MENU

Alfa Romeo 33

De Alfa Romeo 33 is een compact model van het Italiaanse automerk Alfa Romeo. De 33 was de opvolger van de Alfasud in 1983 in het segment van de compacte voorwielaangedreven middenklassers. De naam 33 verwijst naar de Tipo 33 racewagens van Alfa Romeo uit de jaren zestig en zeventig. Het model was lang populair onder de jeugd vanwege zijn ontwerp en zijn sportieve prestaties.

 

Alfa Romeo 33

Alfa Romeo 33

 

Mechanisch waren er lichte wijzigingen ten opzichte van de Alfasud, maar het uiterlijk van de wagen veranderde behoorlijk. De auto kreeg een moderner ontwerp van het Centro Stile Alfa Romeo waarbij zowel de stationwagen als de Sportwagon werden ontworpen door Ermanno Cressoni en geproduceerd door Pininfarina. Opvallend aan het interieur bij de eerste serie was dat het in de hoogte verstelbare stuur een totaal vormde met het instrumentenpaneel. Als je het stuur in hoogte verstelde, bewogen de instrumenten automatisch mee.

 

De 33 kwam er alleen als vijfdeurs, de kleinere en goedkopere Alfa Romeo Arna zou de driedeurs Alfa Romeo Alfasud moeten opvolgen. Gezien de verkoopresultaten is na vier jaar gestopt met de productie van de Arna.

 

motoren in de Alfa 33

Het model kon beschikken over een 1351 cc motor van 79 of 86 PK, of een 1490 cc motor van 95 PK, afhankelijk van het aantal gebruikte carburateurs. De 1490 cc versie was ook beschikbaar als Quadrifoglio Verde (QV) met 105 PK. Quadrifoglio Verde, Italiaans voor groen klavertjevier, werd in de jaren ’20 en ’30 gebruikt als geluksbrenger op de racewagens en werd later gebruikt op de snelste uitvoeringen van de Alfa Romeo modellen.

 

Alfa Romeo 33 boxer

Alfa Romeo 33 boxer motor

 

Facelifts van de Alfa Romeo 33

In 1985 kwam er een stationwagen van het model op de markt onder de naam 33 Giardinetta en werd er een 4WD systeem aangeboden. Twee jaar later kreeg de 33 een eerste kleine facelift (Serie II) en werd een 1712 cc motor beschikbaar. Het 4WD systeem verdween alweer en de naam van de stationwagen veranderde naar 33 Sportwagon.

 

Alfa Romeo 33 interieur

Alfa Romeo 33 interieur

 

De derde serie kwam er onder leiding van Walter de’Silva in 1989 en zorgde voor meer veranderingen. Zowel de neus als de achterkant werden volledig opnieuw ontworpen, in de stijl van de 164. Ook de motoren werden vernieuwd en de 33 kon nu uitgerust worden met een 1.7 motor met een maximaal vermogen van 132 PK. Ook werd er weer een 4WD systeem aangeboden.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant