MENU

Alfa Romeo Arna

De geheel nieuwe Alfa Romeo Arna werd in 1983 op de Frankfurt Motor Show onthuld. Dit model, ontworpen als een compacte auto, werd ontwikkeld in samenwerking met het Japanse Nissan en was gebaseerd op de Nissan Cherry. De naam stond dan ook voor ‘Alfa Romeo Nissan Autoveicoli’. Alfa Romeo was nog niet overgenomen door Fiat en zat behoorlijk in de financiële mogelijkheden. Het merk greep de mogelijkheid tot samenwerking met het gezondere Nissan dan ook met beide handen aan.

 

Voor Nissan was de samenwerking interessant omdat er in Italië in de jaren tachtig nog allerlei importbeperkingen golden, niet in de laatste plaats voor Koreaanse en Japanse producten. Door een samenwerking aan te gaan met Alfa Romeo hoopte Nissan op een slimme manier toch voet aan de grond te krijgen in Italië.

 

Alfa Romeo Arna

Alfa Romeo Arna

 

Toch werd de auto voorzien van Alfa ophanging, transmissie en motoren die werden geassembleerd in de fabriek in Napels in Italië. Nissan en Alfa Romeo wilden de kosten laag houden en hadden ervoor gekozen om bestaande componenten met elkaar te combineren. Zo werden de carrosserie en de achteras van de Nissan Cherry gebruikt, de boxermotor en de voorwielophanging waren afkomstig van de Alfasud. Het interieur was weer een directe kopie van de Nissan Cherry.

 

Alfa Romeo Arna

Interieur van de Arna

 

Arna, geen succesnummer

Veel Alfa-importeurs zagen helemaal niets in deze oefening en kozen er zelfs voor om het model links te laten liggen. Om die reden kwam de Alfa Romeo Arna ook nooit naar Nederland. De importeurs hadden een vooruitziende blik want de productie van de Alfa Romeo Arna werd na vier jaar later alweer gestaakt vanwege problemen met de betrouwbaarheid van de auto’s. Zowel elektrisch als mechanisch liet het model het vaak afweten, daarnaast droeg de saaie uitstraling ook bepaald niet bij aan de verkoop. De Arna wordt gezien als één van de slechtste modellen ooit gemaakt door Alfa Romeo. Dit terwijl de combinatie van Italiaans design in combinatie met Japanse perfectie op papier zeker een formule voor succes had kunnen zijn.

 

Op de markten waar de Alfa Romeo Arna wel werd geïmporteerd, bleef het enthousiasme beperkt. Het model zou nooit een serieuze concurrent voor succesnummers van de concurrenten worden, zoals de Volkswagen Golf en de Opel Kadett. En in thuisland Italië kon de Alfa Romeo Arna ook geen potten breken tegen de Lancia Delta en de Fiat Ritmo. Tot 1987 werden er slechts 53.000 Arna’s geproduceerd en was het daarmee een oefening om snel te vergeten.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant