MENU

Fiat Panda

De Fiat Panda is één van de grote succesnummers van Fiat en is 21 jaar in productie geweest van 1981 tot 2002 (los van de nieuwe Panda die jaren later op de markt kwam). De Panda werd bedacht als een eenvoudige auto in dezelfde klasse als de Citroën 2CV en de Renault 4. Het model had een eenvoudig vierkant ontwerp en de motor en transmissie werden overgenomen van de Fiat 127.

 

fiat panda

foto:www.gummen.org

Eerste serie Fiat Panda

 

Fiat Panda 1981

Fiat Panda uit 1981

 

De auto was technisch eenvoudig gebouwd om zo gemakkelijk onderhouden te kunnen worden. In 1983 werd de 4×4 geïntroduceerd en het jaar erna werd de auto herzien met een kleine facelift, maar aan de meeste zaken werd weinig veranderd. Het eerste type is te herkennen aan o.a. de vroege grille, de extra tochtraampjes in de zijruitjes en het nummerbord middenin de achterklep in plaats van onderaan in de bumper. Het basismodel had een 850cc motor die een bescheiden 34 PK leverde.

 

Het dashboard is eenvoudig en bestaat uit 1 unit met snelheidsmeter en wat lampjes boven een lange gestoffeerde ‘geul’ waar je allerlei spullen in kwijt kunt en waar de asbak aan hangt. Een toerenteller ontbreekt uiteraard, wel zijn er drie oranje streepjes voor de maximum snelheden van de eerste drie versnellingen.

 

Fiat Panda acherzijde

Achterzijde van de Fiat Panda

 

Fiat Panda Serie 2

In 1986 kreeg de Panda Mark 2 een aantal belangrijke mechanische upgrades. De oude 652 cc motor werd vervangen door een 769 cc krachtbron en de achterwielophanging werd een onafhankelijk systeem. Daarnaast werd de structuur versterkt en gegalvaniseerd om de vele klachten over roesten tegen te gaan.

 

Fiat Panda interieur

Interieur van de Fiat Panda

 

Fiat_Panda_mk1_interieur_1985

foto: www.gummen.org

 


De klassieke Fiat Panda commercial mag natuurlijk niet ontbreken


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant