MENU

Alfa Romeo GTA

De Alfa Romeo GTA was een coupé die Alfa Romeo bouwde tussen 1965 en 1971. De GTA was er voor zowel het racen (Corsa) als voor het wegverkeer (Stradale).

 

Alfa Romeo GTA

Alfa Romeo GTA

 

Alfa Romeo Sprint GTA

In 1962 werd de opvolger van de zeer populaire Giulietta serie geïntroduceerd: de Alfa Romeo Giulia (Serie 105). De coupé van de 105-serie gebruikte de verkorte bodemplaat van de Giulia Berlina en werd ontworpen door Bertone. De naam van de auto veranderde vervolgens naar Giulia Sprint GT en daarna naar Giulia Sprint en GTJ (Junior) en GTV (Veloce) in de late jaren 1960.

 

GTA 1600 en 1500 junior

Alfa Romeo was zeer actief in de autosport. Autodelta, de race-afdeling van Alfa, ontwikkelde een auto voor de concurrentie die erg lijkt op het straatmodel. Deze auto’s werden genoemd GTA in plaats van GT, waar de ‘A’ stond voor ‘ALLEGGERITA’, Italiaans voor lichtgewicht. De GTA werd voor het eerst geproduceerd in 1965 als 1600 ( 1570 cc) en later als een 1300 Junior versie. De GTA auto’s werden ook geproduceerd in een straatversie (Stradale) en raceversie (Corsa).

 

De GTA had aluminium carrosserie panelen in plaats van staal aan de buitenkant, magnesium velgen, doorzichtige plastic zijruiten, een aluminium achterzijde en lichtgewicht interieurbekleding. De motor had een nieuwe dubbele ontsteking (de zogenaamde twin plug , later in de jaren tachtig werd het systeem Twin Spark genoemd) cilinderkop met een Marelli verdeler van een Ferrari Dino. Door al deze aanpassingen woog de GTA slechts 740 kg. De Stradale versie had ongeveer 115 PK Van deze 1600 GTA werden 500 auto’s gemaakt voor racen en gebruik op de weg.

 

Alfa Romeo Giulia 1600 Sprint GT sound!! 1080p HD

Alfa Romeo Giulia 1600 Sprint GT


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant