Fiat Dino

De Fiat Dino (Type 135) is een sportwagen met achterwielaandrijving geproduceerd tussen 1966 en 1973. Het was een tussenmodel op weg naar de creatie van de Ferrari “Dino”, wat vaak voor verwarring zorgt tussen de twee modellen. De Fiat Dino zou ervoor zorgen dat Ferrari de noodzakelijke productieaantallen zou draaien om te mogen racen. De Fiat Dino Spider werd voor het eerst getoond op de Autosalon van Turijn in 1966. De Coupé-versie werd een jaar later onthuld op de Motorshow van Genève.

 

Fiat Dino

Fiat Dino.

 

Geschiedenis van de Fiat Dino

Ferrari begon zijn eerste lijn van middenmotor auto’s in 1968 en verkocht deze onder de naam “Dino”, dus zonder “Ferrari”. De bedoeling was oorspronkelijk om alle V6 auto’s de de naam “Dino” te geven, als eerbetoon aan Alfredo Ferrari, de zoon van Ferrari, die op 24 jarige leeftijd was gestorven. Het Dino-merk werd echter niet geaccepteerd door de Amerikaanse Ferrari dealers en daarom ontstonden er Fiat Dino’s en Ferrari Dino’s. De Dino 206 GT en Dino 246 GT & GTS werden uitgerust met motoren identiek aan die in de Fiats, terwijl de latere Dino 308 GT4 een eingen V8 kreeg en werd omgedoopt tot “Ferrari” in 1976, waarmee een einde kwam het gebruik van de naam “Dino” als handelsmerk.

 

Fiat Dino Spider

De Fiat Dino Spider kwam op de markt met een 2,0 liter V6 motor met 160 PK die werd bediend met een handgeschakelde 5-versnellingsbak. Dezelfde 2,0 liter motor werd gebruikt in de Ferrari Dino 206 GT in dezelfde periode.

 

Fiat Dino spider 1966

Fiat Dino spider uit 1966.

 

De Fiat Dino en Coupé hadden 160 PK, terwijl de Ferrari Dino uit 1967 Ferrari in de vorm van de Dino 206 GT 180 PK zou leveren. Dit was echter niet het geval . Beide motoren werden gemaakt door Fiat arbeiders in Turijn op dezelfde productielijn en waren dus volkomen identiek.

 

De Fiat Dino was verkrijgbaar met twee type bodies: de Spider van Pininfarina en de Coupé door Bertone. De meest voorkomende 2,0 liter auto’s werden geassembleerd door FIAT, terwijl de 2,4 liter auto’s werden geassembleerd door Ferrari in Maranello. Er werden in totaal 7.803 voertuigen geproduceerd waarvan een kwart spiders en driekwart coupés.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant