MENU

50 jaar Gordon-Keeble

Zondag 7 september 2014 om 19:42 door Frank

Een aantal van de nog slechts 93 bestaande en dus zeldzame Gordon Keeble modellen keerden terug naar hun ‘geboorteplaats’ bij Southampton Airport in Engeland waar in 1964 de productie begon, om het vijftig jarig bestaan te vieren. In het gebouw waar ook de productie van de eerste Spitfire vliegtuigen plaatsvond, werden de auto’s geproduceerd tot 1966. Negenenveertig auto’s uit de hele wereld kwamen samen voor dit unieke evenement.

 

gordon keeble

Gordon Keeble GT.

 

De auto’s brengen ook een bezoek aan Beaulieu, Southampton Civic Centre, Winchester en Eastleigh High Street. Ze zullen zelfs opnieuw de legendarische Jim Keeble testroute rijden waar Jim iedere auto persoonlijk testte op op snelheid tot over de 200 km/u. De auto’s, geproduceerd door John Gordon en Jim Keeble hadden de kracht van een Amerikaanse muscle car in een lichtgewicht carrosserie gemaakt van hetzelfde materiaal als een Robin Reliant: glasvezel. Het was dan ook een van de snelste productie-auto’s op de Britse wegen wat je misschien niet zou verwachten van een auto met een schildpad als logo. Alleen een E-type was sneller op de sprint naar de 100 km/u maar een Gordon-Keeble kon achterin ook nog twee passagiers kwijt. De auto had ook twee benzinetanks voor een actieradius van zo’n 600 kilometer.

 

zeldzame gordon keeble interieur

Interieur van de zeldzame Gordon Keeble

 

gordon keeble dashboard

Het spectaculaire dashboard van een Gordon Keeble

 

De motor was een 300 PK sterke 5,4 liter V8-motor van een Corvette en de body kwam uit Turijn en was ontworpen door Carozzeria Bertone’s hoofddesigner Giugiaro, die vervolgens ook nog een andere klassieke Britse sportwagen zou ontwerpen: de oorspronkelijke Lotus Esprit. Het interieur heeft een dashboard vol met wijzerplaten en tuimelschakelaars, gecombineerd met een overvloed aan gewatteerde bekleding en de geur van hout en leer wat het gevoel van een echte klassieke Britse sportwagen alleen maar versterkt. Een Gordon Keeble wordt nog wel eens aangezien voor een Aston Martin DB5.

 

vijftig jaar gordon keeble evenement

oud-werknemers en een groot aantal Gordon Keeble’s in Southampton.

 

Het was de bedoeling dat Gordon-Keeble ongeveer 200 voertuigen per jaar zou gaan bouwen maar het bedrijf kwam kort na de start van de productie al in financiële problemen. Niet alleen was de verkoopprijs van £ 2800 in die tijd de gemiddelde prijs van een huis, maar de problemen in logistiek met toeleveranciers betekende dat het onmogelijk was om de productie draaiend te houden en te zorgen voor een stabiele stroom van inkomsten. Het bedrijf ging in 1965 failliet en in 1967 rolde de laatste van 99 Gordon Keeble’s de fabriek uit.

 

http://vimeo.com/99401704


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*