MENU

Alfa Romeo Montreal

De Alfa Romeo Montreal is een 2-persoons sportwagen van het Italiaanse Alfa Romeo die werd gebouwd tussen 1970 en 1977. Tijdens de Autosalon van Genève beleefde de auto haar wereldpremière in 1970, drie jaar nadat een gelijkend prototype getoond was op de wereldtentoonstelling in Montreal waar het model ook zijn naam vandaan heeft.

 

Alfa Romeo Montreal

Alfa Romeo Montreal

 

De carrosserie is ontworpen door Marcello Gandini, die werkte voor het ontwerpbureau Bertone. Gandini heeft ook diverse Lamborghini-ontwerpen op zijn naam staan zoals de Miura, de Countach en de Diablo, en ontwierp tevens de Lancia Stratos.

 

Alfa Romeo Montreal voorkant

Voorkant Alfa Romeo Montreal

 

De Montreal had een 2593 cc V8 met 220 PK. De V8 had per cilinderrij twee bovenliggende nokkenassen en een inspuitsysteem van Spica. Dit alles was gekoppeld aan een 5-versnellingsbak van ZF. Het injectiesysteem van Spica was duidelijk de achilleshiel van deze auto en zorgde ervoor dat het model snel een slechte naam kreeg.

 

Bijzonder aan de Montreal zijn de luchtinlaten achter de portieren. Deze zijn niet functioneel, wat aanvankelijk wel de bedoeling was want de Montreal zou een middenmotor krijgen. Uiteindelijk werd de V8 bij productie voorin de auto geplaatst. De inlaatroosters bleven vanuit design oogpunt behouden.

 

Alfa Romeo C-stijl

Foto: Jason V from Vancouver, Canada

Opvallende C-stijl van deAlfa Romeo Montreal

 

Alfa Romeo Montreal

Alfa Romeo Montreal

 

Ondanks tegenvallende verkoopcijfers bleef de auto tot 1977 in productie, waarvan de laatste twee jaar alleen nog gebruikt werden om de grote voorraad onderdelen op te maken. In totaal werden er 3925 Montreals geproduceerd.

 

De Montreals worden inmiddels regelmatig als liefhebbersauto aangeboden, voor (nog) relatief lage bedragen. Belangrijk is echter de staat van de motor want een totale revisie kan duurder zijn dan de hele auto destijds nieuw kostte.

 

1973 Alfa Romeo Montreal full HD action video with fantastic engine sounds!

Alfa Romeo Montreal uit 1973

 

A tribute to The Alfa Romeo Montreal

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant