MENU

Het Porsche logo

Zaterdag 29 augustus 2015 om 23:57 door Frank Schippers

De geschiedenis van het Porsche logo is gehuld in mysterie. Het soort mysterie dat elk zichzelf respecterend bedrijf nastreeft om aan zijn merk te verbinden om zo extra bijzondere lading aan zijn merk te geven. Maar bij Porsche is dit eigenlijk niet met die intentie bedacht, het is zo gegroeid.

 

Ontstaan van het Porsche logo

Een van de verhalen over het embleem is dat Ferdinand Porsche een afspraak had in een restaurant in New York met de invloedrijke en succesvolle Amerikaanse importeur Max Hoffman. Hoffman probeerde hartstochtelijk Porsche ervan te overtuigen dat zijn bedrijf een speciaal logo nodig had. Mooi, stijlvol en krachtig dat recht zou doen aan het merk. Porsche zou op dat moment in het restaurant de eerste schets van het Porsche logo hebben gemaakt op een servet. Maar dit is slechts één van de verhalen en dit verhaal vermeldt niet waarom het logo is geworden zoals we het vandaag de dag kennen.

 

porsche logo

 

Betekenis van het Porsche logo

En wat is dit logo eigenlijk? Wat stelt het voor? Het is het wapen van de deelstaat Baden-Württemberg waarvan de stad Stuttgart de hoofdstad is en waar het hoofdkantoor van Porsche ligt. In 1918 onderging Duitsland een revolutie, waarbij de Duitse koninklijke Württemberg werd omgevormd van een monarchie naar een democratische republiek: de Vrije Volksstaat Württemberg met als hoofdstad Stuttgart. In 1922 werd een nieuw wapen geïntroduceerd dat later een plek zou krijgen in de geschiedenis van Porsche.

 

Het woord ‘Stuttgart’ komt van het oud-Duitse woord ‘Stuotengarten’, waarbij ‘stuoten’ ‘hengst’ betekent, een verwijzing naar het fokken van paarden. ‘Garten’ staat voor ‘tuin’. Op het wapen van Stuttgart zijn sinds 1286 al paarden te vinden, maar het huidige logo werd in gebruik genomen in 1938. Na de nederlaag van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog in 1945, verdeelden de Sovjet-Unie, de VS, Groot-Brittanië en Frankrijk Duitsland in vier administratieve zones. Een deel van het nieuwe Franse deel werd Württemberg-Hohenzollern genoemd met een vereenvoudigde versie van het vroegere wapen van de Vrije Volksstaat Württemberg. Overigens werd toen niet Stuttgart maar Tübingen de hoofdstad van Württemberg-Hohenzollern. Stuttgart werd de hoofdstad van de nieuwe staat van Baden-Württemberg, dat toehoorde aan het Amerikaanse deel.

 

In mei 1949 werden het Amerikaanse, Britse en Franse deel van Duitsland samengevoegd tot een nieuw land genaamd West-Duitsland. Na een referendum in december 1951 in de staten van Württemberg-Baden, Württemberg-Hohenzollern en Baden werd een nieuwe deelstaat Baden-Württemberg officieel opgericht op 25 april 1952. Dit betekende het einde van het gebruik van het wapen dat tegenwoordig op elke Porsche prijkt.

 

porsche logo ontwikkeling

 

Het Porsche embleem wordt nog altijd met de hand gemaakt. Een fraai stukje handwerk.

 

porsche embleem productie

 

porsche logo productie

 

Manufacturing an unmistakable trademark: the Porsche Crest

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*