MENU

Fiat Ritmo

De Fiat Ritmo werd tijdens de Turijn Motor show in 1978 geïntroduceerd. Er kwam rond die tijd steeds meer behoefte aan ruime gezinsauto’s en dus werd er een auto ontwikkeld met een derde en vijfde deur en een modern uiterlijk. Officieël werd de Ritmo niet als opvolger van de 128 gezien maar als aanvulling op het programma en gepositioneerd tussen de 128 en de 131. Het model was 10 centimeter langer dan de 128.

 

Ritmo uit 1984

Fiat Ritmo uit 1984

 

Het ontwerp van de Ritmo was voor die tijd behoorlijk vooruitstreven. Het was een combinatie van strakke en ronde vormen zoals de ronde deurgrepen en koplampen die tot in de motorkap doorliepen maar dan wel weer de hoekige zijspiegels. Ook het dashboard was apart met de schakelaars die voorzien waren van een groene en een rode streep om aan te geven of ze in- of uitgeschakeld waren.

 

Technisch kwam de Ritmo op veel punten overeen met de 128 en het model had bijna dezelfde motoren als de 128. De 1,1 en de 1,3 liter benzinemotor uit de 128 waren iets aangepast wat resulteerde in 5 PK meer vermogen en daarnaast werd er ook nog een 1,5 liter motor geleverd. Er was dus keuze uit een 60, 65 en 75 PK sterke versie, afhankelijk van de inhoud van de motor.

 

Ritmo Targa Oro

Fiat Ritmo Targa Oro

 

Ritmo Targa Oro

In 1979 kwam de Ritmo Targa Oro uit. Dit model werd geleverd in slechts twee uitvoeringen: Een zwarte driedeurs en een metallic bruine vijfdeurs. Deze versie had een luxer uitgevoerd interieur en speciale velgen. De auto’s bestemd voor de Italiaanse thuismarkt werden geleverd met de 65 PK motor en de auto’s bestemd voor de export werden geleverd met de 75 PK motor. De Ritmo Targa Oro werd gebouwd tot 1981. In Nederland was er verder nog de Ritmo Sound.

 

Om in eerste instantie aan de vraag van de thuismarkt in Italië te voldoen werd in 1980 de Ritmo gelanceerd met een dieselmotor. Dit was een nieuw ontwikkelde motor met een inhoud van 1700 cc en een vermogen van 55 pk met een bovenliggende nokkenas. De prestaties van de Ritmo Diesel zijn te vergelijken met de Ritmo 60, die een 1100 cc benzinemotor heeft. Het onderstel en de carrosserie werden ook aangepast. Zo werd de ophanging verzwaard en werd de besturing preciezer. Uiterlijk werd de Ritmo, alleen als 5-deurs versie, geleverd in L en CL uitvoering. De auto was te herkennen aan een speciale grille die over de gehele breedte van de auto was uitgevoerd.

 

Fiat Ritmo Super

Tijdens de tentoonstelling in 1981 in Genève werd de Ritmo Super geïntroduceerd. Deze uitvoering van de Ritmo had een hoger niveau van afwerking en had verbeterde motoren. Deze nieuwe motoren hadden een nieuwe cilinderkop en de 1300cc en 1500cc motoren leverden nu 10 pk meer: 75 pk voor de 1300cc en 85 pk voor de 1500cc. Het hogere uitrustingsniveau was terug te vinden in onder andere een in hoogte verstelbaar stuurwiel, een uitgebreider dashboard met een elektronisch checkpaneel en van binnenuit verstelbare buitenspiegels. Van buiten was de Ritmo Super te herkennen aan o.a. de velgen. De raamlijsten en deurgrepen waren uitgevoerd in een chroom look. Ook is vanaf de Ritmo Super het ronde Fiat logo terug te vinden in de voorbumper, waarbij de allereerste Ritmo’s het nog moesten doen met het rechthoekige logo op de motorkap.

 

Fiat ritmo 105 TC 1983

Ritmo 105 TC uit 1983

 

Fiat Ritmo 105TC

Toen in het begin van de jaren tachtig de Volkswagen Golf GTI werd geïntroduceerd kon men bij Fiat niet achterblijven en kwam er een sportieve auto in hetzelfde segment: de Ritmo 105TC. Dit was niet zo’n moeilijke stap voor Fiat. Ze gebruikten gewoon de motor uit de 131 Supermirafiori: een aangepaste 1,6 liter motor met 105 Pk, tegen 100 PK in de 131. Om het sportievere element van de 105TC te onderstrepen werden tevens de koppeling, versnellingsbak, wielen en de remmen onder handen genomen. De auto was alleen leverbaar in een 3-deurs uitvoering met een sportieve elementen. De topsnelheid van de 105TC lag rond de 175 km/u.

 

Ritmo Abarth achterzijde

Achterzijde van de Fiat Ritmo Abarth

 

Fiat Ritmo Abarth

De 105TC was geïntroduceerd als de sportieve uitvoering van de Ritmo en als ‘Golf GTI killer’. Daar deze motor toch niet het gewenste vermogen gaf en daardoor niet kon tippen aan de prestaties van de Golf werd de Ritmo Abarth 125TC geïntroduceerd op de Frankfurt Motor Show in 1981. In de 125TC had men de zwaarste motor van de 131 serie getakeld. Deze 2 liter motor was ook uitgevoerd met dubbele bovenliggende nokkenas net als de 1,6 liter motor uit de 105TC, maar leverde 125 Pk. De auto heeft een topsnelheid van 190 km/u. en een sprint van 0 naar 100 km/u. in minder dan 9 seconden. De 125TC werd uitgevoerd met een aangepaste wielophanging, afkomstig uit de Groep 2 Ritmo Abarth die de Tour of Italy in 1978 en 1979 in zijn klasse wist te winnen. De remmen waren krachtiger uitgevoerd en ook werden er standaard Pirelli P6 banden gemonteerd. Ook de 125TC was net als de 105TC alleen leverbaar in een driedeurs uitvoering maar de carrosserie was wel stijver gemaakt. Deze auto bleef nog even in productie tot na de introductie van de Ritmo Nuova, de nieuwe uitvoering van de Ritmo.

 

ritmo bertone cabrio 1983

Ritmo Bertone cabrio uit 1983

 

De Ritmo cabrio

Op de Frankfurt Motor Show presenteerde Bertone een vierzits cabriolet prototype op basis van de Ritmo. Deze ging als snel in productie als cabrio versie van de Ritmo Super 85. Deze Ritmo kreeg een 1,498 liter motor met 85 PK, goed voor een topsnelheid van 160 km/u. Bertone verkocht deze auto in Europa onder zijn eigen merknaam via de Fiat dealerorganisatie. De grootste verschillen met de gesloten versie waren een verstevigd onderstel, vierlaagse kap en een ander ontwerp voor de achterstoelen die uiteraard prominenter aanwezig waren. Vanaf 1983 werd de cabriolet gebouwd rond het nieuwe model. In totaal zijn er 4000 exemplaren gebouwd van het eerste type. In oktober 1982 werd de tweede serie van de Ritmo geïntroduceerd met de naam “Ritmo Nuova”.

 

Fiat Strada Abarth - 30 years and still going strong

Fiat Strada Abarth op Goodwood

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant