MENU

Alfa Romeo 164

Alfa Romeo introduceerde de nieuwe Alfa Romeo 164 aan het grote publiek op de Frankfurt Auto Show in 1987. Ondanks dat de lancering van het model plaatsvond nadat het Italiaanse bedrijf door Fiat was gekocht, werd de 164 beschouwd als het laatste onafhankelijke model dat door Alfa Romeo werd gebouwd.

 

Alfa Romeo 164

Alfa Romeo 164

 

Het model is ontworpen door Enrico Fumia van Pininfarina ontworpen wederom als een 4-deurs sedan en heeft veel designlijnen geërfd van zijn voorganger, de Alfetta. Vooral de lange neus is overduidelijk terug te zien. Ook deelde het model zijn chassis met de Lancia Thema, Fiat Croma en Saab 9000 en was het gemaakt van gegalvaniseerd staal om roestproblemen uit het verleden te voorkomen. De Italiaanse autobouwer had lange tijd last van de roestdrama’s zoals met de Alfasud en de GTV.

 

De nieuwe Alfa 164 was bedoeld om de BMW 5-serie en de Mercedes-Benz E-Klasse uit te dagen in het segment van de topauto’s en werd uitgerust met tal van nieuwe technologische kenmerken waaronder airconditioning, instrumentatie en computer voor motormanagement, automatische klimaatregeling en elektronisch geregelde vering.

 

alfa romeo 164 interieur

Interieur van de Alfa Romeo 164

 

Het interieur was ruim en modern, verkrijgbaar met standaard velours stoelen of lederen bekleding, afhankelijk van het model. Het dashboard zette het avant-gardistische design van het exterieur voort met een middenconsole die werd gedomineerd door een groot aantal schijnbaar identieke knoppen die in rijen waren gerangschikt. De luchtrichting binnen het ventilatiesysteem werd gecontroleerd door een paar servomechanismen, die werden geconstrueerd met behulp van, helaas zeer kwetsbare, plastic tandwielen die gevoelig waren voor defecten.

 

Afhankelijk van het model beschikte de 164 over automatische klimaatregeling en elektronisch geregelde dempingsophanging – dit laatste bijvoorbeeld in de sportieve Quadrifoglio Verde en 164S. Deze ophanging verminderde de demping actief in reactie op de omstandigheden om een dynamisch compromis tussen wegligging en comfort te bieden.

 

dwarsgeplaatste zescilinder alfa romeo 164

dwarsgeplaatste zescilinder van de Alfa Romeo 164

 

Alfa Romeo 164 Quadrifoglio

In 1993 introduceerde Alfa een nieuwe variant binnen het 164-gamma, de Quadrifoglio 4, met vierwielaandrijving en een krachtigere 3-liter V6-motor die goed was voor 200 PK. Hiermee ging de 1390 kilo wegende 164 in 7,7 seconden naar de 100 km/u.

 

De 164 werd, na een kleine facelift in 1994, in 1998 vervangen door de 166. Er waren inmiddels in totaal 273.857 exemplaren van gebouwd.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant