MENU

Alfa Romeo Giulia

De Alfa Romeo Giulia is een reeks sportieve sedans van het Italiaanse automerk Alfa Romeo die werden gebouwd tussen 1962 en 1978. En daarom ook meteen een filmpje van een Giulia Super om aan te geven hoe dat klinkt, wat een geluid!

 

Alfa Romeo Giulia Super 1973

Alfa Romeo Giulia Super uit 1973 met twee carburateurs in plaats van eentje zoals op de ‘gewone’ versies

 

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia Super uit 1967

 

Eind jaren ’50 werd het duidelijk dat de Giulietta moest worden vervangen. De Giulietta was met 1290 cc de kleinere versie van de ondertussen meer dan tien jaar oude 1900. Op 27 juni 1962 werd de Giulia TI voorgesteld op het circuit van Monza. De Giulia leek minder op de Giulietta dan verwacht en was heel hoekig met rechte lijnen. Het ontwerp kwam opnieuw van Orazio Satta Puliga. Ondanks zijn “vierkant” voorkomen was de luchtweerstand van de auto dankzij de zogeheten Kamm-tail toch lager dan dat van bijvoorbeeld een Porsche 911 uit die tijd. De Giulia TI zou vijf jaar in productie blijven.

 

De structuur van de motor was niet gewijzigd ten opzichte van de Giulietta. Door het vergroten van de boring en de slag en het gebruik van grotere kleppen – onder een gunstiger hoek – werd het vermogen wel verder opgedreven. De Giulia kreeg een dubbele valstroom Weber carburateur en het maximale vermogen kwam op 92 pk te liggen, de topsnelheid op 166 km/u. De grootste verbetering ten opzichte van de Giulietta was echter de wegligging.

 

Alfa Romeo Giulia achterzijde

Alfa Romeo Giulia Super achterzijde

 

Het model werd een economisch succes voor Alfa Romeo en al snel volgden andere varianten van het model. In april 1963 stelde Alfa de sportievere Giulia TI Super voor, waarvan uiteindelijk slechts 501 exemplaren werden gemaakt. De TI Super had dankzij twee dubbele horizontale Weber 45 DCOE carburateurs een maximaal vermogen van 112 pk, een topsnelheid van 184 km/u en was de eerste Giulia met schijfremmen in plaats van trommelremmen. In 1965 werd op de autosalon van Genève de Giulia Super voorgesteld.

 


Alfa Romeo Giulia

 

Van de Giulia werden ook nog een aantal bijzondere exemplaren gebouwd waaronder de Giulia TZ in een coupe en een barchetta-versie. Van deze TZ werden er slechts 200 geproduceerd. Later veranderde de naam van het model naar de TZ1 om onderscheid te maken tussen de twee versies. Het model werd ontwikkeld in samenwerking met AutoDelta met een carrosserie van Zagato. De TZ1 woog slechts 650 kilo en met een 160 PK sterke 1,5 liter motor haalde deze Italiaan een top van 216 km/u.Alfa Romeo Giulia variaties


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant