MENU

Alfa Romeo SZ/RZ

De Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato) of ES-30 ( Experimental Sportscar 3.0 liter ) was een high-performance limited productie sportwagen die door Alfa Romeo werd gebouwd tussen 1989 en 1991 in samenwerking met Zagato. Het model werd onthuld als de ES-30 in 1989 op de Autosalon van Genève als een Zagato prototype.

 

Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo SZ

 

Robert Opron van de Fiat design studio was verantwoordelijk voor de eerste schetsen terwijl Antonio Castellana grotendeels verantwoordelijk was voor de uiteindelijke styling details en het interieur. Alleen het ‘Z’ logo van Zagato werd gehouden. De auto had ongewone koplampen geplaatst in een trio aan elke kant, dit zou op latere Alfa Romeo’s in de jaren 2000 nog vaker terugkomen.

 

Alfa Romeo SZ interieur

Alfa Romeo SZ interieur

 

Op mechanisch en motorisch vlak werd de auto gebouwd op basis van de Alfa Romeo 75. De thermoplastische spuitgegoten composiet carrosseriedelen werden geproduceerd door de Italiaanse onderneming Carplast en Franse bedrijf Stratime Cappelo Systems onder toezicht van Zagato. De 3 liter V6 motor leverde 210 PK wat zorgde voor een topsnelheid van 245 km/u.

 

Alfa Romeo SZ motor

Alfa Romeo SZ motor

 

De tweezitter hardtop versie kreeg ook een cabriolet-versie, de RZ (Roadster Zagato), die geproduceerd werd van 1992 tot december 1994. De RZ werd geleverd in zwart geel en rood, waarvan zwart en geel verreweg het populairst waren. Gele en rode auto’s kregen een zwart lederen interieur en zwarte auto’s bordeaux. Het interieur was vrijwel onveranderd was ten opzichte van de SZ. Van de RZ werden slechts 284 exemplaren gebouwd wat de RZ de laagste productie auto van Alfa Romeo ooit maakt. De laatste drie werden zilver gespoten en kregen een bordeaux interieur met parelmoer witte accenten.

 

Alfa Romeo RZ

Alfa Romeo RZ

 

1990 Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato | 'Il Mostro') Full HD action video with fantastic engine sounds!Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant