk waren en elk exemplaar zijn eigen unieke stijl kreeg.

 

Fiat 8V

Fiat 8V.

 

Al in 1945 was Fiat bezig met een acht-cilinder motor die intern bekend werd als de Tipo 106. Het idee was om een nieuwe motor voor massaproductie te ontwikkelen, maar dat is nooit gebeurd en in plaats daarvan werd een beperkte reeks van sportwagens geproduceerd. In 1952 werd het model getoond op de Auto Show van Genève met de fabriek ontworpen carrosserie. de 8V werd aangeprezen als een wedstrijd auto en veel van de allereerste 8V’s waren dus voorbereid op racen en werden verkocht aan de race-klantenkring. Met een volledig onafhankelijke ophanging van de Fiat 1100 en een top van zo’n 190 km/u was de auto een geduchte deelnemer in de twee-liter klasse en werd in 1954 het Italiaanse GT kampioenschap gewonnen.

 

Fiat 8V motor

V8 blok van de Fiat 8V.

 

de motor van de Fiat 8V

De 1996cc motor Ottu VU was een aluminium blok dat hoge toeren kon draaien. Het blok werd niet gebruikt in andere Fiat-modellen, maar vanwege de smalle afmetingen waren een aantal andere merken wel geïnteresseerd in gebruik van de motor, waaronder Siata Voor hun 208S. De V8 produceerde 105 PK wat kon worden opgeschroefd naar 115 PK.

 

Fiat 8V zagato

Zagato versie van de Fiat 8V.

 

In totaal werden slechts 114 8V’s geproduceerd. De eerste versies waren van de hand van Fiat chief designer Fabio met een body ontworpen door Luigi Rapi. Deze werden gebouwd door Fiat zelf en kregen de badge “Carrozzerie specialisatie”. Een tweede serie die werd gemaakt, had vier koplampen en weer een aantal latere auto’s hebben een voorruit over de volledige breedte. Latere auto’s werden uitbesteed aan andere design huizen met inbegrip van Zagato die rond de 30 competitie modellen bouwde waarvan sommige in aluminium. Onder andere Vignale en Ghia bouwden ook een aantal exemplaren.

 

Fiat 8V Ghia

 

Fiat 8V Zagato Elaborata

Fiat 8V Zagato Elaborata.

 

Fiat 8v supersonic ghia

Fiat 8V supersonic van Ghia.

 

Fiat 8V Ghia interieur

Interieur van de Ghia versie.

 

Fiat 8V Zagato Elaborata interieur

Interieur van de Zagato Elaborata..

 

https://www.youtube.com/watch?v=rcpFxQBOId4Mooie 8V op het Concours d’Elegance op Paleis ‘t Loo in 2014.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant